Нові катери Island та Mark VI зі США надійдуть в Україну наступного року з уже встановленою зброєю

 

Нова партія патрульних катерів серії Island, яку США передадуть ВМС України наступного року, імовірно надійде з бойовими модулями. Так само нові катери Mark VI будуть передані зі США до України вже з комплектом американського озброєння та технічних засобів.

Про це в інтерв’ю АрміяInform повідомив начальник управління кораблебудування Командування ВМС ЗС України Василь Радчук.

За його словами, перші катери Mark VI український має отримати з Америки флот отримає наступного року.

“Завершується робота стосовно узгодження всіх деталей контракту на передачу від США до складу ВМС України патрульних катерів Mark VI. Передбачається, що першу партію американських катерів український флот отримає безкоштовно до 2022 року. Тривають домовленості щодо передачі наступних катерів цього проєкту. Американці передадуть катери Mark VI абсолютно новими, збудованими на власних суднобудівних підприємствах. Катери надійдуть до України вже з комплектом американського озброєння та технічних засобів“, – сказав військовому виданню капітан 1-го рангу Радчук.

Також він розповів про підготовку до передачі Україні трьох американських “айлендів”.

“За умовами чинного контракту щодо постачання серії патрульних катерів класу Island для забезпечення потреб національних Військово-Морських сил, ми вже отримали два катери “Старобільськ” і “Слов’янськ” ще минулого року. Наразі у місті Балтимор в США завершується процес технічного відновлення ще трьох катерів цього проєкту, які надійдуть до складу флоту наступного року. Їх доставлять до України морським шляхом. На цей час у Сполучених Штатах працюють три офіцери ВМС України, які займаються безпосередньо супроводженням ремонтних робіт на цих катерах”, – зазначив Василь Радчук.

“Уже ухвалено рішення щодо додаткового посилення їхніх бойових спроможностей. Визначено американські підприємства-підрядники, які мають забезпечити ці катери додатковим озброєнням, обладнанням та технічними засобами. Є висока ймовірність, що катери надійдуть до України вже з бойовими модулями та встановленими на борту корабельними системами американського виробництва”, – сказав начальник управління кораблебудування КВМС.

Крім того, Василь Радчук поінформував, що ухвалено рішення щодо проведення технічної модернізації та переозброєння перших двох отриманих “айлендів” – “Старобільськ” і “Слов’янськ” – на національних підприємствах. Найближчим часом буде сформовано проєкт технічного завдання, і після цього Командування ВМСУ очікує, що розпочнеться “процес практичної реалізації заходів модернізації”.

“Передбачається встановлення на катерах артилерійських систем, які є на озброєнні Військово-Морських сил України. Плануємо оснастити їх сучасним обладнанням з виявлення цілей та надання цілевказівок на застосування зброї. Додатково встановимо систему пасивного захисту та інші важливі корабельні системи.
Багато чуток у мережі інтернет щодо можливого встановлення на цих катерах торпедних апаратів або ракетної зброї. Насамперед потрібно оцінити це все з технічної точки зору, чи варто взагалі це робити, оскільки катери вже збудовані та повністю готові до застосування. Хто був на “айлендах”, знає, що не так легко знайти на катері додаткове місце для оператора чи комендора бойової установки”, – розповів начальник управління кораблебудування КВМС ЗСУ.

“Тому, звісно, остаточне рішення буде за Командуванням ВМС ЗС України, але воно буде сформоване на підставі внесених пропозицій працівників конструкторського бюро, які, власне, розроблятимуть проєкт технічного завдання на модернізацію цих двох катерів”, – додав Радчук.

Читайте також:
США затвердили рішення надати України 16 патрульних катерів Mark VI

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна