США затвердили рішення надати України 16 патрульних катерів Mark VI

 

Сполучені Штати Америки схвалили надання Україні 16 патрульних катерів Mark VI із супутнім обладнанням.

Про це в суботу, 18 липня, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

“США схвалили продаж Україні до 16 патрульних катерів Mark VI і супутнього обладнання. Це підвищить спроможності ВМС України, допоможе протистояти наявним і потенційним загрозам у Чорному і Азовському морях”, – написав глава МЗС у твіттері.

“Я вдячний американським партнерам, які надалі міцно підтримують Україну”, – додав Кулеба.

За словами міністра, шість катерів Mark VI уже готуються для України в рамках безпекової допомоги США за відповідними програмами. Решту катерів Україна зможе придбати у США за кошти оборонного бюджету.

“Цей важливий крок свідчить про зростаючу довіру між США і Україною. Ця підтримка, разом із реформою сектору безпеки й оборони та оборонної промисловості, допоможе Україні розвинути сучасні, взаємосумісні з НАТО Збройні сили, які здатні ефективно протистояти російській агресії”, – написав також глава МЗС.

Як інформувала “Новинарня“, про те, що Держдепартамент США прийняв рішення схвалити продаж Україні патрульні катери Mark VI в кількості до 16 одиниць, стало відомо 17 червня. Тоді про це інформувало Агентство з питань оборонного співробітництва США.

Для остаточного рішення необхідно було підтвердження від Сенату США.

Раніше уряд України звернувся до Вашингтона з проханням купити до 16 патрульних катерів Mark VI з додатковим обладнанням й озброєнням орієнтовною загальною вартістю близько 600 мільйонів доларів.

Mark VI — сучасні, швидкі та маневрені багатопрофільні судна, призначені для патрулювання прибережних морських територій.

Катери MK VI можуть мати різні конфігурації обладнання: десантно-штурмову, протидиверсійну, протимінну.

Ці катери мають можливість розмістити 18 осіб – п’ять сидінь у рубці і додаткові 13 сидінь в основній частині надбудови. Конструкція сидінь дозволяє знижувати рівень удару. На катері також передбачено спальні місця для шести осіб.

Катери MK VI комплектуються двома командами по п’ять осіб, додатково – вісім осіб з доглядової групи.
Команда з десяти людей зазвичай складається з командира катера, двох рульових, двох механіків, двох операторів озброєння та двох стрільців.

На борту MK VI передбачений камбуз для приготування та зберігання їжі.

На початку липня новий командувач Військово-Морських сил України контрадмірал Олексій Неїжпапа розповідав в інтерв’ю: “Ми повинні отримати зі США найсучасніші катери типу Mark VI – всього 16 одиниць. Частина з них обов’язково буде в Азовському морі. З ракетними комплексами на борту, більш ефективними для цього регіону”.

За його словами, “катери Mark VI – це універсальна платформа, на ній можна встановити зброю та обладнання за кількома напрямками, починаючи від функції патрулювання і закінчуючи висадкою диверсійних сил біля берега противника, обладнання для пошуку та знищення мін, ракетні комплекси малої дальності для знищення противника. Mark VI легкий для переміщенням суходолом, ідеальний для наших дій на Азовському морі”.

“Катери Mark VI володіють своєю інформаційною системою – всі катера цього типу перебувають в одному інформаційному просторі і передають дані онлайн. Тепер найголовніше – вміти професійно їх використовувати”, – казав командувач ВМСУ.

“Штати їх планували тільки для себе і, крім як Україні, їх ще нікому навіть не пропонували. Це сталося тому, що ми розробили стратегію і поставили цілі – як поетапно розвивати ВМС України. Це сталося завдяки злагодженій роботі попереднього командування ВМС, Ігоря Олександровича (Воронченка) зокрема.
Попервах наші іноземні партнери не розуміли, що ми хочемо і як ми це збираємося досягати. І ось коли була сформована стратегія, поставлені завдання та виділені пріоритети, наші західні партнери визначилися, як нам допомагати. Все поетапно розписано по роках, і найближчим часом має бути прийнято рішення на законодавчому рівні України”, – зазначав Неїжпапа.

Читайте також:
Наступного тижня буде підписано контракт на закупівлю для ДПСУ французьких патрульних катерів OCEA

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна