Наступного тижня буде підписано контракт на закупівлю для ДПСУ французьких патрульних катерів OCEA

 

Наступного тижня буде підписано технічний контракт про закупівлю Україною до кінця 2023 року 20 французьких патрульних катерів OCEA FPB 98 MKI для Державної прикордонної служби України.

Як передає “Новинарня“, про це розповів надзвичайний і повноважний посол Франції в Україні Етьєн де Понсен на пресконференції 13 липня.

За його словами, п’ять катерів французького проєкту будуть виготовлені на українських потужностях – на суднобудівному заводі “Нібулон” у Миколаєві.

Відповідну міжурядову угоду було укладено ще 19 листопада 2019 року. Після того як 4 березня 2020 року її ратифікувала Верховна Рада, залишилося підписати технічний контракт.

Сума майбутнього контракту – 136,5 млн євро. З них 15% буде сплачено з держбюджету України, 34% становитиме казначейська позика від уряду Франції, а 51% – кредит від низки провідних європейських банків під мінімальний відсоток річних.

“Філософія французького підходу ґрунтується на тому, щоб якомога активніше надавати допомогу для сходу України і постійно дбати про посилення безпекової складової в Україні”, – наголосив Етьєн де Понсен.

Ocea FPB 98 (Fast Patrol Boat 98 — швидкий патрульний катер) — патрульний катер виробництва французької суднобудівної компанії OCEA широкого застосування.

32-метровий алюмінієвий патрульний катер Ocea FPB 98 здатний розвивати швидкість до 35 вузлів. Екіпаж катера – 14 осіб. Дальність ходу – 1200 миль при швидкості 12 вузлів. Аналогічні катери, що поставлялися Алжиру, були оснащені 30-мм артустановкою DS30B.

Контракт із французькою корабельнею Ocea в Нанті передбачає будівництво для України 20 катерів FPB 98 “для забезпечення суверенітету країни в Азовському і Чорному морях“.

Початково планувалося спорудити 10 катерів у Франції й 10 – в Україні, але згодом умови змінилися на 5 катерів української збірки.
Замовником виступає українське МВС.

Угода супроводжується пакетом послуг, включаючи навчання екіпажу, технічне обслуговування суден та технічну допомогу замовнику під час гарантійного етапу.

автор: Леся Шовкун

Читайте також:
“Вода, як у Парижі”: Франція профінансує модернізацію системи водопостачання в Маріуполі

Франція пропонувала обладнати гелікоптери для ДСНС устаткуванням для гасіння пожеж,
але Київ відмовився, – посол

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна