“Вода, як у Парижі”: Франція профінансує модернізацію системи водопостачання в Маріуполі

 

Через кілька років з кранів у помешканнях прифронтового Маріуполя має текти чиста питна вода, яку можна буде пити без усіляких фільтрів. Це стане можливим завдяки реалізації проєкту з постачання маріупольцям якісної води, який фінансує Франція.

У понеділок, 13 липня, було підписано фінансову угоду про будівництва заводу з виробництва питної води між Міністерством фінансів України та містом Маріуполь – це остання з адміністративних та фінансових формальностей, яка дозволяє нарешті взятися до безпосередньої реалізації проєкту.

Про це розповіли журналістам віпрем’єр-міністр України – міністр реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, надзвичайний і повноважний посол Франції в Україні Етьєн де Понсен та міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.

“Цей проєкт свідчить про встановлення високого рівня довіри між Францією та Україною, про присутність нашої країни серед основних країн-партнерів, що сприяють розвитку східних регіонів України”, – наголосив Етьєн де Понсен.

Вирішення “питної” проблеми місто чекає вже багато десятиріч.

“Це намагався зробити ще Радянський Союз, але за 70 років там не придумали нічого кращого, ніж постачати воду в Маріуполь із Сіверського Дінця, за 240 кілометрів. Звісно, цього було недостатньо, тому додатково шукали воду з внутрішніх джерел. І ця змішана вода дуже далека від тієї якості, яку повинна мати питна вода”, – розповів голова Маріупольської міськради.

Раніше він озвучував показники: за словами Бойченка, якщо за нормами жорсткість води з крана має становити не більше 3-6 ppm, то в Маріуполі вона сягала 25 ppm. “Фактично, маріупольці користуються технічною водою”, – казав мер.

Ще більше ситуацію ускладнила війна: частина Сіверського Дінця розташована на окупованих територіях, тож час від часу вода в маріупольських кранах узагалі зникає. Тим часом населення міста, з огляду на поповнення вимушеними переселенцями з окупованих територій, помітно зросло, сягнувши пів мільйона… Тож брак якісної води відчувається особливо критично.

Проте завдяки пільговому (а фактично – майже безвідсотковому) кредиту від державного казначейства Франції все зміниться. Кредит у розмірі 64 мільйони євро, який надається на 30 років під відсоткову ставку 0,08% річних (пільговий період 10 років) дозволить Маріуполю модернізувати систему надання житлово-комунальних послуг, що мають життєве важливе значення для населення, забезпечивши мешканців стабільним водопостачанням і якісною питною водою. Яка відповідає міжнародним нормам, зокрема стандартам ЄС та Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Перший етап проєкту розпочнеться в липні-серпні 2020 року: за цей час інжинірингова компанія Beten International підготує техніко-економічне обґрунтування й розробить генеральний план з удосконалення системи водопостачання та водовідведення міста до 2040 року.

А на другому етапі буде спроєктовано і зведено завод з виробництва питної води, до будівництва якого буде залучена компанія Stereau, дочірня компанія групи Saur, що спеціалізується на будівництві очисних споруд.

Таким чином, повністю запуститися завод має впродовж чотирьох років.

“Максимум з середини 2024 року маріупольці питимуть якісну чисту воду”, – запевнив міський голова.

“Як у Парижі”, – заявив посол Франції. Де Понсен розповів, що в себе вдома в столиці Франції ніколи не замовляв доставку води: навіщо, якщо найкраща і найсмачніша, а головне – чиста й корисна вода тече просто з крана? А маріупольська система водоочистки й постачання буде збудована саме за французьким зразком.

Віцепрем’єр-міністр з питань окупованих територій Олексій Резніков звернув увагу журналістів на символізм події.

“Це дуже символічно, що підписання угоди відбулося напередодні Національного свята Франції – Дня взяття Бастилії (14 липня – “Н”), який є символом свободи для кожного француза. Французький народ – волелюбний, як і український. І сьогодні волелюбна Франція допомагає волелюбній Україні відновлювати свою територіальну цілісність та суверенітет”, – наголосив Резніков.

“Маріуполь – це європейська вітрина відновленого Донбасу, яка показує, що тільки у вільній і єдиній Україні можливий вільний і економічно розвинений Донбас із високими стандартами життя. А якісна питна вода – це один із неодмінних показників якості життя”, – підкреслив віцепрем’єр.

Піднявши келих шампанського за Національне свято Франції, Етьєн де Понсен, Олексій Резніков та Вадим Бойченко “домовилися”, що через кілька років наповнять такі самі келихи водою з оновленого маріупольського водогону й перехилять їх з не меншим задоволенням.

А тим часом Франція вже готується профінансувати аналогічний проєкт на Луганщині – в Попаснянському районі.

автор: Леся Шовкун

Читайте також:
“Налаштовані скептично”: посол Франції прокоментував розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі

Зневоднений Донбас: проблеми з водопостачанням у зоні АТО та спроби їх вирішення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна