Франція пропонувала обладнати гелікоптери для ДСНС устаткуванням для гасіння пожеж, але Київ відмовився, – посол

Франція пропонувала обладнати гелікоптери компанії Airbus Helicopters, які Україна закупила для потреб Міністерства внутрішніх справ, устаткуванням для гасіння пожеж із повітря. Проте українська сторона відмовилася від цієї пропозиції.

Про це “Новинарні” розповів надзвичайний і повноважний посол Франції в Україні Етьєн де Понсен після пресконференції в понеділок, 13 липня.

Він нагадав, що французькі гелікоптери активно застосовувалися для евакуації постраждалих, перевезення гуманітарних вантажів та інших цілей під час червневих повеней на Західній Україні.

Ці машини могли б суттєво допомогти також під час масштабних загорянь, зокрема таких, як нещодавні лісові пожежі в Луганській області, якби були обладнані відповідним устаткуванням.

“На жаль, ці гелікоптери наразі не мають обладнання для гасіння пожеж. Хоча ми це пропонували українській стороні. Але вони відмовилися”, – зазначив посол Франції.

Водночас він додав, що останнім часом (імовірно, саме під впливом руйнівних пожеж на Луганщині) українські замовники гелікоптерів змінили свою думку.

“Ми маємо все відповідне обладнання, і як опція воно пропонується [від початку]. Тепер, коли це виявилося дуже актуально, наші українські партнери передумали й зацікавилися“, – зауважив пан де Понсен.

“Це ще не конкретизовано, але обговорюється”, – додав посол.

Читайте також:
Масштабні пожежі на Луганщині визначили надзвичайною ситуацією у регіоні

29 травня 2018 року в Парижі було підписано двосторонню міжурядову угоду, якою передбачено закупівлю 55 гвинтокрилів французької компанії Airbus Helicopters загальною вартістю понад 550 млн євро на потреби Міністерства внутрішніх справ України. При цьому французька сторона надає українській пільговий кредит під 1% річних.

Угода, яку з українського боку підписав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, передбачає поставку Україні до кінця 2021 року:

  • 21 гелікоптера типу Н-225 вантажопідйомністю понад 10 тонн;
  • 24 гелікоптерів моделі Н-125;
  • 10 гелікоптерів моделі H-145;
  • а також цілу низку додаткових послуг: запасні частини, обладнання, інструменти, макети, тренажер та обслуговування і навчання персоналу.

Придбані машини виконуватимуть завдання для Державної служби з надзвичайних ситуацій, Прикордонної служби, Національної гвардії, Національної поліції України (нагадаємо, усі перелічені структури підпорядковуються МВС).

У 2019 році Україна отримала сім із передбачених угодою гелікоптерів, до кінця 2020-го очікується ще 10.

Як повідомив на пресконференції 13 липня посол Франції, уже наступного тижня буде підписано також технічний контракт про закупівлю Україною до кінця 2023 року 20 французьких патрульних катерів OCEA FPB 98 MKI для Державної прикордонної служби.
При цьому п’ять із них будуть виготовлені на українських потужностях: на заводі “Нібулон” у Миколаєві.

Катер OCEA FPB 98. Фото: ОСЕА

Відповідну міжурядову угоду було укладено ще 19 листопада 2019 року. Після того як 4 березня 2020 року її ратифікувала Верховна Рада, залишилося підписати технічний контракт.

Сума майбутнього контракту – 136,5 млн євро. З них 15% буде сплачено з держбюджету України,  34% становитиме казначейська позика від уряду Франції, а 51% – кредит від низки провідних європейських банків під мінімальний відсоток річних.

“Філософія французького підходу ґрунтується на тому, щоб якомога активніше надавати допомогу для сходу України і постійно дбати про посилення безпекової складової в Україні“, – наголосив Етьєн де Понсен.

автор: Леся Шовкун

Читайте також:
“Вода, як у Парижі”: Франція профінансує модернізацію системи водопостачання в Маріуполі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна