Україна готова забезпечувати водою людей в Криму в разі гуманітарної катастрофи, – Шмигаль

 

Український прем’єр-міністр Денис Шмигаль допускає можливість поставок прісної води з материкової частини України в анексований Крим у разі, як він висловився, гуманітарної катастрофи на півострові.

Про це Шмигаль сказав в інтерв’ю “Радіо Свобода”.

“У разі необхідності забезпечити людей водою, якщо гуманітарна катастрофа, звичайно, Україна будь-де в Криму чи десь в іншому місці, буде забезпечувати українців водою і всім необхідним, медикаментами, їжею і так далі” – сказав прем’єр.

При цьому він зазначив, що Україна не буде постачати воду “окупантам, окупаційним військам, для потреб військових баз”.

“Це неможливо”, – наголосив Шмигаль.

Він також зазначив, що наразі технічно неможливо постачати дніпровську воду до Криму.

“Кримський канал перекритий, і вже не одне розслідування журналісти зробили, що неможливо сьогодні поставити воду в Крим по наявній інфраструктурі, необхідно вкладати кошти, ремонтувати цю інфраструктуру”, – сказав прем’єр-міністр України.

Нагадаємо, що 11 червня на пресконференції в Києві прем’єр-міністр України Денис Шмигаль сказав, що питання про відновлення поставок дніпровської води в Крим в українській повістці немає.
До цього, 5 березня, Денис Шмигаль під час ток-шоу “Право на владу” стверджував, що його Кабмін “не перекриє воду для українців в Криму” і заявив, що неподання води “призведе до гуманітарної катастрофи”.

Читайте також:
“Ні краплі води в окупований Крим”: попереджувальна акція на дамбі Північно-Кримського каналу

Як інформувала “Новинарня“, нещодавно командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв заявив, що в України немає даних про підготовку атаки Росії з півдня, однак військове керівництво посилило всі види розвідки, від якої щодня надходить інформація, а бойова служба переведена на посилений режим.

Голова правління “Українського мілітарного центру” Тарас Чмут розповів, що на півдні України вже готові сили, щоб стримувати атаки ворога і з моря, і з суші. Йдеться, зокрема, про бригаду морської піхоти, артилерійський полк, який озброєний “Гіацинтами”, “Ураганами” і “Градами”, а також бойові вертольоти, бомбардувальники і винищувачі.

Раніше президент американської Jamestown Foundation Глен Говард заявляв, що посушливе літо в Криму може спонукати Російську Федерацію перейти до активних дій у Херсонській області, щоб отримати контроль над Північно-Кримським каналом. Таке ж припущення висловлював і колишній глава уряду АР Крим, екснардеп Сергій Куніцин (нині – голова Консультативної ради у справах ветеранів війни).

На початку червня стало відомо, що на території Херсонської та Миколаївської областей військові та правоохоронці посилили охорону об’єктів критичної інфраструктури через загрозу можливого вторгнення російських військ.

Наприкінці червня військові звітували, що один із підрозділів морської піхоти відпрацював десантування посадковим способом на територію одного із важливих об’єктів у виключній морській економічній зоні України, та приступив до умовної його оборони.

За інформацією Головного управління розвідки МОУ, у військових навчаннях ЗС Росії “Кавказ-2020” у Південному військовому окрузі візьмуть участь близько 120 тисяч військових та близько чотирьох тисяч одиниць техніки. В ході показової фази навчання “не виключаються демонстраційні дії провокаційного характеру”.

Читайте також:
Україна вже посилила Кримський напрямок морпіхами, ДШВ і не тільки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна