Пособник бойовиків “ЛНР” Едуард Коваленко повернувся на Херсонщину і продовжує антиукраїнську діяльність

 

Пособник бойовиків “ЛНР/ДНР” Едуард Коваленко, який був достроково звільнений із в’язниці за обміном та понад пів року провів в окупованому Луганську, тепер повернувся в Україну, розгорнув агітаційну діяльність за свою партію на Херсонщині та готується до участі в місцевих виборах.

Як передає “Новинарня“, про це сам Коваленко – голова партії “СПАС” – повідомив на своєму YouTube-каналі.

У середині липня, ще перебуваючи в Луганську, Коваленко розповідав, що звертався до СБУ нібито за дозволом на в’їзд на підконтрольну територію України, не отримував його і скаржився в луганський офіс СММ ОБСЄ та Червоний Хрест.

Однак, зі слів Коваленка, 25 липня він уже був в Україні – в Дніпрі. Напередодні, 24 липня, прибічник бойовиків “ЛНР” перетнув лінію розмежування через КППВ “Станиця Луганська”. У відеоблозі Коваленко зазначав, що під час проходження КПВВ українські силовики перевірили його по базі “Миротворця”, де він присутній, і забрали до відділку в Станицю. Але змушені були відпустити, оскільки в грудні 2019 року перед обміном до ОРЛО Коваленко отримав “повну юридичну очистку”.

Тепер Едуард Коваленко відновив політичну діяльність у рідному місті Генічеськ Херсонської області та майже щодня записує нові відео для свого YouTube-каналу (на який, щоправда, станом на 7 серпня підписані всього 109 користувачів).

У відеоблозі Коваленко використовує штампи російської і сепаратистської пропаганди, критикує українських “нацистів” при владі та агітує “за єдність України, Росії, Білорусі, ЛНР, ДНР і ПМР та всіх республік СРСР”, “за мир”, “проти війни”, називаючи війну на Донбасі “громадянською”. Він запрошує людей вступати до лав своєї партії, обіцяє балотуватися з партією “СПАС” до місцевих органів влади й “посадити олігархів на кіл”.
Також Коваленко збирає пожертви на свою діяльність на банківську картку. “Кожна копійка піде на мир, проти війни”, – каже він.

Одне таке відео Едуард Коваленко безперешкодно записував на порозі Генічеської міськради, інше – біля непрацюючого фонтана, 2 серпня, коли вітав усіх “З Днем ВДВ“.

“Попереду в нас ще багато подій, яскравих і веселих”, – заявляє Коваленко.

Варто нагадати, що в січні 2015 року, під час активної фази російської агресії проти України, Едуард Коваленко зібрав мітинг та виступив перед військкоматом у Генічеську із закликами проти мобілізації. На мітингу також звучали заклики до припинення АТО. У жовтні 2016 року російський найманець збирав масовку “на підтримку замерзаючих городян” та виступав із закликом до Путіна закачувати газ із тимчасово окупованого Криму.
Проти Коваленка розслідували кримінальне провадження за обвинуваченням у протидії мобілізації (ст. 114-1 КК України “Перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань”). У травні 2017 року Генічеський районний суд виніс вирок – 5 років позбавлення волі. У березні 2019-го Верховний Суд України підтвердив рішення першої інстанції.
Однак 29 грудня 2019 року Едуарда Коваленка обміняли в ОРЛО під час “великого обміну” полоненими й утримуваними особами.

“Бойовики та російські куратори з так званих “ЛНР” і “ДНР” включили Коваленка до списку “своїх” і захотіли повернути. Однак у Луганській області проросійський активіст пробув недовго. Як бачимо, має нові завдання на Батьківщині”, – пише про Коваленка херсонський журналіст Іван Антипенко, нагадуючи про його попередню підривну діяльність в області.

Новинарня” проаналізувала, чим займався Едуард Коваленко в окупованому Луганську, за матеріалами лише одного сайту “ЛИЦ” – головного рупора бойовиків і сепаратистів так званої “ЛНР”.

За нашим висновком, ці матеріали тягнуть на ще одну кримінальну справу – за п. 1 ст. 258-3 (Створення терористичної групи чи терористичної організації, керівництво такою групою чи організацією або участь у ній, а так само організаційне чи інше сприяння створенню або діяльності терористичної групи чи терористичної організації).

У Луганську Коваленко як “общественник” брав участь у багатьох публічних акціях під дахом окупаційної влади так званої “ЛНР” – як політичних, так і культурницьких, і щоразу виступав із заявами в руслі російської пропаганди. Остання така акція за його участі на сайті “ЛИЦ” зафіксована 1 липня (дивіться скріншоти нижче).

Одразу після звільнення з ув’язнення і приїзду до Луганська Коваленко заявив, що навіть при президенті Зеленському “Україна повністю підпорядкована зовнішньому керівництву – США”. При цьому твердження про “громадянську братовбивчу війну” присутні майже в кожній його заяві.

Він засуджував українську “злочинну кліку” за авіаудар по Луганську 2014 року та стверджував, що тоді влада в Києві змінилася внаслідок “державного перевороту”, і “прозахідний режим Порошенка почав бойові дії проти іншої частини України, яка не бажала миритися з окупацією західним світом капіталістів”.

Також його використовували як коментатора для просування певних суджень в інформаційному просторі. Наприклад, одна з новин “ЛИЦ” була присвячена думці Коваленка про те, що переселенці з Донбасу на підконтрольну Києву територію не можуть представляти ОРДЛО в мінській Тристоронній контактній групі. Призначення в ТКГ Казанського, Гармаша та інших переселенців Коваленко назвав це “авантюрою” та “новою схемою затягування конфлікту”.

24 червня Едуард Коваленко в парку “Патріот” у Луганську взяв участь у виставці військової техніки окупаційної армії РФ, яку проводила так звана “народна міліція ЛНР”. На цьому заході він заявив, що Україну “до миру доводиться примушувати (“принуждать”) не лише словом, а й технікою”.

“Попереду багато боротьби, і ті злі сили, які зіштовхнули єдиний народ у громадянській війні, мають понести відповідальність”, – сказав Коваленко.

На показі стрічки “Ополченочка”, разом із державним зрадником та шпигуном, прибічником терористів “ДНР/ЛНР” Мехті Логуновим, Коваленко заявив, що перегляд цього “частково документального” фільму в Україні і всьому світі “допоможе прорвати інформаційну блокаду та розказати правду про війну на Донбасі”.

На пушкінських читаннях Коваленко говорив про злочинну “заборону російської літератури” в Україні та “тотальне зомбування” населення українською владою для “відторгнення всього російського, радянського”.

Також він разом з окупаційним керівництвом брав участь у вшануванні Климента Ворошилова, заявляючи, що “ЛНР – це іскра, яка запалить полум’я справедливості в усьому світі”.

Скріншоти з сайту “ЛИЦ” щодо активності “общественника” Едуарда Коваленка в окупованому Луганську:

 

Хто такий Едуард Коваленко

Проросійський політичний найманець, житель Генічеська на Херсонщині (17.10.1965 р.н.), Едуард Коваленко свого часу займався дрібним бізнесом, надалі – замовленими політичними провокаціями.

На початку 2000-х років Коваленко нібито брав участь в акції “Україна без Кучми”, а в 2002 році – за сприяння групи симпатиків – очолив розкол в націоналістичній організації УНА-УНСО.
Тоді Коваленко очолив партію УНА (Українська національна асамблея), яка змінила символіку з хреста на трипелюстковий “пропелер”, стала на показово профашистські позиції і брала активну участь у замовлених провокаціях.

Едуард Коваленко на мітингу псевдо-УНА 2004 року

Зокрема, найняті Коваленком “нацисти”-тітушки проводили мітинги “на підтримку” кандидата в президенти Віктора Ющенка у 2003-2004 роках (насправді – для того, щоб у проросійських сил були приводи обвинувачувати оточення Ющенка в нацизмі).
Молодики в білих сорочках із повязками та чорних штанях під проводом блондина Коваленка марширували вулицями Києва, “зігуючи за Ющенка”, під символікою, стилізованою під нацистську.

В експертів не було сумніву в тому, що діяльність Коваленка підтримувала тодішня адміністрація президента Кучми на чолі з Віктором Медведчуком, який діяв в інтересах Кремля.

Згодом Коваленко створив і очолив “слов’янську” партію “СПАС” (“Соціал-патріотична асамблея слов’ян”), зареєстровану Мін’юстом 14 лютого 2005 року. Едуард проголосив себе “нащадком Рюриковичів”, покликаним “відродити велич єдиної Русі”.

Нинішня емблема партії “СПАС” – той самий “пропелер”, що був у “нацистській” УНА часів Коваленка.

У 2010 році він невдало балотувався по “мажоритарці” у Верховну Раду, а 2014 року не реалізував оголошений намір балотуватися в президенти.

У березні 2013 року Коваленко був єдиним представником України на з’їзді ЛДПР у Москві.

4 листопада 2014 року – в День російської єдності (державне свято РФ) – Коваленко фігурував серед організаторів невдалого “Руського маршу” в Києві. Учасником такого ж заходу він був раніше, 2008 року, в Севастополі.

У січні 2015 року, під час активної фази російської агресії, Коваленко зібрав мітинг проти мобілізації до ЗСУ перед військкоматом у Генічеську та закликав до припинення АТО.

У жовтні 2016 року там же, в Генічеську, російський найманець зібрав мітинг “на підтримку замерзаючих городян” та виступив із закликом до президента РФ Путіна закачувати газ для Генічеська із тимчасово окупованого Криму.

У травні 2017 року Генічеський районний суд виніс рішення у справі Едуарда Коваленка, якого обвинувачували в протидії мобілізації (ст. 114-1 КК України “Перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань”) – 5 років позбавлення волі. У березні 2019-го Верховний Суд України підтвердив рішення першої інстанції.

29 грудня 2019 року Едуарда Коваленка обміняли в ОРЛО під час “великого обміну” полоненими й утримуваними особами.

Після неповних семи місяців, проведених в окупованому Луганську, Коваленко повернувся на Херсонщину і продовжив антиукраїнську діяльність.

підготував: Дмитро Лиховій

Читайте також:
Обміняні екс-“беркути” Тамтура й Маринченко повернулися до Києва і просять амністію

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна