Командування ДШВ відповіло на спроби повернути десантникам радянську атрибутику

 

Командування Десантно-штурмових військ Збройних сил України не відступить від нової символіки ДШВ – марунових беретів.

Про це йдеться в заяві пресслужби Командування ДШВ, оприлюдненій 22 липня.

“Часи змінюються, створюються нові війська, вводиться нова форма одягу та символіка. Загартовані в боях військові частини десантних військ отримують нові почесні та умовні найменування, в пам’ять про сучасних українських героїв-десантників.
З огляду на збройну агресію РФ проти України, спільна радянська військова спадщина, яка активно експлуатується Кремлем у своїх загарбницьких цілях, повинна відійти у минуле. Збройні сили України мають власні історичні традиції, віддані принципам цивілізованого світу. На цій основі впроваджуються нові свята та символіка”, – ідеться в заяві.

У командуванні нагадали, що “в боях за Україну був народжений зовсім новий та більш сучасний окремий рід військ – Десантно-штурмові війська Збройних сил України. Такі зміни безпосередньо пов’язані із самим призначенням військ, наявністю важкого озброєння та бойової техніки, багаторічними традиціями армій країн світу” тощо.

Із 2017 року День Десантно-штурмових військ ЗСУ щорічно відзначається 21 листопада, в день Архистратига Михайла – покровителя воїнів, лицарів та парашутистів, що також відповідає загальноєвропейським та світовим традиціям.

“Такий підхід символізує відданість обраному цивілізаційному курсу і сприяє утвердженню національної ідентичності. Один з них – маруновий берет, який символізує кров, пролиту в боях за свободу України, і також є одним з символів ідентичності світової спільноти десантників. Зокрема темно-бордовий берет носився і носиться в частинах десанту армій США, Великобританії, Італії, Франції, Німеччини, Польщі, Чехії, Норвегії, Данії, Словаччини, Канади, Німеччини. В цілому 59 країн світу, у тому числі 19 країн НАТО, мають для своїх десантних військ берети темно-бордового, темно-червоного, каштанового кольору. Цей колір є візитною карткою цього елітного роду зброї у цілому світі”, – наголошують у ДШВ.




У заяві йдеться про те, що в радянський День ВДВ, 2 серпня, доречно поминати загиблих раніше десантників.

“Російська збройна агресія проти нашої держави внесла свої корективи в календар святкових дат, перетворивши деякі з них на дні пам’яті та скорботи. Так, колись святковий «День Аеромобільних військ», а згодом «День Високомобільних десантних військ», починаючи з 2014 року, перестав бути святковим. «Крилаті піхотинці» почали вшановувати пам’ять загиблих десантників за часів Незалежності України. Чимало наших десантників навіки «пішли у небо» під час боїв з російсько-окупаційними військами на українському Донбасі, хтось загинув, виконуючи державне завдання в ході міжнародних миротворчих операціях з підтримання миру та безпеки”, – зазначають у командуванні.

У КДШВ вказують на те, що, за даними недавнього опитування, ідею вшановувати 2 серпня пам’ять загиблих воїнів-десантників підтримує більше 90% особового складу Десантно-штурмових військ ЗСУ. А понад 90% військовослужбовців ДШВ бажають носити та пишаються беретом кольору “марун”. Тоді як кількість військовослужбовців, які не проти повернути блакитний берет – менше ніж 10%.

“Тож ми чітко впевнені, що Десантно-штурмові війська та наші побратими з інших окремих родів і видів військ Збройних сил України йдуть вірним шляхом, щодня зміцнюючи обороноздатність держави та у будь-який час готові дати гідну відсіч агресору, захистити Україну та її громадян”, – сказано в заяві.

Таким чином Командування ДШВ відреагувало на ініціативи ветеранських організацій старших поколінь повернути в десантні війська стару радянську атрибутику – блакитні берети, святковий День ВДВ 2 серпня тощо.

Читайте також:
МОУ презентувало пронизливий ролик про новий колір берета десантників – марун. ВІДЕО

“Із ЛАП смерті”. Бойовий генерал-десантник Андрій Ковальчук – про невідомі сторінки оборони Луганського аеропорту

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна