МОУ презентувало пронизливий ролик про новий колір берета десантників – марун. ВІДЕО

 

Міністерство оборони України презентувало відео, яке популяризує новий колір беретів – марун, назву Десантно-штурмових військ та їх гасло – “Завжди перші”.

Як передає “Новинарня“, ролик 23 листопада виклав у “Фейсбук” помічник міністра оборони Юрій Бірюков.

Сюжет зображує дівчинку, чий батько-десантник воює на Сході. Удома залишився його старий блакитний берет. Дочка тримає його в руках. Телебачення передає новини про втрати в зоні АТО. У кадрі – епізоди бою та поранений український воїн, якого евакуюють побратими. В цей час берет у руках дівчинки поступово міняє колір на кривавий, темно-бордовий.
Відео продовжують кадри вручення нових беретів військовим ДШВ 21 листопада на Михайлівській площі.

Наприкінці акцентується увага на гаслі “Завжди перші” (замість російського “Ніхто крім нас”).

У ролику знялися актриса Римма Зюбіна, відома активною підтримкою ЗСУ, і та сама дівчинка – “уособлення України”, що брала участь у церемонії з десантниками 21 листопада.

“Його важко дивитися. Його важко і боляче дивитися, коли дивишся його не очима, а серцем. Коли по нервах струмом б’є. Коли в горлі клекоче грудка. Коли дивишся його пам’яттю про загиблих друзів. Коли номери їхніх телефонів так і залишилися в адресній книжці.
Марун. Блакитний, обмитий кров’ю.
ДШВ. Завжди перші”, – написав у текстівці до відео Юрій Бірюков.

Читайте також:
Новий день десантника: ДШВ замість ВДВ, марун із крилами Михаїла
замість голубого берета. ФОТОРЕПОРТАЖ

Як писала “Новинарня“, нову символіку та колір для Високомобільних десантних військ тривалий час просувала група волонтерів-розробників на чолі з Віталієм Гайдукевичем.

Командування ВДВ на чолі з генералом Михайлом Забродським та багато рядових десантників спершу виступали проти відмови від звичної колористики, прийнятої з часів СРСР, захищаючи блакитні берети.
Однак 30 жовтня прес-служба командування ВДВ видала заяву з повідомленням про прийняття кольору марун для беретів.
У військах визнали ідеологічне значення символіки, зокрема те, що блакитний колір беретів, крім України, досі використовують лише десантники Росії та її країн-сателітів.

У руслі цієї реформи відбувся також ребрендинг назви військ. Адже українська абревіатура ВДВ – Високомобільні десантні війська, прийнята при президенті Януковичу в 2012 році (замість аеромобільних військ), як і блакитний берет, відсилає до російського сенсу ВДВ – “воздушно-десантные войска”.

Скасовано також спільний з РФ День ВДВ 2 серпня, коли ветерани-десантники традиційно зловживали алкоголем і купалися у фонтанах, – замість нього Днем ДШВ стало 21 листопада, день архістратига Михаїла, покровителя десантників.
Гасло “Ніхто крім нас” змінено на “Завжди перші”.

Читайте також:
Генерал Забродський розповів про нову назву ВДВ, берет та змінене свято

“Я знаю прізвище одного з майбутніх начальників Генштабу ЗСУ”,
– Гайдукевич про День ДШВ

 


Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна