Журналіст Денис Казанський та інші переселенці долучені до ТКГ з боку України

доповнено

Українські журналісти, переселенці з Донецька Денис Казанський та Сергій Гармаш долучені до роботи в рамках Тристоронньої контактної групи з боку Києва.

Як передає “Новинарня“, про це Казанський і Гармаш написали в фейсбуці у вівторок, 9 червня.

“Відсьогодні я беру участь у засіданнях Тристоронньої контактної групи з питань Донбасу. Нагадаю, що вона називається Тристоронньою, позаяк сторонами переговорів вважаються Україна, РФ і ОБСЄ (ЛДНР не сторони конфлікту)”, – поінформував у соцмережі журналіст і блогер Денис Казанський.

Він уточнив, що йдеться не про “консультативну раду” з представниками ОРДЛО, яку планували створити за погодженням офісу президента України і проти якої виступила громадськість. “Від ідеї створення такої ради відмовилися, і її не буде”, – нагадав Казанський.

Денис розповів, що Україна залучає до переговорів переселенців із Донбасу замість нелегітимних представників т. зв. “ДНР/ЛНР”.

“Річ у тім, що в комплексі заходів із виконання Мінських угод (…) є пункти 11 і 12, у яких ідеться про те, що питання стосовно місцевих виборів в окремих районах, а також закон про особливий статус цих районів має обговорюватись й узгоджуватись із представниками окремих районів Луганської та Донецької областей. Можна ставитися як завгодно до цих пунктів, але вони є в документі, який підписала українська сторона.

При цьому, в документі, як ви можете самі переконатися, немає жодної згадки про те, які саме це мають бути представники окремих районів. Такі організації, як ЛНР і ДНР, ніде не згадуються. І, відповідно, ніде не сказано, що саме з ними Україна повинна щось узгоджувати.

Довгий час від окремих районів виступали чомусь громадяни Росії – Дейнего і Никонорова, яких ніхто не обирав і які чомусь присвоїли собі право говорити від імені Донбасу. При цьому переселенці – корінні донеччани та луганчани, які народилися й виросли на Донбасі і яких терором та переслідуваннями змусили виїхати, – чомусь були позбавлені можливості вирішувати долю свого рідного регіону.

Тепер же ситуація змінилася. До переговорів залучена група корінних жителів Донбасу, які виїхали в 2014 році через переслідування і погрози, до числа яких увійшов і я”, – розповів Денис Казанський.

У нас точно не менше прав представляти окремі райони – по-перше, на відміну від бойовиків ЛДНР, ми не є злочинцями (не віджимали, що не мародерствували, не катували людей на підвалах), по-друге, ми не є громадянами Росії і маємо тільки українські паспорти. Громадяни РФ не мають жодного права вказувати, як нам в Україні жити і які закони приймати”, – наголосив Казанський.

За його словами, переселенці долучаються до ТКГ “не для того, щоб щось узгоджувати з представниками незаконних організацій ЛДНР, а саме для консультацій української делегації та обговорення тих пунктів, які Україна взяла на себе зобов’язання обговорювати, коли підписувала мінські угоди”.

Також Казанський зауважив, що залучені до ТКГ переселенці виступають проти закріплення особливого статусу ОРДЛО в Конституції України.

“Що ж стосується можливих майбутніх виборів на непідконтрольній території, то наша позиція така, що вони можливі лише після отримання Україною контролю над кордоном та мають проходити можуть виключно за українськими законами – з поверненням українського ТБ, українських журналістів, українських політичних партій і переселенців”, – додав Денис Казанський.

Про своє приєднання до ТКГ у схожому ключі написав також колишній керівник Казанського по донецькому сайту “Остров” Сергій Гармаш.

“Мені запропонували увійти до складу української делегації в мінській ТКГ. Сьогодні вже братиму участь у роботі політичної підгрупи. Як представник ОРДЛО. Звучить страшно. Насправді я вже п’ять років говорю на всіх ефірах: якщо вже вам такі дорогі мінські угоди, а в них записане зобов’язання України “консультуватися” і “узгоджувати” деякі законопроекти з “представниками окремих районів Донецької та Луганської області”, то я теж з Донецька, ведіть переговори зі мною!” – зазначив Гармаш у фейсбуці.

“Звичайно, я іронізував, але життя грає нами … Наше керівництво дійсно згадало про те, що не тільки любителі Росії мають відношення до окремих районів Донецької і Луганської областей УКРАЇНИ, а й ми, ті, кого ці “патріоти” вигнали зі своїх будинків. І ми, по-любому, маємо більше відношення до України, ніж новоспечені власники червоношкірої російської паспортини”, – додав Сергій Гармаш.

“Знаю, що будуть ті, хто сумнівається, “зрада” і т.д. Але можна критикувати процес, спостерігаючи за ним здалеку і з боку, а можна увійти в нього та безпосередньо впливати на його розвиток. А далі все залежить тільки від порядності людини”, – вважає журналіст.

“Моя позиція щодо Мінська і майбутнього українського Донбасу принципова й не змінювалася всі шість років. Якщо наша нинішня владна команда вважає, що мінський трек потрібно відпрацювати до його логічного завершення, – що ж, пройдімо цей шлях. Будь-яка реальна дія – це краще, ніж п’ятирічна імітація дії”, – написав Сергій.

Гармаш і Казанський у Тристоронній групі заявлені від Донецької області.

Також стало відомо, що від Луганщини до роботи в ТКГ підключені лікар-травматолог Костянтин Лібстер та юрист, голова ГО “Луганське земляцтво” Вадим Горан.

Денис Казанський народився 10 лютого 1984 р. в Донецьку.
У 2006 р. закінчив Донецький державний університет економіки й торгівлі.
До 2014 року жив у Донецьку, був журналістом-викривачем та блогером (нікнейм у “Живому журналі” – frankensstein). Працював в інтернет-виданні “Остров”. Жорстко опонував керівній на Донбасі Партії регіонів.
У 2012 році балотувався від партії “УДАР” на посаду мера міста Єнакієве, на малій батьківщині тодішнього президента України Віктора Януковича.
Після переїзду до Києва працює в журналі “Український тиждень”, розвиває власні проєкти в соцмережах, мікроблогах тощо.

Сергій Гармаш із Єнакієвого, що під Донецьком.
Багаторічний головний редактор донецького інтернет-видання “Остров” (із 2014 року – в Києві). Сайт був заснований 2002 року Центром досліджень соціальних перспектив Донбасу (ЦДСПД), який очолював Гармаш.
Закінчив Інститут журналістики Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

Читайте також:
Спостерігач від Луганська в ТКГ Дейнего має громадянство Росії

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна