Обміняні екс-“беркути” Тамтура й Маринченко повернулися до Києва і просять амністію

 

Олександр Маринченко і Сергій Тамтура – колишні бійці спецпідрозділу МВС “Беркут”, обвинувачені в розстрілах на Майдані – повернулися до Києва після перебування в ОРДЛО, куди вони були передані в рамках обміну утримуваними особами 29 грудня (разом із колегами Олегом Янішевським, Сергієм Зінченком та Павлом Аброськіним).

Про повернення “беркутів” на підконтрольну територію повідомив у фейсбуці їхній адвокат Олексій Горошинський, який поширив також їхнє групове фото на території Донеччини та звернення до керівників держави з проханням про амністію “Беркуту”.

Ідеться про осіб, яких обвинувачують у вбивстві 48 і пораненні 80 людей на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року.
Дії цієї “чорної роти “Беркута” зафіксовані на відео, докази причетності “беркутів” до смертей майданівців задокументовані. Зокрема, встановлено, що автомат, з якого була випущена куля, що вбила майданівця Максима Шимка, належав Сергію Зінченку.
Незважаючи на опір громадськості, 28 грудня Київський апеляційний суд змінив п’ятьом колишнім”беркутам” із “чорної роти” запобіжний захід на особисте зобов’язання.
Таким чином, виїхавши в ОРДО, Маринченко, Тамтура та їхні колеги не виконали обов’язки, покладені на них судом під час встановлення особистого зобов’язання.

У зверненні до президента Зеленського, голови Верховної Ради Разумкова та генпрокурора Рябошапки Олександр Маринченко й Сергій Тамтура заявили, що не вчиняли злочинів, у яких їх обвинувачують, та основна причина їхнього повернення — “правда”.

 

Вони заявляють, що лише виконували присягу, поки на Майдані чинився “державний переворот” у виконанні “озброєних злочинців”, а надалі політики нібито “приховували справжніх організаторів убивств правоохоронців та мітингувальників”. “Беркути” запевняють, що будуть брати участь у подальших судових засіданнях.

“Ми хочемо відновити чесне ім’я спецпідрозділу “Беркут”. Ми хочемо, щоб по-справжньому винні у вбивствах правоохоронців і протестувальників були покарані.
Ми закликаємо Президента України, Генерального прокурора України та депутатів Верховної Ради України негайно скасувати закон про амністію майданівців та забезпечити справедливе та неупереджене розслідування подій 2014 року за участі міжнародних спостерігачів та експертів”, – ідеться у зверненні.

Варто зазначити, що ще до обміну в жовтні 2019-го суд змінив запобіжний захід Сергію Тамтурі на нічний домашній арешт, а Олександра Маринченка відправили під цілодобовий арешт з 19 грудня 2019 року.
Рішенню суду про особисте зобов’язання “беркутів” передувала скандальна зміна прокурорів у кримінальному провадженні на лояльних до обвинувачених.

Тепер представники ОРДЛО і РФ називають умовою нових обмінів повну амністію раніше звільнених осіб, відданих “ДНР/ЛНР”.

Читайте також:
Бойовики “ДНР” висунули Україні вимоги для проведення наступного обміну

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна