Крім обміну, “ДНР” вимагає від Києва документів про повну амністію звільнених осіб

 

Сепаратисти ОРДЛО вважатимуть обмін полоненими з Україною завершеним тільки після того, як київська влада надасть документи про звільнення від кримінального переслідування всіх переданих Донецьку й Луганську осіб.

Про це після обміну 29 грудня заявила так званий “міністр закордонних справ ДНР” Наталія Никонорова, яка представляє сепаратистів Донецька на переговорах Тристоронньої контактної групи в Мінську.

“29 грудня на пункті пропуску «Майорськ» відбувся обмін утримуваними особами, що став другим великим обміном за історію конфлікту в Донбасі… При цьому звертаємо увагу, що це тільки перший крок в реалізації взятих на себе Україною домовленостей. Відповідно до документа, узгодженого в рамках проведеної 23 грудня відеоконференції, обмін буде вважатися повністю завершеним тільки в момент виконання Києвом певних вимог“, – ідеться в заяві Никонорової, яку цитують інтернет-ресурси терористичного угруповання “ДНР”.

Зокрема, за словами “представниці ДНР”, “Україна повинна надати документи, що свідчать про повне завершення всіх процедур, необхідних для звільнення від кримінального покарання звільнених за обміном осіб”.

При цьому Никонорова подякувала лідерам країн-гарантів Мінських угод, а також “посередникам переговорного процесу в особі Російської Федерації і ОБСЄ” за сприяння в узгодженні умов і підготовці до обміну.

Як інформувала “Новинарня“, 29 грудня представник Росії в ТКГ, ексспікер Держдуми Борис Гризлов заявив, що на переговорах у Мінську українська влада “взяла на себе зобов’язання не переслідувати звільнених осіб”.
“Сторони виявили політичну волю здійснити обмін до кінця 2019 року, виконавши домовленості, досягнуті на відеоконференції контактної групи 23 грудня за сприяння Росії і ОБСЄ. В рамках цієї угоди сторони зобов’язалися завершити процедури помилування і не відновлювати переслідування осіб, що будуть звільнені. Київ гарантував «процесуальну очистку» для тих з них, кому ще не винесено вирок суду”, – заявив представник Росії.

Також Гризлов висловив сподівання, що після обміну утримуваними особами Україна “зможе перейти до реалізації своїх зобов’язань” і закріпить особливий статус ОРДЛО в Конституції.

Як інформувала “Новинарня“, 29 грудня відбувся обмін утримуваними особами між Україною й ОРДЛО.
Про такий обмін “у зв’язку з конфліктом на Донбасі”, що має відбутись до кінця 2019 року, домовилися лідери країн “нормандської четвірки” на саміті в Парижі 9 грудня (починаючи з “усіх встановлених на всіх встановлених”).
Сам факт обміну узгодили учасники ТКГ під час відеоконференції 23 грудня.

Зрештою Україна отримала 76 осіб (серед них – 12 військових, 64 цивільних).
На бік ОРДЛО були відпущені 123 людини, при цьому, за різними даними, від 14 до 19 осіб відмовилися їхати на окуповані території.

Перед очікуваним обміном в Україні відбувалася “юридична чистка” ув’язнених – підозрюваних, обвинувачених та засуджених, так, щоб їх можна було віддати на вимогу влади РФ. Зокрема, суд випустив з-під варти проросійських бойовиків, що скоїли теракт у Харкові 22 лютого 2015 року з чотирма смертями – Володимира Дворнікова, Віктора Тетюцького та Сергія Башликова, п’ятьох “беркутів” – Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Маринченка, Сергія Тамтуру та Олега Янішевського, яких обґрунтовано обвинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року, та інших.

Читайте також:
“Не можна звільняти героїв ціною паплюження цінностей, за які вони боролися”, – Сенцов

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна