Суд відхилив перший позов проти штрафу за перевищення швидкості через камеру відеофіксації

 

Перше рішення у справі про адмінправопорушення, зафіксоване в автоматичному режимі через перевищення швидкості автом, суд ухвалив на користь Департаменту патрульної поліції НПУ.

Про це заявив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький, якого цитує пресслужба МВС.

Ідеться про рішення Деснянського райсуду міста Чернігова, який розглядав позов про скасування постанови у справі про адміністративне правопорушення.

Позивач звернувся до суду з проханням визнати протиправною та скасувати постанову про притягнення до адміністративної відповідальності за перевищення швидкості руху.

Чоловіка оштрафували на 255 грн за те, що 24 червня 2020 року в Києві, на вулиці Братиславській, було зафіксовано його автомобіль Mercedes-Benz та особа, яка керувала ним, перевищила встановлені обмеження швидкості руху на 24 км/год.

Позивач зазначив, що постанова необґрунтована та незаконна, адже він не перебував за кермом цього авто, оскільки є фізичною особою-підприємцем і в межах своєї підприємницької діяльності займається регулярними пасажирськими перевезеннями маршрутом Чернігів-Київ-Чернігів. Згідно з подорожнім листом, того дня за кермом був інший водій.

Проте позивач не врахував того, що згідно КУпАП, щодо правопорушень, зафіксованих в автоматичному режимі за загальним правилом відповідальність наступає у власника транспортного засобу, а не в того, хто ним керував.

Оскільки позивач є власником транспортного засобу Mercedes-Benz, який не вибував з власності поза волі останнього та добровільно був переданий іншому водієві, та доведений факт перевищення встановленого обмеження швидкості, суд першої інстанції ухвалив відмовити позивачу в скасуванні постанови у справі про адміністративне правопорушення.

Таким позивачам у поліції радять офіційно зареєструвати належного користувача транспортного засобу, тоді штрафи за порушення ПДР, які зафіксували камери автоматичної фіксації, можуть одразу надходити водієві, який користується авто, а не власнику транспортного засобу.

Як інформувала “Новинарня“, з 1 липня 2020 року в Києві та області запустили нові системи фото- та відеофіксації порушень правил дорожнього руху.

Читайте також:
Запрацювали камери автофіксації швидкості: адреси в Києві, кого оштрафували першим

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна