Запрацювали камери автофіксації швидкості: адреси в Києві, кого оштрафували першим

 

Із 1 червня в Києві та Київській області перші 50 відеокамер автоматичної фіксації почали фіксувати порушення швидкісного режиму на дорогах.

Так, уже в 00:01 1 червня в Солом’янському районі столиці було зафіксовано перший випадок перевищення дозволеної швидкості. Про це повідомив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

“Історично першим офіційно зафіксованим порушником швидкісного режиму став автомобіль Audi Q7, який рухався по Чоколівському бульвару в 00:01 зі швидкістю 75 км/год при дозволеному швидкісному режимі на цій магістралі – до 70 кілометрів на годину”, – написав Геращенко у фейсбуці.

Імовірно, він мав на увазі адміністративну відповідальність, що настає за перевищення дозволеної законом швидкості руху на дорогах у місті (50 км/код) на більш ніж 20 км.

“Цей автомобіль був зафіксований камерою, розташованою за адресою Чоколівський бульвар, 24. Ця камера встановлена саме там, так як це одне з місць концентрації ДТП з тяжкими наслідками. У цьому місці в Чоколівський бульвар, через нерегульоване перехрестя, вливається дорожній трафік з вулиці Авіаконструктора Антонова, і водії, які рухаються з боку Севастопольської площі з перевищенням швидкості, не встигають зреагувати й загальмувати”, – розповів Геращенко.

Заступник міністра пояснив, що власниця Audi Q7 на адресу її реєстрації отримає лист з повідомленням про правопорушення та QR-кодом, за яким можна подивитися відеофайл із місцем та часом події і з інформацією про її суть.

Якщо оплатити штраф за таке порушення протягом 10 днів з моменту отримання повідомлення, то його сума складе 127,5 гривень. Якщо після 10 днів – сума буде вдвічі вищою, 255 гривень.

Якщо штраф не сплатити, порушником займеться виконавча служба Міністерства юстиції.

Якщо водій не згоден зі звинуваченнями, він може звернутися до Департаменту патрульної поліції або до суду.

Як раніше повідомляв заступник глави МВС, завдання автоматичної фіксації порушень ПДР – зменшити кількість смертей і травмувань українців на дорогах. Адже з 1991 року на автодорогах України загинуло понад 175 тисяч людей, і приблизно 40% смертельних ДТП – результат перевищення швидкості.

Перші 50 камер автоматичної фіксації встановлені в Києві та на автомагістралях Київської області лише в місцях концентрації ДТП з тяжкими наслідками. Надалі відеокамери поступово встановлюватимуть по всій Україні.

Місця встановлення камер будуть узгоджуватися з Департаментом патрульної поліції. На автомагістралях установка камер відбуватиметься коштом держави, в містах і ОТГ – коштом місцевих бюджетів.

Спочатку в автоматичному режимі фіксуватимуть тільки факти перевищення швидкості. Але надалі, вже 2020 року, система фіксуватиме й інші порушення ПДР – проїзд на заборонний сигнал регулювання дорожнього руху, порушення правил зупинки, стоянки, встановлену для транспортних засобів заборону рухатися смугою для маршрутних транспортних засобів, тротуарами чи пішохідними доріжками, виїзд на смугу зустрічного руху тощо.

Автофіксація порушень правил дорожного руху: які розміри штрафів

Фото: пресслужба МВС

У МВС повідомили про розміри штрафів:

  • 255 грн – у разі перевищення встановлених обмежень швидкості руху більш ніж на 20 км/год, але не більше 50 км/год;
  • 510 грн – за перевищення встановлених обмежень швидкості руху більш ніж на 50 км/год.

Штраф зменшується на 50 відсотків, якщо він сплачений протягом 10 банківських днів з моменту отримання ухвали.

Штраф необхідно сплатити протягом 30 днів з дати набрання постановою законної сили. При оскарженні ці терміни призупиняються до вирішення питання по суті.

Якщо штраф не сплачено, то після закінчення 30 днів запускається механізм примусового стягнення. При цьому відкривається виконавче провадження – на транспортний засіб боржника та інше майно (нерухомість, цінні папери тощо) може бути накладено арешт, боржник втрачає право вільно розпоряджатися своїм майном. Крім того, стягується подвійна сума штрафу.

Якщо транспортним засобом користуються кілька осіб (наприклад, водії служб таксі), то постанова виноситиметься на особу, за якою зареєстрований транспортний засіб у відповідному реєстрі МВС. Якщо визначено належного користувача – відповідальність несе належний користувач. Якщо ТЗ зареєстровано за юридичною особою – керівник юридичної особи.

Реквізити для сплати штрафу за порушення, які зафіксовані в автоматичному режимі відрізняються від реквізитів, які наразі встановлені для штрафів, які накладаються працівниками патрульної поліції за порушення ПДР.

Казначейством відкрито єдиний рахунок для оплати штрафів автофіксації. Реквізити для сплати штрафу є у кожній постанові, і вони зазначені у відривній квитанції. Додатково їх буде опубліковано на офіційних веб-сайтах МВС або Нацполіції.

Дізнатися про факт фіксації порушення можна:

  • за допомогою СМС-повідомлень або електронної пошти, якщо подано відповідну заяву до МВС;
  • на офіційних сайтах МВС або Нацполіції в мережі інтернет;
  • від листоноші, який доставляє постанову за місцем реєстрації правопорушника;
  • від представників органів Державної прикордонної служби України, які вручають постанову під час перетину кордону – іноземцям та особам без громадянства, які ввозили транспортний засіб на територію України, зареєстрований за її межами.

Наразі в Україні працюють два онлайн-сервіси для перевірки інформації щодо виявлення порушення ПДР: через електронний кабінет водія – e-driver.hsc.gov.ua, а також на сайті МВС bdr.mvs.gov.ua.

Постанова про притягнення до відповідальності може виноситися без участі особи, яка притягається до відповідальності, відправляється порушникові поштою протягом трьох днів з дати винесення. Оскаржити постанову можна протягом 10 днів з дати набрання постановою законної сили.

У МВС зазначають, що особа звільняється від адміністративної відповідальності якщо протягом 20 днів з дати отримання постанови, особа надала документ про те, що транспортний засіб або номерні знаки вибули з його законного володіння в результаті протиправних дій (викрадення); якщо особа, яка фактично керувала транспортним засобом, упродовж 20 днів має сплатити штраф та надати заяву до уповноваженого підрозділу Національної поліції щодо визнання факту правопорушення та надання згоди на притягнення до адміністративної відповідальності.

Адреси встановлених камер фотовідеофіксації дорожнього руху у Києві

Камери відеофіксації в м. Київ встановлені за такими адресами:

  • Вул. Олени Теліги, 39
  • Набережне шосе, 4 (навпроти)
  • Дніпровська набережна, перехрестя з  вулицею Причальна
  • Вулиця Братиславська, 18
  • Чоколівський бульвар, 24
  • Північний міст (в напрямку лівого берегу)
  • Північний міст (в напрямку правого берегу)
  • Броварський проспект. (м. Лівобережна)
  • Броварський проспект/ вул. Будівельників
  • Південний міст (в напрямку лівого берегу)
  • Південний міст ( в напрямку правого берегу)
  • Проспект Героїв Сталінграда, 25
  • Проспект Володимира Маяковського, 56
  • Проспект Володимира Маяковського, 65
  • Бульва Дружби народів, 27
  • Бульвар Дружби народів, 36
  • Столичне шосе, 58 в напрямку м. Київ
  • Столичне шосе 58, в  напрямку м. Обухів
  • Харківська площа / проспект Миколи Бажана (в обидва боки)

Як повідомляла “Новинарня“, систему автоматичної фото- і відеофіксації порушень правил дорожнього руху в Києві презентували з працюючими в тестовому режимі камерами в березні 2020 року. Вона повинна була повноцінно запрацювати з 1 травня, але у зв’язку з карантином її старт був перенесений і призначений на 1 червня.

Читайте також:
Криклій: В Україні до кінця року встановлять 270 камер фіксації дорожнього руху

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна