Кожна бригада в ООС матиме “джавеліни”, їх навчають наступати в містах, – Хомчак

 

Кожна бригада Збройних сил України, яка заходитиме в зону операції Об’єднаних сил на Донбасі, буде підсилена американськими протитанковими ракетними комплексами Javelin. При цьому підрозділи ООС відпрацьовують не лише оборонні, а й наступальні дії.

Як передає “Новинарня“, про це заявив головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак в інтерв’ю виданню АрміяInform, що вийшло 2 липня.

“Нині на базі однієї з бригад, яка завершує підготовку на полігоні до виконання завдань у складі ООС, активно відпрацьовується тактика застосування «джавелінів». Напрацьовуються навички роботи розрахунків цих ПТРК. Я особисто хочу переконатися в тому, що наші воїни можуть ефективно застосовувати ці протитанкові комплекси. Наразі у нас в наявності вже значно більша кількість американських ПТРК. До речі, як і кількість підготовлених розрахунків… Скажу лише, що в подальшому кожну з бригад, яка заходитиме в район ООС, підсилюватимуть “джавелінами“, – сказав генерал-лейтенант Хомчак.

“Крім того, під час підготовки цієї бригади до чергової ротації відпрацюємо й застосування безпілотників “Байрактар” з бойовим ураженням цілі”, – додав він.

Відповідаючи на запитання про те, які ще зміни відбулися в програмі підготовки бригад перед направленням у район ООС, генерал Хомчак зазначив, що військові більше вчаться наступати й воювати в умовах міста.

“Нині ми значно більше уваги і часу приділяємо підготовці військ до наступальних дій в урбанізованій місцевості. За шість років ми навчилися добре оборонятися. А військо має бути навченим і наступати вдень і вночі, за будь-яких погодних умов. Таке завдання я поставив ще рік тому. Адже армія має бути всебічно підготовленою до різного розвитку подій…” – сказав головнокомандувач Збройних сил України.

На запитання, “чи це означає, що визволення окупованої частини Донбасу можливе не лише дипломатичним шляхом”, Хомчак відповів: “Я відповідаю за боєздатність війська, за його розвиток, за його готовність адекватно реагувати на виклики сьогодення. Ваше запитання – це запитання до керівництва держави, політиків… Від себе скажу, нині докладаються величезні зусилля з боку президента, українського дипломатичного корпусу, наших переговорників задля пошуку таких аргументів, створення такої конфігурації ситуації, щоб Російська Федерація забралася з Донбасу. Продовжує тиснути на Кремль і прогресивний світ. І ця підтримка наших закордонних партнерів надважлива. При цьому варто пам’ятати, що сильне військо – це завжди серйозний аргумент під час переговорів“.

В інтерв’ю АрміяInform Руслан Хомчак також повідомив, що за період 2014–2020 років Збройні сили України отримали допомоги лише від США на суму понад 490 млн доларів.

“Перелік наданого обладнання достатньо широкий АрміяInform від сучасних засобів зв’язку та броньованих автомобілів до систем контрснайперської боротьби і радіолокаційних станцій. Цього ж року перелік обладнання в рамках допомоги від США включає понад 30 найменувань. Все це суттєво підвищує наші спроможності зі стримування російського агресора. Крім того, нещодавно доставлено нову партію закуплених Міноборони України сучасних протитанкових комплексів та ракет до них”, – нагадав головнокомандувач.

Як інформувала “Новинарня“, після тривалих переговорів у грудні 2017 року Сполучені Штати оголосили, що нададуть Україні летальне оборонне озброєння для стримування агресії РФ – протитанкові ракетні комплекси Javelin. Тоді йшлося про 210 протитанкових ракет і 35 пускових установок, загальна сума поставки оцінювалася в 47 мільйонів доларів. Перша партія “джавелінів” прийшла в Україну у квітні 2018 року.
Відомо, що тривалий час ПТРК “Джавелін” на вимогу Вашингтона розміщувалися не на Донбасі.
Однак після отримання Збройними силами України американських ПТРК різко скоротилася активність російських танків у зоні АТО/ООС.
Надалі Вашингтон виділяв Україні нові партії “джавелінів”.

Читайте також:
США надають Україні оборонне обладнання на $60 млн, включаючи “Джавеліни”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.