“Стоїмо до кінця”: погіршився стан одного з учасників голодування під ОП у справі Сармата

 

автор: Наталка Позняк

Триває 18-та доба голодування під офісом президента семи ветеранів АТО, які вимагають повернути за ґрати убивць свого побратима по батальйону “Донбас” Віталія Олешка “Сармата” та покарати суддів, які винесли таке протиправне рішення.

Напередодні, 25 червня, стан одного з учасників голодування Олександра Печнікова різко погіршився, до нього викликали лікаря. Від госпіталізації Печніков відмовився, хоча лікарі визнають, що стан Олександра наближається до критичного.

“17 днів голодування, серйозні психоемоційні навантаження плюс спека, плюс інвалідність, пов’язана з пораненням – це все дається взнаки. Ситуація така, що якщо це затягнути ще, може початися загострення різних хронічних захворювань. І тоді, як мінімум, доведеться йому лягати в стаціонар, щоб виправити ситуацію”, – повідомив лікар клініки “Форпост” Олександр Назаренко, який обстежив Печнікова.

Олександр Печніков, позивний “Пєхан” – інвалід другої групи після поранення, отриманого під час виходу з Іловайська.

Попри загрози здоров’ю, Пєхан прийняв рішення лишатися на акції протесту на Банковій до кінця. На пресконференції він пояснював, що має моральний борг перед Сарматом, оскільки під Іловайськом Олешко не залишив його пораненого, через що сам потрапив у полон.

Після крапельниць та підтримувальної терапії на ранок 26 червня стан Печнікова стабілізувався. Але лікарі, які стежать за станом здоров’я голодувальників, призначили їм усім обов’язкову щоденну підтримувальну терапію.

Тим часом у Бердянську, Мелітополі та інших містах України відбуваються  акції на підтримку голодувальників. Нагадати Володимиру Зеленському про його зустріч із голодувальниками збираються й активісти Херсона під час сьогоднішнього візиту президента до їхнього міста.

Читайте більше про цю справу і протест:
“Нас провокують вчинити самосуд”. За що голодують під ОП ветерани батальйону “Донбас”

Як повідомляла “Новинарня“, у Бердянську 31 липня 2018 року застрелили колишнього бійця добровольчого батальйону “Донбас” Віталія Олешка, позивний “Сармат”, який був громадським активістом і бізнесменом. У чоловіка стріляли ззаду з рушниці на території готелю, який він збудував.

Того ж дня поліція затримала п’ятьох підозрюваних у вбивстві, зокрема Артема Матюшина.

Генпрокурор Юрій Луценко підтверджував, що один із підозрюваних у вбивстві Олешка (Матюшин) був бійцем розформованої роти міліції спецпризначення “Торнадо”.

За даними ЗМІ, серед підозрюваних в організації та вчиненні вбивства Віталія Олешка – сім осіб: Михайло Сігіда, Євген Бродський, Віктор Власюк — імовірні організатори; Артем Матюшин, Володимир Обухов, Микола Ломака, Максим Владимиренков — імовірні виконавці. Ще двоє ймовірно могли стежити за Сарматом напередодні вбивства, це члени так званої “групи Власюка” Денис Зеленкін і Тарас Мовчан.

Начальник управління Нацполіції в Запорізькій області Сергій Коміссаров заявляв, що поліція опрацює версію щодо причетності народного депутата Олександра Пономарьова (у VIII скликанні ВР – група “Воля народу”) до вбивства Сармата, який протистояв йому в Бердянську.

16 грудня 2018 року в аеропорту “Харків” правоохоронці затримали Євгена Бродського, підозрюваного у замовленні вбивства бердянського активіста. За версією поліції, він може бути одним із замовників.
Бродський під час обрання йому запобіжного заходу у суді заявляв, що не був знайомий з Олешком.

Печерський суд Києва у ніч з 6 на 7 червня 2019 року провів неанонсоване засідання, на якому відпустив під домашній арешт Михайла Сігіду – головного підозрюваного в організації Сармата.

Народні депутати Пономарьов і Валентиров, яких поліція викликала як свідків у справі вбивства Віталія Олешка, 20 липня 2019 року не з’явилися на допит.

29 травня 2020 року Бердянський міськрайонний суд відпустив під цілодобовий домашній арешт Сігіду, Ломаку, Обухова і Владимиренкова.

Побратими Сармата з 9 червня голодують під ОП на Банковій, вимагаючи арештувати підозрюваних. До них виходив президент Володимир Зеленський.

Читайте також:
Убивство АТОвця Олешка: прокуратура висунула підозру чотирьом особам

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна