“Що я можу зробити?”: учасникам голодування під ОП щодо справи Сармата вдалося поспілкуватись із Зеленським

 

автор: Наталка Позняк

Триває 17-та доба голодування на Банковій під офісом президента семи ветеранів АТО, які вимагають повернути за ґрати убивць Віталія Олешка, позивний “Сармат, та покарати суддів, які винесли таке протиправне рішення.

Як стало відомо «Новинарні», в Генеральній прокуратурі створена спеціальна група по справі Сармата на чолі з керівником департаменту з розслідування особливо тяжких злочинів Сергієм Григоровим. Утім, учасники протесту заявляють, що припинять голодування лише тоді, коли будуть виконані всі їхні умови і справедливість буде відновлена.

Щодня стан голодувальників перевіряють лікарі. Учора, 24 червня, п’яти учасникам акції були призначені крапельниці для виведення токсинів з організму. За час голодування вони втратили від 7 до 12 кілограмів, але зупинятися не збираються.

24 червня учасникам голодування вдалося поспілкуватися з президентом України Володимиром Зеленським.

“Що я можу зробити?” – поцікавився він, записав імена суддів і відпущених злочинців і пообіцяв розібратися.

Нагадаємо, що кілька днів тому голодувальники так само на Банковій перепинили голову парламентської фракції “Слуга народу” Давида Арахамію.

Учасники акції повідомили і про інші протиправні дії суддів. За словами активістів, судді не лише відпустили 29 травня безпосередніх убивць Сармата та організатора злочину Михайла Сігіду під нічний домашній арешт, а й продовжують робити все, щоб учасники процесу могли зустрічатися між собою, домовлятися про інші плани. Так, стало відомо, що та ж суддя Бердянського міськрайонного суду Вірченко 10 червня дозволила іншому ймовірному організатору вбивства Сармата Євгену Бродському (відпущеному під домашній арешт рік тому Печерським районним судом міста Києва) перебувати в Бердянську чотири дні, з 18 по 22 червня, “з метою проходження його дітьми терапії”.

Із джерел у правоохоронних органах Бердянська активістам стало відомо, що в Бердянську відбулася зустріч Бродського із відомим у кримінальних колах Дніпра Сергієм Ш. на кличку “Мазепа”.

“Це людина, яка в кримінальних колах Дніпра відповідає за організацію особливо важких злочинів: за організацію вбивств, за організацію розбоїв, каліцтва і так далі. І ця людина за інформацією, яку нам передали наші друзі, того ж дня, що й Бродський, приїхала з Дніпра в Бердянськ і зупинилася в готелі SunResort, де зупинився і Бродський. І вони зустрічалися. Не знаю, про що вони там домовлялися, але тепер у нас є серйозні побоювання за нашу особисту безпеку і за безпеку наших рідних”, – говорить ініціатор голодування під ОП Тарас Костанчук.


Цікавий ще один факт. Після того, як вбивці Сармата в залі суду погрожували свідкам, зокрема й деяким учасникам голодування, ті звернулися до суду з проханням забезпечити їхню безпеку. Але їм було відмовлено.

Натомість 24 червня той самий Бердянський міськрайонний суд задовольнив прохання про надання фізичного захисту, з яким до суду звернулися відпущені під домашній арешт вбивці Олешка.

Тим часом в Україні почалися акції на підтримку “сарматівців”. Учора такі акції відбулися в Бердянську та Мелітополі, сьогодні, 25 червня, така ж акція відбудеться в Запоріжжі. Свою підтримку висловив і Маріуполь.

У мережі поширюється ролик “Сармат-TV”, який закликає усіх небайдужих виходити на вулиці, бо наступною жертвою суддівського беззаконня може стати кожен.

Читайте більше по цій справі:
“Нас провокують вчинити самосуд”. За що голодують під ОП ветерани батальйону “Донбас”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна