“Поліція знала, що готується вбивство Сармата”: побратими голодують під ОП десяту добу

 

автор: Наталя Позняк-Хоменко

Десяту добу триває голодування ветеранів батальйону “Донбас”, які вимагають повернути за ґрати вбивць їхнього побратима Віталія Олешка “Сармата” та притягнути до відповідальності суддів Бердянського міськрайонного суду (ті 29 травня відпустили трьох безпосередніх виконавців убивства Сармата та його організатора, Михайла Сігіду, під домашній арешт).

Про свої вимоги учасники голодування нагадали під час пресконференції в четвер, 18 червня.

“Це – безпрецедентне рішення суду. Це – 115-та стаття, частина 2: “замовне вбивство, скоєне групою осіб за попередньою змовою”. Це стаття, яка передбачає єдино можливий запобіжний засіб – утримання під вартою без права внесення застави. І цих людей випускають на волю, прикриваючись коронавірусом. Таким чином судді, фактично, видали ліцензію на вбивство. А це свідчить про крах усієї судової реформи, яку нам обіцяли і попередній президент, і нинішній. Нашою акцією ми хочемо звернути увагу саме на це”, – наголосив Тарас Костанчук, керівник ГО “УБД Сармат”, колишній командир штурмової групи “Донбасу”.

У ході пресконференції було повідомлено про деякі цікаві подробиці справи про вбивство Віталія Олешка.

“Виявляється, ці члени кримінального угруповання з Дніпра, які безпосередньо вбили Віталіка – за ними давно велися негласні слідчі дії за підозрою в скоєнні інших злочинів. І в справі є кілька томів розшифровки їхніх телефонних розмов, із яких випливає, що це вбивство готувалося давно. І перша група на ліквідацію Сармата приїжджала в Бердянськ іще в червні, але там у них щось не склалося. Тобто поліція знала, що готується замах, але не зреагувала”, – розповів учасник бойових дій Олександр Печников.

Також учасники пресконференції зазначали, що зі справи зникли деякі покази інших свідків, зокрема й оригінал запису відеореєстратора, який зафіксував момент вбивства. Це викликає побоювання в тому, що справу можуть зам’яти.

Наразі число голодувальників зросло до семи. Серед них – троє бійців, які були разом із Сарматом у момент його вбивства. Це – Олександр Печніков, Антон Пшеничний та Андрій Маджаров. Вони проходять по справі як свідки.

“Для мене це ще й моральний борг. Ми всі пройшли Іловайськ, ми всі виходили тим “зеленим коридором”, на наших очах загинула сотня наших побратимів. Я сам був важко поранений. І Сармат лишився зі мною. Він міг вночі вийти з оточення і добратися до своїх. Але він мене не кинув. І ми обоє потрапили в полон до росіян. Тільки мене на другий день віддали Червоному хресту, а Сармат поїхав у Донецьк на підвал. І повернувся він лише через пів року по обміну. Тому я зараз тут і стоятиму до кінця”, – заявив Печніков.

Учасники голодування підтвердили, що єдиний спосіб припинити акцію – це виконання їхніх вимог. Про ці вимоги вони попередили офіси генерального прокурора та президента. Також листи з відповідними роз’ясненнями надіслані послам країн-партнерів у Києві.

Свою позицію учасники акції аргументують і представникам влади, які час від часу з’являються на Банковій. Зокрема, вчора їм вдалося поспілкуватися з керівником парламентської фракції “Слуга народу” у ВР Давидом Арахамією, і той пообіцяв сприяння у відновленні справедливості.

Давид Арахамія спілкується з учасниками акції протесту під ОП

“Ми не підемо, доки не будуть виконані наші вимоги, або якщо з нами раптом щось станеться. Зараз нас семеро, які пішли в голод, але біля нас десятки наших побратимів, які пропонують інший, більш радикальний шлях відновлення справедливості. Поки що нам вдається їх стримувати, але ми не знаємо, що буде, якщо комусь із нас стане погано. Але самосуд – не вихід. Усі ми вміємо користуватися зброєю, але переконані, що зброя має використовуватися проти зовнішнього ворога, а всередині країни має працювати закон”, – кажуть побратими Сармата.

Читайте більше про цю справу і протест:
“Нас провокують вчинити самосуд”. За що голодують під ОП ветерани батальйону “Донбас”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна