“Нас провокують вчинити самосуд”. За що голодують під ОП ветерани батальйону “Донбас”

 

автор: Наталія Позняк

Третю добу на Банковій, під офісом президента триває голодування ветеранів добровольчого батальйону “Донбас”. Вони вимагають повернути за ґрати убивць їхнього побратима Віталія Олешка (позивний Сармат), який 31 липня 2018-го був застрелений у Бердянську на очах дружини та численних свідків. А також притягнути до відповідальності трьох суддів Бердянського міськрайонного суду, які винесли таке рішення.

Наразі до рішучого кроку з голодуванням вдалися п’ятеро ветеранів “Донбасу”: Тарас Костанчук, Антон Пшеничний, Олександр Печніков, Вадим Саввон та Андрій Маджаров. Вони розмістилися на Банковій і ночують просто неба. Розпочати голодування вони вирішили після того, як численні акції протесту біля Бердянської районної прокуратури не дали результату.

Тарас Костанчук (у центрі) на акції під ОП. Фото: Анастасія Федченко, Новинарня

Тарас Костанчук “Бішут” говорить у коментарі “Новинарні“: “Це взагалі безпрецедентне за своїм абсурдом рішення. В момент, коли в суді розпочався розгляд справи по суті, коли ці люди розуміють, що їм реально загрожує від 10 років до довічного ув’язнення, – їх відпускають під домашній арешт, звідки вони можуть спокійно втекти, або їх можуть ліквідувати як зайвих свідків. І це – 115-та стаття: організоване замовне вбивство групою осіб.

Я так розумію, що гроші занесли в суд,

щоб відпустити саме [імовірного] організатора вбивства, Михайла Сігіду. Бо він єдина людина, яка може вивести на замовників. А щоб це не виглядало так явно, заодно з ними відпустили і трьох виконавців”.

Ветеран “Донбасу” зазначає, що це була вже друга спроба випустити Сігіду з-за ґрат. Рік тому відповідну ухвалу виніс Печерський районний суд міста Києва. Але тоді під тиском громадськості суд змінив своє рішення, і підозрюваного повернули до СІЗО.

Плакат учасників акції. Фото: Наталка Позняк

“Я читав ухвалу Бердянського суду – там повна маячня. Підставою для звільнення підозрюваних називають і коронавірус, і те, що цей Сігіда, начебто, коли його відпустили перший раз, вів себе чемно й нікуди не втік. Але там не вказано, що під домашнім арештом він пробув лише одну добу, і то під наглядом поліції. Бо ми тоді з побратимами поїхали в Печерський суд, піймали суддю Вовка і добу не відпускали його з приміщення суду, доки не добилися скасування цього протиправного рішення”, – розповідає Тарас Костанчук.

Такі наполегливі спроби звільнити ймовірного організатора вбивства Сармата Бішут пов’язує з бажанням певних кіл вигородити народного депутата Олександра Пономарьова (ОПЗЖ) та ексдепутата Сергія Валентирова, яких підозрюють у причетності до організації злочину.

Хоча головних замовників Костанчук радить шукати в Москві.

“Це була спланована акція, задумана, припускаю, на території Росії. Зверніть увагу: в один і той же день відбулося вбивство Сармата і замах на Катю Гандзюк. І за схожим сценарієм: організатори замахів не мають жодних мотивів для вбивства, крім грошей. І в обох випадках замовники вбивства досі не знайдені”, – каже Костанчук.

“Складається враження, що вбивці Віталія поспішали. Слідство з’ясувало, що за Сарматом стежили, вбивство готувалося. І раптом його вбивають просто посеред білого дня на очах дружини і численних свідків. Таке враження, що їм (виконавцям – “Н”) раптом сказали, що зробити це треба терміново, саме цього дня”, – розмірковує ветеран “Донбасу”.

За словами учасників акції на Банковій, на їхні вимоги відреагували і в ОП,  і в офісі генпрокурора. Але вони не бачать перспектив у переговорах, домовляннях і чекають лише поновлення справедливості щодо вбивць Олешка.

“Тут не може бути компромісів. Нас не цікавлять ніякі розмови з чиновниками, але ми будемо голодувати, доки вбивць Віталіка не повернуть за ґрати і не розберуться із суддями, які вчинили протиправні дії”, – заявляє Тарас Костанчук.

“У нас є два шляхи: або взяти зброю і самим помститися за смерть побратима, вчинивши самосуд, або заплатити власним здоров’ям і життям за відновлення справедливості. Ми обрали другий шлях. Нам втрачати нічого. Ми дивом лишилися живими після Іловайська, і тепер, без відновлення справедливості життя втрачає сенс. Ми будемо йти до кінця”, – обіцяє колишній командир штурмової групи батальйону “Донбас”.

Костанчук зазначив, що акції протесту проти рішення Бердянського міськрайонного суду відбулися також в Херсоні, Запоріжжі та Бердянську.

Фотогалерея з акції
(світлини Наталки Позняк і Анастасії Федченко):

голодування під ОП у справі Сармата - плакати про суддів_2 голодування під ОП у справі Сармата - Тарас Костанчук голодування під ОП у справі Сармата - плакати голодування під ОП у справі Сармата - Тарас Костанчук - Донбас_3 голодування під ОП у справі Сармата - Тарас Костанчук - Донбас голодування під ОП у справі Сармата - Тарас Костанчук - Донбас_1 голодування під ОП у справі Сармата - Тарас Костанчук - Донбас_4 голодування під ОП у справі Сармата - плакати про суддів голодування під ОП у справі Сармата - Тарас Костанчук - Донбас_2
<
>
Олександр Печніков (праворуч) на початку голодування. Фото: Новинарня

Читайте також:
Убивство “Сармата”: активісти пікетували ОПУ та ОГП й оголосили голодування

Як повідомляла “Новинарня“, у Бердянську 31 липня 2018 року застрелили колишнього бійця добровольчого батальйону “Донбас” Віталія Олешка, позивний “Сармат”, який був громадським активістом і бізнесменом. У чоловіка стріляли ззаду з рушниці на території готелю, який він збудував.

Того ж дня поліція затримала п’ятьох підозрюваних у вбивстві, зокрема Артема Матюшина.

Генпрокурор Юрій Луценко підтверджував, що один із підозрюваних у вбивстві Олешка (Матюшин) був бійцем розформованої роти міліції спецпризначення “Торнадо”.

За даними ЗМІ, серед підозрюваних в організації та вчиненні вбивства Віталія Олешка – сім осіб: Михайло Сігіда, Євген Бродський, Віктор Власюк — імовірні організатори; Артем Матюшин, Володимир Обухов, Микола Ломака, Максим Владимиренков — імовірні виконавці. Ще двоє ймовірно могли стежити за Сарматом напередодні вбивства, це члени так званої “групи Власюка” Денис Зеленкін і Тарас Мовчан.

Начальник управління Нацполіції в Запорізькій області Сергій Коміссаров заявляв, що поліція опрацює версію щодо причетності народного депутата Олександра Пономарьова (у VIII скликанні ВР – група “Воля народу”) до вбивства Сармата, який протистояв йому в Бердянську.

16 грудня 2018 року в аеропорту “Харків” правоохоронці затримали Євгена Бродського, підозрюваного у замовленні вбивства бердянського активіста. За версією поліції, він може бути одним із замовників.
Бродський під час обрання йому запобіжного заходу у суді заявляв, що не був знайомий з Олешком.

Печерський суд Києва у ніч з 6 на 7 червня 2019 року провів неанонсоване засідання, на якому відпустив під домашній арешт Михайла Сігіду – головного підозрюваного в організації Сармата.

Народні депутати Пономарьов і Валентиров, яких поліція викликала як свідків у справі вбивства Віталія Олешка, 20 липня 2019 року не з’явилися на допит.

29 травня 2020 року Бердянський міськрайонний суд відпустив під цілодобовий домашній арешт Сігіду, Ломаку, Обухова і Владимиренкова.

Читайте також:
Убивство АТОвця Олешка: прокуратура висунула підозру чотирьом особам

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна