Уляна Супрун про справу Стерненка: “Кожен із нас може стати Сергієм”

 

записала: Олена Максименко

Марко й Уляна Супрун були цілий день разом з активістами під час суду над Сергієм Стерненком – як у п’ятницю, так і в понеділок, 15 червня, коли відбувалися затримання й побиття протестувальників. Марко ніс варту переважно надворі, а Уляна Супрун – всередині будівлі Шевченківського райсуду. Також колишня виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я висувала себе як поручитель Стерненка. Після оголошення рішення про арешт вона пішла з маніфестантами спочатку під будинок генпрокурора Венедіктової, а потім – і до дому президента Зеленського.

Новинарня” записала коментарі громадської діячки Уляни Супрун з цього приводу:

– Кожна людина має право на самозахист. Зараз правоохоронні органи своїм свавіллям беруть людину, яка захищала своє життя, і її судять замість судити тих людей, які напали на неї! Це відбувається через нереформовані суди, нереформовану прокуратуру. Кожен із нас в якийсь момент може стати Сергієм [Стерненком]. І ми повинні забезпечити наше право на самозахист і на неупереджений суд, суддю, прокурорів, СБУ й інших, щоб ми знали, що буде справедливість у кінці.

Також для мене це є приклад того, як в Україні, насправді, не існує презумпції невинуватості. Бо замість того, щоб засуджувати тих, хто напав на Стерненка, наші міністри і навіть генпрокурор говорять, що Сергій має показати свою невинуватість у суді. Так система не має працювати! Ми живемо в перевернутому світі. Нападники – не в суді, але в суді ті, на кого напали. Немає презумпції невинуватості, навпаки, людина має сама себе захищати. І до того моменту, поки не буде реформи правоохоронної системи, судової системи, СБУ тощо, всі ми можемо потрапити в таку ситуацію, і будемо виходити дуже часто і захищати один одного.

Уляна Супрун також зазначила, що знає Сергія особисто:

– Я знаю його як людину, як активіста. Він говорить правду. Коли в Одесі лікарі не хотіли лікувати його [поранену] руку, робити операцію, то ми допомогли перевезти його в Київ. І я його знаю від тих часів, знаю його роботу.

Я розумію, що влада робить усе це для того, щоб знищити символ такої людини. І щоб налякати нас, щоб ми не захищали наші права і наше життя. Це неправильно! Ми всі не хочемо жити в такій країні!

Також пані Уляна висловила захоплення мужністю прокурора Андрія Радіонова, який вів справу Стерненка раніше і відмовився вручати Сергієві повідомлення про підозру через відсутність обґрунтованих доказів.

Радіонов 16 червня прийшов до суду і дав свідчення як свідок, підтвердивши тиск генпрокурора Ірини Венедіктової процесуальних керівників у справі Стерненка.

– Я думаю, що багато з нас бачили цю політичну вмотивованість у висловах нового генпрокурора Венедіктової, – заявила Уляна Супрун. – [Попередній генпрокурор] Рябошапка не хотів це передавати в суд. Коли на зустрічах міністр внутрішніх справ і генпрокурор обговорюють поодинокі кейси, і кажуть, хто і кому видаватиме підозри, це не є неупередженість, тут насправді є політична причина, чому вони це роблять. А коли сам прокурор, який займався цією справою, виходить і це говорить, я думаю, це має бути дуже сильний, показовий доказ для судді, що насправді відбувається. Бо прокурори переважно не будуть один проти одного такі речі говорити.

То я думаю, що людина відважна, така, що стоїть за правду. Це правильний спосіб того, як має поводитися прокурор. Можливо, ми повинні мати більше таких прокурорів.

Читайте також:
Суд змінить рішення про місце арешту Стерненка

Як інформувала “Новинарня“, кримінальне переслідування колишнього лідера “Правого сектору” Одещини Сергія Стерненка пов’язане із його самозахистом.

У 2018 році в Одесі тричі вчиняли замахи. Активіст заявляв, що напад організував мер міста Геннадій Труханов, чиї зловживання викривав Стерненко.
7 лютого активіста побили биткою. 1 травня нападник вистрілив у Стерненка ззаду з травматичної зброї. Тоді Стерненко наздогнав і скрутив нападника – Абзала Баймукашева, того арештували.

Незважаючи на прохання Сергія, йому так і не надали охорону.

Втретє на Стерненка нападали пізно ввечері 24 травня 2018 року, коли він із дівчиною підходив до свого будинку на вулиці Фонтанська дорога. Активіст встиг застосувати свій ніж, поранивши обох нападників – Івана Кузнєцова, один із яких невдовзі помер.

Розслідування цих нападів на Стерненка не просунулося.

Здогадно, в організації замахів могли брати участь представники одеської влади, кримінальних кіл та поліції.

Переїхавши до Києва, Стерненко став впливовим блогером, громадським активістом, який різко критикує вже нову владу та керівництво МВС.

У квітні 2020 року стало відомо про наміри нового генпрокурора Ірини Венедіктової оголосити підозру Стерненкові за “умисне вбивство”.

Громадський діяч Роман Сініцин 4 травня повідомляв, що, за його інформацією, СБУ спільно з офісом генпрокурора готуються оголосити Стерненкові підозру за статтею 115 Кримінального кодексу України (“умисне вбивство”), “дедлайн 15 травня”, і за цією підозрою “закриють в СІЗО”.

На підтримку Стерненка масово виступили футбольні ультрас, ця тема стала помітною в соцмережах. Водночас “гасити” цю ініціативу взялося керівництво партії “Нацкорпус”, яке фактично повторювало обвинувачення проросійських сил на адресу Сергія.

18 травня Стерненко ходив на допит до київського управління СБУ. Однак у Службі безпеки тоді зазначили, що допит не пов’язаний з оголошенням підозри. З іншого боку, далася взнаки масова акція на підтримку Сергія Стерненка під стінами СБУ.

Підозру Стерненкові оголосили 11 червня, ще раз викликавши його до СБУ.

Того дня пресцентр СБУ виклав не підтверджену судом версію слідства, назвавши це “як було насправді”. Відповідно до цієї  версії, Сергій Стерненко 24 травня 2018 року під час чергового нападу на нього в Одесі не лише оборонявся, а й нібито наздогнав за 100 метрів та ударив ножем у серце одного з нападників, Івана Кузнєцова, внаслідок чого той помер.

Активіст вважає підозру політично мотивованою та розплатою за викриття влади Одеси, керівництва МВС та поліції, протидію проросійським силам.

Мітинги на підтримку Стерненка під Шевченківським судом у Києві 13 і 15 червня супроводжувалися сутичками активістів із поліцією. 15 червня були затримані й побиті кілька осіб, які мітингували на вулиці, зокрема спецпідрозділ поліції (колишній “Беркут”) побив народного депутата від “Голосу” Романа Лозинського.
Також під час мітингів у юрбі виникали сутички з представниками проросійських ЗМІ.

Пізно ввечері 15 червня суддя Володимир Бугіль відправив Сергія Стерненка під цілодобовий домашній арешт на 60 діб за місцем його реєстрації – у військовій частині ДПСУ в Одесі. Таким чином суд задовольнив клопотання прокуратури.

Стерненко заявив, що виконати такий запобіжний захід неможливо і порвав текст ухвали на ґанку суду.
Після оголошення рішення під судом продовжився мітинг на підтримку Стерненка. Активісти палили фаєри і кидали їх під ноги поліцейським спецпризначення, які охороняли вхід до будівлі суду.

Читайте також:
“Проти мене – проросійські й аваковські”: велике інтерв’ю з Сергієм Стерненком

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна