Під судом у справі Стерненка поліція побила активістів і депутатів, п’ятеро затриманих. ФОТО

 

Під судом по справі громадського активіста Сергія Стерненка вдень у понеділок, 15 червня, сталися сутички, правоохоронці затримали й побили кількох учасників акції протесту.

Зокрема, співробітники поліції особливого призначення (колишній “Беркут”) побили ногами одного із затриманих – Миколу Виговського.

Микола Виговський вів мітинг під судом із мегафоном, він – відомий громадський діяч координатор громадського руху “Чесно”, експерт “Реанімаційного пакету реформ” з питань реформи публічної адміністрації.

Виговський повідомив, що його “жорстко скрутили і занесли в автозак”.

“Зламали окуляри і подряпали перенісся”, – пише він у фейсбуці.

За припущеннями присутніх, причиною дотримання стало те, що Микола скандував “Аваков – чорт!”

За інформацією “Радіо Свобода”, до Виговського допустили медиків, а також народного депутата Ярослава Юрчишина.

Побиття Миколи Виговського. Фото: Радіо Свобода

Серед затриманих – ветеран АТО, учасник бойових дій, переселенець із Донецька Віталій Овчаренко.

“Щойно був затриманий беркутами на мітингу по Стерненку. Беркута поводилась вкрай брутально. Зараз попередньо везуть у Шевченківське відділення нацполіції. Всього нас четверо затриманих“, – написав Овчаренко.

За повідомленнями із соцмереж, ще двоє затриманих – Антон Коваленко та Андрій Мартиненко.

Також стало відомо, що поліція побила народного депутата від партії “Голос” Романа Лозинського. 

Згодом у поліції повідомили, що затримали п’ятьох осіб біля Шевченківського районного суду Києва, де 15 червня обирають запобіжний захід активісту Сергію Стерненку.

“Подія сталася під час акції біля приміщення Шевченківського районного суду міста Києва. Один із учасників влаштував конфлікт із журналістами. Коли поліцейські намагалися затримати правопорушника, виникла штовханина. Найбільш активних учасників затримали, їх доставляють до управління поліції для встановлення анкетних даних і надання пояснень”, – йдеться у повідомленні відділу комунікації поліції Києва.

Після першочергової перевірки буде надана правова кваліфікація діям затриманих.

Як відомо, в Шевченківському районному суді Києва відбувається слухання щодо обрання запобіжного заходу для громадського діяча Сергія Стерненка, якому інкримінують “умисне вбивство” та “незаконне зберігання холодної зброї”. Кілька сотень активістів підтримують Стерненка під судом. У натовпі спалахують конфлікти навколо представників проросійських ЗМІ.

Читайте також:
Прокуратура хоче посадити Стерненка під цілодобовий домашній арешт

Як інформувала “Новинарня“, на колишнього лідера “Правого сектору” Одещини Сергія Стерненка у 2018 році в Одесі тричі вчиняли замахи. Активіст заявляв, що напад організував мер міста Геннадій Труханов, чиї зловживання викривав Стерненко.
7 лютого активіста побили биткою. 1 травня невідомий вистрілив у Стерненка ззаду з травматичної зброї. Незважаючи на прохання Сергія, йому так і не надали охорону.

Втретє на Стерненка нападали пізно ввечері 24 травня 2018 року, коли він із дівчиною підходив до свого будинку на вулиці Фонтанська дорога. Активіст встиг застосувати свій ніж, поранивши обох нападників, один із яких невдовзі помер.

Розслідування цих нападів на Стерненка не просунулося.

Здогадно, в організації замахів могли брати участь представники одеської влади, кримінальних кіл та поліції.

Переїхавши до Києва, Стерненко став впливовим блогером, громадським активістом, який різко критикує вже нову владу та керівництво МВС.

У квітні 2020 року стало відомо про наміри нового генпрокурора Ірини Венедіктової оголосити підозру Стерненкові за “умисне вбивство”.

Громадський діяч Роман Сініцин 4 травня повідомляв, що, за його інформацією, СБУ спільно з офісом генпрокурора готуються оголосити Стерненкові підозру за статтею 115 Кримінального кодексу України (“умисне вбивство”), “дедлайн 15 травня”, і за цією підозрою “закриють в СІЗО”.

На підтримку Стерненка масово виступили футбольні ультрас, ця тема стала помітною в соцмережах. Водночас “гасити” цю ініціативу взялося керівництво партії “Нацкорпус”, яке фактично повторювало обвинувачення проросійських сил на адресу Сергія.

18 травня Стерненко ходив на допит до київського управління СБУ. Однак у Службі безпеки тоді зазначили, що допит не пов’язаний з оголошенням підозри. З іншого боку, далася взнаки масова акція на підтримку Сергія Стерненка під стінами СБУ.

Підозру Стерненкові оголосили 11 червня, ще раз викликавши його до СБУ.

Того дня пресцентр СБУ виклав не підтверджену судом версію слідства, назвавши це “як було насправді”. Відповідно до цієї  версії, Сергій Стерненко 24 травня 2018 року під час чергового нападу на нього в Одесі не лише оборонявся, а й нібито наздогнав за 100 метрів та ударив ножем у серце одного з нападників, Івана Кузнєцова, внаслідок чого той помер.

Активіст вважає підозру політично мотивованою та розплатою за викриття влади Одеси, керівництва МВС та поліції, протидію проросійським силам.

Читайте також:
“Проти мене – проросійські й аваковські”: велике інтерв’ю з Сергієм Стерненком

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна