РФ оголосила двох чеських дипломатів персонами нон ґрата

 

МЗС Росії оголосило про висилання двох працівників посольства Чехії.

Про це в понеділок, 15 червня, повідомляє пресслужба МЗС РФ.

“Керуючись принципом взаємності, а також статтею 9 Віденської конвенції про дипломатичні зносини 1961 року “персонами нон ґрата” оголошені два співробітника посольства Чехії в Москві. Їм наказано разом із членами сімей покинути територію Російської Федерації до кінця дня 17 червня”, – йдеться в повідомленні.

У дипвідомстві РФ уточнили, що це є відповіддю на “провокаційну акцію офіційної Праги”, яка вислала двох російських дипломатів.

Посол Чехії в РФ Вітєзслав Півонька вже проінформований про рішення Москви.

Нагадаємо, раніш Чехія оголосила двох російських дипломатів персонами нон ґрата.

Як інформувала “Новинарня“, 12 вересня 2019 року рада району чеської столиці Прага-6 вирішила долю пам’ятника радянському маршалу Івану Конєву: за підсумками таємного голосування депутати вирішили перенести пам’ятник, а на його місці встановити статую на честь визволителів Праги. Тоді рішення різко розкритикувало посольство Росії у Празі.

Наприкінці серпня невідомі вандали вкотре облили фарбою пам’ятник маршалу СРСР Івану Конєву у Празі.

Пам’ятник Івану Конєву регулярно ставав об’єктом атак. Це пов’язано з біографією маршала – після присутності на декількох фронтах у роки Другої світової війни Конєв був залучений до придушення угорського повстання 1956 року, а також був присутній у Берліні на час будівництва Берлінської стіни в 1961 році.

Пам’ятник Конєву сприймався деякими громадянами Чехії як символ підпорядкування ЧССР Радянському Союзу. На початку квітня його демонтували, це викликало негативну реакцію Кремля.

Наприкінці квітня з’явилася інформація, що Ондржею Колару, голові шостого району Праги, в якому демонтували пам’ятник радянському маршалу Івану Конєву, а також мерові чеської столиці Зденеку Гржибу, чий кабінет розпорядився перейменувати площу перед російським посольством на честь вбитого російського опозиційного політика Бориса Нємцова, надали охорону через загрозу їхньому життю.

У травні чеські ЗМІ назвали ім’я дипломата з РФ, який міг привезти у країну рицин для отруєння чиновників – Андрій Кончаков.

Російське посольство в Празі надіслало МЗС Чехії ноту, в якій вказало на “неприпустимість безпідставних нападів на Росію та її дипломатичне представництво в Празі” і звернулося з проханням про надання поліційної охорони співробітнику дипломатичної місії.

Згодом Міноборони Чехії відмовилося передати Росії пам’ятник маршалу Конєву.

Читайте також:
Посольство РФ у Чехії придумало, як уникнути адреси “площа Бориса Нємцова, 1”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна