Скандал із пам’ятником радянському маршалу в Празі: міністр культури РФ назвав чеського чиновника “нацистом”

 

Скандал навколо монумента маршалу Конєву в Празі вийшов на міжнародний рівень: міністр культури РФ Володимир Мединський назвав очільника одного з районів Праги Ондржея Коларжа “гауляйтером” (лідером регіонального осередку нацистської партії НСДАП).

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Actualту.cz.

Пам’ятник Івану Конєву в столиці Чехії регулярно стає об’єктом атак – його обписували і обливали фарбою його вже декілька разів. Це пов’язано з біографією радянського маршала.

Зокрема, після присутності на кількох фронтах у роки Другої світової війни, Іван Конєв був залучений до придушення угорського повстання в 1956 році, а також був присутній у Берліні на час будівництва Берлінської стіни 1961 року.

Традиційно цей монумент обливають фарбою напередодні річниці радянського вторгнення в Чехословаччину 1968 року.

Цього разу голова адміністрації району Прага-6, де розміщений монумент, заявив, що вважає недоцільним відновлювати його після чергового облиття фарбою, запропонувавши посольству Росії забрати пам’ятник на свою територію.

“Так міг зробити лише місцевий гауляйтер”, – відреагував на цю заяву Ондржея Коларжа російський міністр. При цьому він висловив сподівання, що відомий своїми проросійськими настроями президент Чехії Мілош Земан “вирішить питання” на користь збереження монументу.

Речник чеського президента Іржи Овчарек дійсно підтримав Мединського, заявивши, що Земан “розуміє його обурення” та розділяє цю оцінку.

Натомість міністр закордонних справ країни Томаш Петричек заявив, що Чехія вимагатиме офіційного вибачення від РФ.

Читайте також:
Земан має тісні контакти з русинськими сепаратистами, яких підтримує Росія, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна