Земан має тісні контакти з русинськими сепаратистами, яких підтримує Росія, – ЗМІ

Президент Чехії Мілош Земан (праворуч) та один із керівників Всесвітньої ради підкарпатських русинів Михайло Тяско. Фото: Аktualne.cz

 

Президент Чехії Мілош Земан має тісні контакти з представниками русинської організації, яка домагається визнання русинів в Україні та автономії Закарпаття і має прямі зв’язки з РФ.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Aktualne.

Як пише чеське видання, Василь Джуган та Михайло Тяско, які входять до керівництва Всесвітньої ради підкарпатських русинів, були серед прихильників чеського президента у його виборчому штабі в суботу, 27 січня.

У статті зазначається, що їхні контакти із Земаном тривають роками. Вони беруть участь в офіційних заходах, організованих офісом президента, а минулого року супроводжували Земана під час поїздки до Росії.

Офіційний Київ вважає Всесвітню раду підкарпатських русинів антиукраїнською організацією, яка підтримує контакти з РФ.

“Деякі представники цієї організації відомі тісними контактами з Росією та підтримують її агресію проти України. Їхню антиукраїнську діяльність ми сприймаємо негативно”, – зазначив у коментарі виданню посол України в Чехії Євген Перебийніс.

“Хоч Джуган та Тяско протягом довгого часу живуть у Чехії, їхня програма – визнання русинського народу в Україні та автономія Закарпатської області, у минулому – Підкарпатської Русі в складі Чехословаччини. Вони також виступають проти українського уряду, що часто та виразно висловлюють у соціальних мережах”, – пише видання.

Сам Земан офіційно дистанціювався від Джугана та Тяска. “Немає жодних особистих відносин”, – заявив прес-секретар чеського президента Їржі Овчачек.

При цьому він не заперечив участь русинських лідерів у візиті Земана до Росії, але наголосив, що Джуган і Тяско не входили до офіційної делегації й були серед бізнесменів, які супроводжували президента з діловою метою.

Овчачек також заперечив, що президент підтримує вимоги русинів щодо автономії. “Це повністю внутрішня справа України”, – сказав речник Земана.

Натомість Тяско стверджує протилежне. За його словами, президент Земан і лідер чеських ультраправих Томіо Окамура стали єдиними людьми, які підтримують вимоги русинів.

“Президент демократично сказав, що не бачить нічого поганого в тому, що русини можуть бути визнаними, якщо вони цього хочуть, у всіх сусідніх державах, і навіть в Росії, і що він не бачить причин, чому Україна не повинна визнавати русинський народ”, – зазначив Тяско у коментарі виданню.

Нагадаємо, в другому турі виборів президента Чехії, який проходив 26 і 27 січня, чинний глава держави Мілош Земан із незначною перевагою здобув перемогу над колишнім головою Національної академії наук Їржі Драгошем.

73-річний Земан відомий своїми євроскептичними, ісламофобськими поглядами та підтримкою скасування санкцій Євросоюзу проти Росії, а також пропонує пробачити Росії анексію Криму, за який Москва, на його думку, має виплатити Україні грошову компенсацію.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна