Сейм Польщі криміналізував пропаганду “бандерівської ідеології”

 

Сейм Польщі ухвалив запропонований рухом “Кукіз 15” законопроект про заборону пропаганди так званої “бандерівської ідеології”.

Як повідомляє видання Do Rzeczy, рішення ухвалили 26 січня.

Цього дня, у п’ятницю, в Сеймі відбулося третє читання пакету проектів, якими передбачені зміни в закон про Інститут національної пам’яті. Серед них був і законопроект про заборону “бандерівської ідеології”.

“За” проголосували 279 депутатів Сейму із 414, зокрема всі депутати від фракцій “Право і солідарність”, “Кукіз 15” i ПСЛ. Підтримали документ також декілька депутатів опозиції.

Прийнятий закон стосується визначення злочинів українських націоналістів та українських організацій, що нібито співпрацювали з Третім рейхом, а також можливості запуску, відповідно до ст. 55 закону про ІНП РП, кримінальних проваджень проти осіб, які заперечують ці злочини.

За заперечення “злочинів бандерівців” передбачений штраф або позбавлення волі на строк до 3 років.

УТОЧНЕНО. Історик Іван Гоменюк у “Фейсбуці” розтлумачив зміни до польського законодавства на основі самого законопроекту, а не твітів партії Кукіза.

Законопроект вносить зміни до закону 1998 року про Інститут національної пам’яті – Комісію розслідування злочинів проти польської нації.
Передбачається, що цей закон буде тепер поширюватися і на вивчення, збирання, зберігання, опрацювання, оприлюднення документів органів держбезпеки, створених між 22.07.1944 р. та 31.07.1990 р., а також документів органів безпеки Третього Рейху та СРСР, які стосуються “злочинів українських націоналістів та українських формувань, колаборуючих з Третім Рейхом”, вчинених щодо осіб польської національності чи польських громадян іншої національності між 08.11.1917 р. та 31.07.1990 р.
(У лапках “***” – текст, власне, змін, решта формулювань існували й раніше та стосувалися досі тільки злочинів, вчинених СРСР і Третім Рейхом).

Під указаними злочинами законопроект вимагає розуміти “дії, вчинені українськими націоналістами у 1925-1950 рр., що полягали в застосуванні насильства, терору чи інших форм порушення прав людини щодо груп населення, а передусім – щодо польського населення.
Злочинами українських націоналістів та українських формувань, колаборуючих з Третім Рейхом, являється також участь у знищенні єврейського населення та геноциді громадян Другої Польської республіки на території Волині та Східної Малопольщі”.

З огляду на ст. 55 закону про ІНП-КРЗППН, в разі набрання чинності цим законопроектом тих, хто “публічно і всупереч фактам” заперечуватиме указані злочини, каратимуть грошовим штрафом чи позбавленням волі на строк до трьох років.

“Варто звернути увагу й на супровідну записку до законопроекту. У ній, скажімо, можна прочитати: “Сучасна Українська держава безапеляційно веде політику прославляння виконавців геноциду на східних землях Другої Польської республіки, а джерела національної самосвідомості та геройства базує на злочинних формуваннях та злочинній ідеології українського інтегрального націоналізму”.

На підтвердження “опанування ідеологією націоналізму всіх сфер суспільного та публічного життя в Україні” в записці наводять, зокрема, наступні твердження:

– “прославляння злочинних націоналістичних формувань належить до пріоритетів освітньо-виховної політики в Україні на всіх структурних рівнях від дитячих садків до вишів”,
– “офіційним Днем захисника Вітчизни в Україні встановлено день створення УПА”;
– “структури держбезпеки України діють за взірцем злочинних ОУН і УПА”;
– “культ боротьби бандерівського підпілля став взірцем для творення Збройних сил України; добровольчі підрозділи, що увійшли до складу ЗСУ, безпосередньо ідентифікують себе з націоналістичною традицією” і т.д., і т.п.

На думку авторів законопроекту, “пропоновані зміни матимуть позитивні суспільні результати, що постануть з переслідування за злочин толерування злочинів, здійснюваних щодо польських громадян українськими націоналістами”.
Ба більше, автори законопроекту очікують на “корисні результати для бюджету держави, який буде наповнюватися коштами за рахунок грошових штрафів”. І підкреслюють, що “законопроект відповідає праву ЄС», – пише Гоменюк.

Фракція Kukiz’15 представила свій проект більше року тому, однак певний час він був “заморожений”. За неофіційною інформацією, в листопаді минулого року йшлося про те, щоб не вносити ще більшу напруженість у відносини Києва та Варшави напередодні візиту президента Польщі Анджея Дуди в Україну.

Читайте також:
Порошенко і Дуда в Харкові домовилися про “історичну” розрядку

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна