Порошенко і Дуда в Харкові домовилися про “історичну” розрядку

 

“Ми дійшли спільної думки, що історія не повинна впливати на стратегічний характер українсько-польських відносин”, – заявив президент України Петро Порошенко під час спільної прес-конференції з польським колегою Анджеєм Дудою за підсумками переговорів 13 грудня в Харкові.

Цього дня Порошенко й Дуда разом на Харківщині вшанували пам’ять жертв тоталітарного режиму, встановивши вінки до меморіалу в селі Пятихатки та вшанувавши загиблих хвилиною мовчання.

На території Меморіалу жертв тоталітарного режиму розташовано 75 братських могил (15 – польських офіцерів і 60 – громадян колишнього СРСР, які стали жертвами НКВС у 1937-1938 роках) з чавунними католицькими та православними хрестами, “чорна дорога” (могили і шлях викладений базальтовим каменем), український і польський вівтарі, а також головна алея з епітафійними табличками з обох сторін, що пов’язує ці дві частини, із вмурованими на цоколях хрестами ордену “Virtuti Militari” та орденом польської Вересневої кампанії.

Петро Порошенко на прес-конференції в Харкові наголосив, що потрібно пам’ятати героїв минулого і вшановувати пам’ять невинних жертв.

“Але твердо потрібно рухатися вперед. Бо історію ми вже не змінимо, але маємо і можемо змінити сьогодення і створити кращі умови для майбутнього. Щоб ніхто і ніколи не зміг вселити ні в серця українців, ні в серця поляків ні ненависті, ні ворожнечі”, – підкреслив президент України.

Глава Української держави повідомив про досягнуту домовленість з президентом Польщі підвищити рівень комісії зі співпраці у історичних питаннях до рівня віце-прем’єр-міністрів.
Передбачається, що українську сторону представлятиме віце-прем’єр-міністр Павло Розенко.

“Впевнений в тому, що ми зможемо продемонструвати достатньо швидкий і значний прогрес у цьому напрямку. Ми очікуємо, що комісія збереться найближчим часом і внаслідок ефективної розмови, ми зможемо нарешті дати «зелене світло» процесу наукового вивчення, ексгумації, збереження пам’ятників, недопущення вандалізму, а також для того, щоб прибрати будь-які чутливі моменти з нашої співпраці”, – зазначив Порошенко.

Відповідаючи на питання польського журналіста щодо свого ставлення до постаті Степана Бандери та “руху, який він створив”, Петро Порошенко наголосив, що процес поновлення наукових досліджень має активізуватися із відновленням роботи “перезавантаженої” комісії із вивчення історично пам’яті.

“Я чекаю, що найближчим часом ця комісія розпочне роботу. І одне з завдань цієї комісії – прискорення процедури початку ексгумації і низка інших завдань, які дозволять сконцентруватися на історичних питаннях. В тому числі, передати історичні питання, включаючи постать відомого українського діяча Степана Бандери – людини, яка зробила величезний внесок у національно-визвольний рух. Але – це питання історії і України», – цитує Петра Порошенка прес-служба президента країни.

За його словами, існує безліч історичних героїв, які об’єднують, а не роз’єднують українців та поляків. Наприклад, маршал Юзеф Пілсудський, війська якого разом з військами Української Народної Республіки одержували гучні перемоги над російсько-більшовицькою навалою під Замостям і Варшавою у 1920-х роках.

Порошенко зауважив, що 5 грудня відзначалась дата з дня народження маршала Пілсудського та додав, що частина його життя пов’язана із Харковом, де він навчався в університеті Каразіна.
Він укотре нагадав вислів польського маршала: “Немає незалежної Польщі без незалежної України, як і немає незалежної України без незалежної Польщі”.

Анджей Дуда підтримав висновки Порошенка:
“Ми б хотіли, щоб історія не впливала на те, що відбувається сьогодні, і те, що відбуватиметься у майбутньому”, – зазначив президент Польщі.

Він зазначив, що його розмова з Порошенком була довгою та непростою, але, на його думку, всі проблемні питання слід вирішити “у дусі добросусідства”.

Дуда наголосив на важливості проведення наукових досліджень для збереження історичної пам’яті.

“Для цього потрібні конкретні наукові дослідження, проведені експертами, маю на увазі насамперед ексгумацію”, – сказав він.

За словами Дуди, під час його зустрічі з Порошенком було досягнуто домовленості про звернення до віце-прем’єрів та міністрів культури Польщі і України щодо проведення комісійних узгоджень, які б стосувалися якнайшвидшого скасування заборони ексгумації польських поховань в Україні.

“Це для нас дуже потрібно і я це трактую як перший крок до подолання глухого кута, який виник останнім часом. Політиків закликаю, щоб вони були помірковані у своїх виступах і висловах, щоб вони не діяли емоційно, бо це складні справи – багато осіб і досі несуть ці рани”, – закликав президент Республіки Польща.

Він закликав всі сторони до поміркованості: “Ми повинні старатися підходити до цього спокійно, прямувати до правди, але таким чином, щоб через цю правду намагатися будувати міст дружби між нашими народами, а не для того, щоб ятрити рани і нищити багато з тих місць, які вдалося відбудувати”.

Лідери України та Польщі також засудили випадки вандалізму та руйнації історичних пам’ятників.

“Я звичайно болію над кожною ситуацією, коли будь-яка форма увічнення або пам’ятник знищений. Не туди дорога до мирного встановлення відносин між народами”, – зазначив Анджей Дуда, відповідаючи на запитання “Інтерфаксу-України”.

Президент Польщі висловив свою думку, за яких умов можна відновлювати в РП українські пам’ятники, що були демонтовані: перед тим, як відновлювати зруйновані монументи, необхідно провести відповідні дослідження та ексгумацію.

“Треба встановити, чи в цьому місці дійсно є могили, хто в цих могилах спочиває, щоб це місце можна було позначити як могилу загиблого в боротьбі, встановити його прізвище, дату народження та смерті”, – сказав Дуда.

Польський президент зазначив, що увічнювати треба конкретних осіб [а не Українську повстанську армію, як у селі Грушовичі під Перемишлем, де за підтримки польської влади розібрали пам’ятник воїнам УПА].

Також президенти України та Польщі домовилися скоротити “чорні списки” осіб, нев’їзних у обидві країни.

“Ми домовилися, щоби скоротити перелік осіб, яким заборонено в’їзд до наших країн”, – відзначив Петро Порошенко.

“У нас є абсолютно чітке розуміння , і в мене, і в пана президента: від історичних конфліктів між Україною та Польщею виграє одна сторона. І це не Україна, не Польща, а Росія”, – наголосив Порошенко.

Читайте також:
Державний вандалізм: уламками меморіалу УПА місцева влада в Польщі
вимостила дорогу

Як інформувала “Новинарня“, 27 квітня 2017 року, напередодні роковин операції “Вісла”, в селі Грушовичі під Перемишлем відбувся демонтаж пам’ятника полеглим воїнам УПА, який стояв на місцевому кладовищі із 1994 року.
Причиною демонтажу стало те, що місцева влада вважала пам’ятник нелегальним, заявляючи, що на цьому місці не було поховання.
Процес руйнування пам’ятника очолив лідер ультраправого “Національного руху” у Підкарпатському воєводстві Марек Кульпа (ФОТОРЕПОРТАЖ).
Варшава визнала дії місцевої влади законними.

Перед цим у Польщі було знищено або сплюндровано ще кілька українських меморіалів.

Київ засудив демонтаж українських меморіалів у Польщі. У зв’язку з цим УІНП оголосив мораторій на ексгумацію польських поховань та легалізацію польських меморіальних об’єктів в Україні.

Через це відносини між державами загострилися. Варшава склала “чорний список” українських чиновників з “антипольськими поглядами”, заборонивши їм в’їзд до країни.

Читайте також:
“Чорний список” у дії: Польща не пустила в країну Святослава Шеремету.
МЗС викликає посла Пєкла

Представники АП України й Польщі домовилися зняти мораторій на ексгумацію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна