Мінкульт Польщі заявив, що руйнування українського пам’ятника в Грушовичах було законним

 

Міністерство культури Польщі заявило, що демонтаж українського пам’ятника воїнам УПА в селі Грушовичі поблизу Перемишля був законним. Про це повідомляє Onet.pl з посиланням на повідомлення відомства.

У міністерстві стверджують, що пам’ятник “Слава борцям за вільну Україну” був побудований у 1994 році “в порушення закону Польщі без отримання дозволу місцевої влади”.

“Демонтаж незаконно зведеного пам’ятника пам’ятник проходив відповідно до чинного законодавства”, – заявили в мінкульті Польщі, додавши, що “деяким представникам української сторони може бути важко прийняти цей факт, особливо напередодні святкування 70-ї річниці акції “Вісла”.

Також проти пам’ятника виступала рада охорони пам’яті боротьби та мучеництва Польщі.

“Українській стороні – Державній міжвідомчій комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій при Кабінеті Міністрів України – неодноразово були направлені листи про заходи з метою врегулювання правового статусу згаданого пам’ятника, що був одним із багатьох подібних незаконно встановлених на терені Польщі пам’ятників прославляння членів УПА, які мають символічне значення і не пов’язані з місцем поховання”, – заявили в мінкульті Польщі.

Як писала “Новинарня“, 26 квітня у селі Грушовичі Підкарпатського воєводства люди з антибандерівською символікою за присутності представників місцевої влади розвалили пам’ятник воїнам УПА, який раніше вже неодноразово плюндрували вандали.

В МЗС України назвали демонтаж пам’ятника “провокацією”.

Український інститут національної пам’яті підкреслив, що меморіал у Грушовичах має не “символічне значення”, а є братською могилою вояків УПА. Крім того, поляки вчинили наругу над Державним Гербом України.

За даними УІНП, руйнування братської могили вояків УПА в Грушовичах є вже 15-м актом наруги над місцями пам’яті українського народу в Польщі, починаючи з 2014 року.

При цьому щонайменше 105 польських пам’ятників і пам’ятних знаків, збудованих на території України в період з 1991-го по 2017 рік, залишаються нелегальними.

Читайте також:
УІНП призупиняє легалізацію польських меморіальних об’єктів в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна