У Празі демонтували пам’ятник маршалу Конєву

 

У Празі демонтували монумент радянському маршалу Івану Конєву.

Про це в п’ятницю, 3 квітня, повідомляє “Європейська правда” з посиланням чеські ЗМІ.

Монумент розташовувався перед будівлею міської адміністрації. Скульптуру зняли з постаменту краном.

“Монумент демонтують на виконання постанови місцевої ради від 12 серпня минулого року”, – зазначив речник мерії Онджей Шрамек.

У резолюції також постановили, що після демонтажу на місці Конєва встановлять пам’ятник героям-визволителям Праги наприкінці Другої світової війни.

Монумент перевезуть до майбутнього муніципального музею пам’яті ХХ сторіччя.

Місце розташування музею ще не визначили. До того статуя буде зберігатися на складі. За словами заступника старости шостого району Праги Яна Лаціни, збереження коштуватиме місту близько 11 тисяч чеських крон на місяць.

Президент Чехії Мілош Земан не погоджується із демонтажем та із обраною датою.

Читайте також:
Скандал із пам’ятником радянському маршалу в Празі: міністр культури РФ назвав чеського чиновника “нацистом”

“Президент різко засуджує демонтаж статуї маршала Конєва. Він вважає використання надзвичайної ситуації для цього морально невиправданим”, – наводить видання слова його речника Іржі Овчачека.

Ян Лаціна зазначив, що демонтаж монументу випадково збігся в часі з карантинними обмеженнями, коли потенційні протести проти виконання рішення неможливі.

“Мені довелося довго вести перемовини з декількома установами щодо можливого розміщення статуї. На це пішло близько пів року, і вже від початку я розраховував, що демонтаж відбудеться приблизно на початку квітня”, – додав він.

Як повідомляла “Новинарня“, 12 вересня рада району чеської столиці Прага-6 вирішила долю пам’ятника радянському маршалу Івану Конєву: за підсумками таємного голосування депутати вирішили перенести пам’ятник, а на його місці встановити статую на честь визволителів Праги. Тоді рішення різко розкритикувало посольство Росії у Празі.

Наприкінці серпня 2019 року невідомі вандали вкотре облили фарбою пам’ятник маршалу СРСР Івану Конєву у Празі.

Пам’ятник Івану Конєву регулярно стає об’єктом атак. Це пов’язано з біографією маршала – після присутності на декількох фронтах у роки Другої світової війни Іван Конєв був залучений до придушення угорського повстання 1956 року, а також був присутній у Берліні на час будівництва Берлінської стіни в 1961 році.

Пам’ятник Конєву сприймається деякими громадянами Чехії як символ підпорядкування ЧССР Радянському Союзу.

Читайте також:
У Празі облили фарбою пам’ятник радянському маршалу Конєву

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна