У Празі замість пам’ятника радянському маршалу Конєву буде монумент визволителям міста

 

Після тривалих дебатів керівництво Праги 6 – району чеської столиці, де встановлений пам’ятник радянському маршалові Івану Конєву, ухвалило рішення встановити на цьому місці пам’ятник визволителям Праги.

Як повідомляє “Новинарня“, за це рішення віддали свої голоси більшість – 33 депутатів районної ради Праги 6 з усього 40 депутатів, які взяли участь в голосуванні, передає “Радіо Свобода” з посиланням на чеські ЗМІ.

Для пам’ятника Івану Конєву будуть шукати інше, гідне такого монументу місце на теренах Праги.

“Ми забезпечимо достойне перенесення сучасного пам’ятника до однієї з інституцій збереження національної пам’яті”, – зазначив з нього приводу керівник Праги 6 Ондржей Коларж.

Водночас керівництво Праги 6 вирішило виголосити конкурс на новий пам’ятник, присвячений пам’яті визволителів Праги. Відтак буде проводитись відповідна робота для фінансового забезпечення реалізації нового проєкту.

Таким чином завершились тривалі й бурхливі дебати навколо майбутнього пам’ятника Іванові Конєву у Празі. Однак і під час засідання керівництва Праги 6 під стінами її офісу зібрались як захисники, так і противники перенесення пам’ятника, що свідчить про значний інтерес чехів до історії, зокрема, до теми визволення Чехословаччини від нацизму.

Пам’ятник радянському маршалові Івану Конєву – двічі Героєві Радянського союзу (1944 р., 1945 р) і Героєві Чехословацької соціалістичної республіки (1970 р.) був відкритий у Празі на площі Інтербригади 9 травня 1980 року з нагоди 35 роковин звільнення Чехословаччини від нацизму (автори – чеські скульптори Зденєк Крібус і Вратіслав Ружічка).  Після присутності на декількох фронтах у роки Другої світової війни Іван Конєв був залучений до придушення угорського повстання в 1956 році, а також був присутній у Берліні на час будівництва Берлінської стіни в 1961 році. 1968 рік – це дата радянського вторгнення в Чехословаччину.

Як інформувала “Новинарня“, наприкінці серпня 2019 року невідомі вандали вкотре облили фарбою пам’ятник маршалу СРСР Івану Конєву у Празі.

Читайте також:
Скандал із пам’ятником радянському маршалу в Празі: міністр культури РФ назвав чеського чиновника “нацистом”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна