Мер Праги перебуває під охороною через ймовірну загрозу з РФ

 

Мер чеської столиці Зденек Гржиб підтвердив, що перебуває під охороною поліції через загрозу його життю.

Про це Гржиб розповів у інтерв’ю російському виданню “Ехо Москви”, опублікованому в понеділок, 27 квітня.

“Спостереження зараз ведеться не тільки за мною. Мій будинок оточений охороною, тому що це ризик не тільки для мене, але і для моєї сім’ї”, – сказав мер Праги.

На прохання підтвердити інформацію про те, що на нього готувався замах людиною з дипломатичним паспортом Росії, Гржиб відповів: “Це було встановлено під час католицького Великодня. Значить, більше ніж два тижні тому”.

Він не прокоментував процес слідства, а також прямо не вказав на можливу причетність російських спецслужб.

Раніше Гржиб висловився щодо знесення пам’ятника маршалу Конєву, тоді й з’явилася інформація про ймовірну загрозу його життю.

“Як мер Праги, я все ж не можу втручатися в рішення районів, тому що пам’ятник маршалу Конєву – це майно одного з районів. Я розумію, що в інших країнах інакше влаштована ця система, але я дотримуюся нашої конституції. І поки вона існує, я буду дотримуватися її”, – сказав він.

Водночас речник президента Російської Федерації Дмитро Пєсков заявив, що не знає про розслідування чеського видання Respekt, але вважає його схожим на “качку”.

Нещодавно Respekt оприлюднило інформацію про приїзд представника російської спецслужби до Праги, після якого мер міста та голови двох районів отримали охорону.

Місцеві силовики, зазначає видання, знали про приїзд росіянина, та оцінили, що він може становити ризик для кількох тамтешніх політиків, чиї дії останнім часом спровокували гнів Москви.

Як пише “Європейська правда”, мова про Ондржея Колара, голову шостого району Праги, в якому демонтували пам’ятник радянському маршалу Івану Конєву, а також мера чеської столиці Зденека Гржиба, чий кабінет розпорядився переіменувати площу перед російським посольством на честь вбитого російського опозиційного політика Бориса Нємцова.

Як інформувала “Новинарня“, 12 вересня рада району чеської столиці Прага-6 вирішила долю пам’ятника радянському маршалу Івану Конєву: за підсумками таємного голосування депутати вирішили перенести пам’ятник, а на його місці встановити статую на честь визволителів Праги. Тоді рішення різко розкритикувало посольство Росії у Празі.

Наприкінці серпня 2019 року невідомі вандали вкотре облили фарбою пам’ятник маршалу СРСР Івану Конєву у Празі.

Пам’ятник Івану Конєву регулярно ставав об’єктом атак. Це пов’язано з біографією маршала – після присутності на декількох фронтах у роки Другої світової війни Конєв був залучений до придушення угорського повстання 1956 року, а також був присутній у Берліні на час будівництва Берлінської стіни в 1961 році.

Пам’ятник Конєву сприймався деякими громадянами Чехії як символ підпорядкування ЧССР Радянському Союзу. На початку квітня його демонтували.

Читайте також:
У Чехії хокеїст Гашек хоче балотуватися на президентських виборах

Посольство РФ у Чехії придумало, як уникнути адреси “площа Бориса Нємцова, 1”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна