Миколаївський завод закінчив ремонт МБАКа “Нікополь”, який був понівечений росіянами

 

Малий броньований артилерійський катер “Нікополь”, який був захоплений росіянами, після ремонту на ДП “Миколаївський суднобудівний завод” відновив боєздатність, пройшов військову прийомку та залишив акваторію заводу.

Про це повідомила пресслужба держконцерну “Укроборонпром” у п’ятницю, 29 травня.

“Ми вчасно та в повному обсязі виконали свої зобов’язання перед Міністерством оборони України. Відновлювальні роботи на “Нікополі” завершено, катер уже попрямував до пункту своєї постійної дислокації й готовий до виконання бойових завдань”, – розповів директор підприємства Валерій Калашніков.

Ремонтні роботи на катері “Нікополь” почалися в лютому і тривали під час карантину. На початку квітня цей МБАК разом із “Вишгородом” спустили на воду на заводі.

Від початку лютого фахівці Миколаївського суднобудівного заводу провели ремонт зовнішньої обшивки підводної частини катера, гвинто-рульових комплексів, протекторного захисту, донно-бортової арматури й суднових систем та обладнання. Крім того, на заводі відновили електросистеми та електрообладнання МБАКа, виконали фарбування катера.

Читайте також:
До літа 2020 року МБАКи і буксир “Яни Капу” вийдуть у море, – Воронченко

Як інформувала “Новинарня“, малі броньовані катери “Нікополь” і “Бердянськ” та буксир ВМС ЗСУ “Яни Капу” були захоплені російськими силовиками 25 листопада 2018 року під час переходу з Одеси на Азовське море. Під час цього нападу росіяни таранили буксир, обстрілювали українські судна. Кілька моряків отримали поранення.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал з морського права в Гамбурзі виніс рішення щодо справи 24 українських моряків і трьох кораблів, обстріляних і захоплених РФ: однозначно на користь України.
Президент Трибуналу, суддя Пак Чжин Хьон зачитав ухвалу: “Морський трибунал постановив (…) вжити наступних заходів: Російська Федерація має невідкладно звільнити українські військові судна “Бердянськ”, “Нікополь” і “Яни Капу” та повернути їх під юрисдикцію України… Невідкладно звільнити 24 військових і спецслужбівців та дозволити їм повернутися в Україну”.
Суд заявив, що не знайшов підтверджень російської версії про провокаційну військову операцію України в Керченській протоці.

7 вересня 2019 року відбувся обмін полоненими та утримуваними особами між Україною і РФ у форматі “35 на 35”. Україна отримала з Москви зокрема й 24 військовополонених моряків ВМСУ.

18 листопада, після 358 днів з часу незаконного захоплення і затримання Росією трьох українських військових кораблів в акваторії Чорного моря біля Керчі, МБАКи та буксир “Яни Капу” росіяни передали Україні у нейтральних водах відповідно до рішення Міжнародного трибуналу з морського права. 20 листопада вони прибули на базу ВМСУ в Очаків.

Захоплені ворогом судна прийшли не своїм ходом, а на буксирі, адже “їх знищили росіяни”, розповів командувач ВМСУ Ігор Воронченко. За словами адмірала, росіяни познімали із захоплених українських кораблів плафони, розетки і навіть унітази.

У лютому 2020 року “Нікополь” та буксир стали на ремонт. Відновлення “Бердянська”, більш пошкодженого, затягнулося через слідчі дії.

Після ремонту буксир “Яни Капу” повернувся в Одесу на початку травня.

Читайте також:
Вимагаємо компенсацій: Україна подає до трибуналу ООН меморандум у справі захоплених суден

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна