Вимагаємо компенсацій: Україна подає до трибуналу ООН меморандум у справі захоплених суден

 

Україна цього тижня подасть до Міжнародного трибуналу з морського права ООН меморандум у справі про незаконне захоплення Росією моряків та кораблів ВМСУ в Чорному морі у листопаді 2018 року. Частиною цього позову є обґрунтування компенсації матеріальної та моральної шкоди нашим морякам.

Про це розповів заступник міністра закордонних справ України Євгеній Єнін в інтерв’ю УНН.

“Перед нами буквально в найближчі дні, а саме до 22 травня, стоїть задача подати меморандум в рамках судового процесу щодо трьох українських військово-морських кораблів та 24 членів їхніх екіпажів. Ми зараз перебуваємо на фінальній стадії його підготовки, відшліфовуємо окремі точкові моменти. Це не просто меморандум, це — зібрані нами докази, свідчення моряків та інших свідків. Це результати відповідної економічної експертизи, яка підтверджує збитки, нанесені українській Державі”, – сказав Єнін, який до 2019 року був заступником генерального прокурора.

На запитання про те, в якому грошовому еквіваленті визначені згадані компенсації, дипломат зазначив що йдеться про “декілька мільйонів доларів”.

“Значною частиною нашого позову є обґрунтування компенсації матеріальної та моральної шкоди нашим морякам, які незаконно були ув’язнені на території Російської Федерації протягом дев’яти місяців. Йдеться також про компенсацію Військово-Морським силам України за ті пошкодження, які були нанесені нашим кораблям під час їхнього захоплення, та втрати через варварське поводження російської сторони з зазначеним майном. Крім того, ми говоримо про компенсацію за втрати, які понесла українська сторона через те, що певний час ВМС України не могли використовувати три згадані кораблі”, – зазначив заступник глави МЗС.

За його словами, Україна вимагає від міжнародного арбітражу прийняття рішення, яке б зобов’язало російську сторону надати гарантії неповторення подібних інцидентів.

Єнін також розповів, що меморандум готувала потужна команда в Міністерстві, крім того, при підготовці активно використовувалась експертна думка та досвід міжнародних радників.

Щодо подальших кроків у цій справі Єнін зазначив, що Україна має подати свій меморандум до 22 травня. Зі свого боку, російська сторона передає попередні заперечення щодо юрисдикції до 22 серпня 2020 року.
На рішення Трибуналу можна очікувати орієнтовно в середині 2023 року.

Читайте також:
“Навіть унітази покрали”: у ВМС розповіли про стан повернутих кораблів

Як інформувала “Новинарня“, малі броньовані катери “Нікополь” і “Бердянськ” та буксир ВМС ЗСУ “Яни Капу” були захоплені російськими силовиками 25 листопада 2018 року під час переходу з Одеси на Азовське море. Під час цього нападу росіяни таранили буксир, обстрілювали українські судна. Кілька моряків отримали поранення.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал з морського права в Гамбурзі виніс рішення щодо справи 24 українських моряків і трьох кораблів, обстріляних і захоплених РФ: однозначно на користь України.
Президент Трибуналу, суддя Пак Чжин Хьон зачитав ухвалу: “Морський трибунал постановив (…) вжити наступних заходів: Російська Федерація має невідкладно звільнити українські військові судна “Бердянськ”, “Нікополь” і “Яни Капу” та повернути їх під юрисдикцію України… Невідкладно звільнити 24 військових і спецслужбівців та дозволити їм повернутися в Україну”.
Суд заявив, що не знайшов підтверджень російської версії про провокаційну військову операцію України в Керченській протоці.

7 вересня 2019 року відбувся обмін полоненими та утримуваними особами між Україною і РФ у форматі “35 на 35”. Україна отримала з Москви зокрема й 24 військовополонених моряків ВМСУ.

18 листопада, після 358 днів з часу незаконного захоплення і затримання Росією трьох українських військових кораблів в акваторії Чорного моря біля Керчі, МБАКи та буксир “Яни Капу” росіяни передали Україні у нейтральних водах відповідно до рішення Міжнародного трибуналу з морського права. 20 листопада вони прибули на базу ВМСУ в Очаків.

Захоплені ворогом судна прийшли не своїм ходом, а на буксирі, адже “їх знищили росіяни”, розповів командувач ВМСУ Ігор Воронченко. За словами адмірала, росіяни познімали із захоплених українських кораблів плафони, розетки і навіть унітази.

У лютому 2020 року один із МБАКів та буксир стали на ремонт. У квітні спустили на воду “Нікополь“, а на початку травня – “Яни Капу” повернувся в Одесу після ремонтних робіт.

Читайте також:
У РФ пояснили, куди зникли особисті речі українських моряків із захоплених бронекатерів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна