Оновлена делегація України вперше засідала в ТКГ: на чому наполягали

доповнено

Оновлена українська делегація взяла участь в засідання Тристоронньої контактної групи в режимі відеоконференції.

Про це в четвер, 14 травня, поінформувала пресслужба президента України.

Засідали чотири групи: безпекова, гуманітарна, політична й економічна.

Зазначається, що зокрема ведеться робота з формування списків для наступного етапу взаємного звільнення утримуваних осіб.

Українська сторона вкотре наполягла на взаємному звільненні утримуваних осіб у форматі “всіх на всіх” і наголосила, що вибори на тимчасово окупованих територіях Донбасу можуть відбутися відповідно до Конституції та законодавства України та на основі Копенгагенських критеріїв ОБСЄ. Зокрема в частині стабільності установ, які гарантують демократію, верховенство права, дотримання прав людини та захисту прав меншин, виключно після отримання Україною контролю над кордоном.

Також Україна наголосила на неможливості закріплення особливого статусу ОРДЛО в Конституції України.

Зазначено, що КПВВ у Золотому облаштоване й готове до роботи в будь-який час.

У межах роботи безпекової групи Україна підтримала СММ ОБСЄ та наполягла на безумовному та безперешкодному доступі спостерігачів на всій території України в межах міжнародно визнаних кордонів, зокрема на тимчасово окупованих територіях.

Незважаючи на карантинні заходи, Україна “повністю підтримує реалізацію мандату СММ ОБСЄ та МКЧХ і всіляко сприяє цьому, а також забезпечує безумовне виконання їхнього мандату”, – зазначили на Банковій.

СММ ОБСЄ відзначила, окрім іншого, суттєвий прогрес у межах реалізації оновленого плану розмінування, зокрема гуманітарного.

Крім того, під час онлайн-зустрічі економічної підгрупи представники Києва запропонували повернути Донбас у податкове поле України та верифікувати українське майно в ОРДЛО.

“Представники України в економічній групі продовжили обговорення питання щодо відновлення в окремих районах Донецької та Луганської областей України оподаткування та системи розрахунків у межах українського правового поля. Також українська сторона наголосила на необхідності здійснення разом з міжнародними партнерами верифікації майна України, що знаходиться на тимчасово окупованих територіях.
Українська сторона відзначила конструктивний характер роботи економічної групи, в якій Україна та Росія були представлені на рівні заступників міністрів економіки”, – сказано в повідомленні.

У контексті обговорення графіка роботи ТКГ Україна вкотре наголосила на готовності працювати у форматі 24/7.

Нагадаємо, 5 травня президент України Володимир Зеленський затвердив склад делегації України для участі в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях.

Раніше, 11 березня учасники ТКГ в Мінську підписали домовленості про створення “консультативної ради” – органу, який фіксує суб’єктність ОРДЛО, а Росія перебуває лише в статусі гаранта-спостерігача, на рівні з Німеччиною, Францією та ОБСЄ.
Ця ініціатива зустріла різкий спротив громадського суспільства та опозиції в Україні. Проти “консультативної ради” виступила також значна частина депутатів фракції “Слуга народу”.
На початку квітня російське МЗС заявило про зрив створення “консультативної ради з ОРДЛО”.

30 квітня міністри закордонних справ нормандської четвірки – України, Німеччини, Франції та Росії – домовилися визначити нову дату повного припинення вогню на Донбасі.

Читайте також:
Координатор гуманітарної підгрупи в ТКГ Фріш не завжди сприяє звільненню полонених, – ЗМІ

Рахманін запропонував перейменувати ТКГ на “товариство колективного геморою”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна