Координатор гуманітарної підгрупи в ТКГ Фріш не завжди сприяє звільненню полонених, – ЗМІ

 

Україна не змогла добитися звільнення деяких утримуваних осіб в ОРДО багато в чому через позицію координатора робочої підгрупи з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи (ТКГ) в Мінську Тоні Фріша.

Про це в п’ятницю, 8 травня, інформує агентство “Інтерфакс-Україна” з посиланням на джерела, знайомі із роботою підгрупи.

За даними джерел, на одному із засідань підгрупи представникам України не вдалося добитися інформації про 20 конкретних осіб.

“Це сталося тому, що Фріш обговорення цього питання просто припинив”, – повідомив співрозмовник журналістів.

За його словами, Фріш також із невідомих причин запропонував прискорити дату взаємного звільнення, через що Україні не було передано багато встановлених осіб.

Водночас, зазначив співрозмовник, координатор гуманітарної підгрупи так і не відвідав українських громадян, що перебувають у в’язницях ОРДО.

На думку української сторони, сказав співрозмовник агентства, необхідно передусім розділити всі списки на “встановлених” і “не встановлених”, після чого виконати Мінські угоди, які чітко визначають, що звільнення має відбуватися стосовно всіх утримуваних на всіх утримуваних осіб.

Читайте також:
“Обміняти не можна обнулити”. Історії трьох цивільних українців, які досі в застінках “ДНР”

Як повідомляла “Новинарня“, перший у 2020 році обмін полоненими на Донбасі відбувся 16 квітня на КПВВ “Майорськ” під Горлівкою (з “ДНР”) і на мості під Щастям (з “ЛНР”).
У результаті обміну на підконтрольну Україні територію повернулися 20 громадян, із них 2 військових.
Україна передала бойовикам “ДНР/ЛНР” загалом 14 осіб. Зокрема, сторона ОРДО отримала 10 своїх прибічників, ОРЛО – 4.

Попередній обмін утримуваними особами відбувся 29 грудня 2019 року на КПВВ “Майорське” в Донецькій області у форматі 76 на 123. Сепаратисти передали Україні 76 осіб – 12 військових і 64 цивільних.

Читайте також:
Кого Україна віддала ОРДЛО на квітневому обміні-2020

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна