Кого Україна віддала ОРДЛО на квітневому обміні-2020

 

Серед 14 осіб, яких Україна віддала сепаратистам під час обміну 16 квітня, є шпигуни, диверсанти, громадяни Росії та бойовики, які воювали проти України зі зброєю у руках.

У результаті обміну на підконтрольну Україні територію повернулися 20 громадян (з них двоє – військових).

Сторона ОРДО отримала 10 своїх прибічників, ОРЛО – 4. Четверо людей відмовилися повертатися в ОРДЛО в рамках обміну

“Донбас.Реалії” встановили половину з тих, хто поїхав на окуповану територію після “юридичної очистки” в Україні (офіційно ця частина обмінного списку не оприлюднюється).

Олексій Лазаренко

Працював слюсарем на заводі Укроборонпрому “МіГремонт” у Запоріжжі. Українська контррозвідка затримала його влітку 2019 року на кордоні з Росією.

Слідство встановило, що Лазаренко був агентом ФСБ, завербованим ще на початку війни у 2014-му. Працівник “МіГремонту”, за твердженням слідства, мав доступ до військової таємниці та передавав росіянам дані, зокрема, про ударні українські винищувачі, а також може бути причетним до загибелі двох пілотів – українського Івана Петренка та американського Сета Нерінга.

Перед фатальним польотом, що стався на Вінниччині у жовтні 2018 року, їхній літак пройшов модернізацію на заводі “МіГремонт”. Лазаренка засудили на дев’ять років. У вересні 2019-го він фігурував у списках на обмін з РФ, проте, відмовився виїздити.

Читайте також:
У катастрофі на Вінниччині загинув американський льотчик Сет Нерінг. ФОТО

Віталій Чигорян

29-річного бойовика “ДНР” взяли в полон бійці полку “Азов” в ніч проти 29 серпня 2019 року.

За даними пресцентру штабу ОС, тоді диверсійно-розвідувальна група висунулася на позиції українських військових. Четверо бойовиків були вбиті, а один, Віталій Чигорян був поранений в ногу й потрапив у полон.

За словами самого ж бойовика, його утримували у СІЗО в Бахмуті.

Олег Васін

57-річний колишній бойовик “ДНР” на псевдо “Комбат” брав участь у блокуванні в Дружківці на Донеччині українських військових на початку війни у 2014 році. Васіна затримала СБУ. У вересні 2019-го він був засуджений до п’яти років ув’язнення.

Читайте також:
“Це програма очищення”: троє бойовиків пояснили, чому не йдуть на обмін в ОРЛО. ВІДЕО

Олександр Ларкін

45-річний житель Мар’їнки (Донецька область) був засуджений за декількома статтями, зокрема ст. 258 ККУ – “терористичний акт”.

На одному із судів Ларкін заявив, що нібито купував хліб на тимчасово окупованій території, зустрів там знайомого, з яким раніше працював на шахті “Трудівська”, й погодився принести на мирну частину країни пакет. “А потім, – казав Ларкін, – почався дощ, пакет розмок, і я побачив там сіру речовину”. Слідство встановило, що це була саморобна вибухівка.

Читайте також:
Бойовики назвали 16 осіб, яких хочуть отримати від України в рамках обміну

Юрій Слатов

Із Донецька. Був затриманий Об’єднаними силами на одному з блокпостів української армії у квітні 2019 року.

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області 4 грудня 2019-го засудив Слатова до 8,5 років ув’язнення за ч. 3. ст. 258 ККУ – “створення терористичної групи або терористичної організації”.

Леонід Харитонов (громадянин Росії)

За даними контррозвідки СБУ, приїхав в Україну, щоб здійснити серію терактів. Хімік за освітою, він готував, зокрема, теракт на військовому аеродромі в Умані Черкаської області. Був затриманий восени 2019 року.

Станіслав Погромський

Його ім’я не фігурувало у раніше опублікованих списках бойовиків. Проте саме його інтерв’ю вже встигли розтиражувати російські медіа. На зйомці Погоровський запевняє, що потрапив у полон три місяці тому – на початку 2020 року. За його словами, полонили його українські військові. В ході бою бойовик отримав поранення та прибув на обмін з апаратом Ілізарова на правій нозі.

Читайте також:
“Подвійний фонд”. Росіяни, шпигуни й сепари, яких Україна віддала на обмін у вересні 2019: ФОТО, ІСТОРІЇ

“Сепарам – воля”: кого Україна віддала ОРДЛО на великому обміні в грудні 2019. СПИСОК

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна