Четверо людей відмовилися повертатися в ОРДЛО в рамках обміну

 

У рамках обміну полоненими 16 квітня загалом четверо людей, утримуваних українською владою, відмовилися повертатися в ОРДЛО.

Про це повідомляють представники сепаратистів.

Як заявила керівниця робочої групи з обміну полоненими від “ЛНР” Ольга Кобцева, після опитування осіб, які мали бути передані “Луганській республіці”, троє людей безпосередньо перед обміном “добровільно виявили бажання залишитися на українській стороні”,

“У відмовників дома й сім’ї там, таку причину вони нам самі озвучили”, – зазначила Кобцева.

Вона також розповіла, що один із включених стороною ОРЛО на обмін відмовився від цього ще раніше.

За її словами, під час відеоконференції Контактної групи 8 квітня було домовлено провести обмін утримуваними особами за формулою “11 на 8”, проте “пізніше один із тих, хто звернувся до «ЛНР» з проханням про обмін, підтвердив свою відмову від участі в ньому”.

У результаті представники ОРЛО мали забрати з підконтрольної території сімох “своїх”. Але з огляду на “відмовників” забрала лише чотирьох.

Про відмову однієї особи від обміну повідомила і так звана “уповноважена з прав людини в ДНР” Дар’я Морозова.

“Ми змогли забрати в України 10 осіб, їй передали 9 осіб. З нашого боку ми провели всю процесуальну очистку всіх переданих Україні осіб”, – заявила Морозова, повідомивши, що спершу “деенерівцями” в списки на обмін було внесено 11 осіб, проте одна людина відмовилася.

Як писала “Новинарня“, в результаті обміну полоненими, який відбувся 16 квітня 2020 року, на підконтрольну Україні територію повернулися 20 громадян, а не 19, як анонсувалося на початку (9 – з ОРДО, 11 – з ОРЛО).

З них лише двоє – військові, решта – цивільні.

За інформацією з сепаратистських ЗМІ, Україна передала бойовикам “ДНР/ЛНР” загалом 14 осіб. Зокрема, сторона ОРДО отримала 10 своїх прибічників, ОРЛО – 4.

Читайте також:
Не “всіх на всіх”: бойовики віддали Україні 20 полонених, серед них 2 – військові. СПИСОК

Як повідомляла “Новинарня“, перший у 2020 році обмін полоненими на Донбасі почався вранці 16 квітня та проходив на КПВВ “Майорськ” під Горлівкою (з “ДНР”) і на мості під Щастям (з “ЛНР”).

При цьому дотримувалися карантинні заходи: всі учасники обміну були в захисних масках, їх закликали дотримуватися необхідної соціальної дистанції.

Нагадаємо, попередній обмін утримуваними особами відбувся 29 грудня 2019 року на КПВВ “Майорське” в Донецькій області у форматі 76 на 123. Сепаратисти передали Україні 76 осіб – 12 військових і 64 цивільних.

Як інформувала “Новинарня“, 3 квітня бойовики назвали 16 осіб, яких хочуть отримати від України в рамках обміну. Деталі наступного обміну полоненими на Донбасі погодили 15 квітня.

Читайте також:
“У мене лише позитивні емоції”: Зеленський прокоментував процес обміну на Донбасі

Денисова: Усі звільнені з полону бойовиків українці пройдуть обсервацію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна