Вогонь на Банковій: “Голос” зібрав небайдужих протестувати проти “мінської зради”. ФОТО, ВІДЕО

 

Увечері в п’ятницю, 13 березня, біля офісу президента на вулиці Банковій зібралися політичні й громадські активісти. Вони протестували проти згоди української влади на утворення “консультативної ради” з представниками “ДНР/ЛНР” та палили фаєри.

Як передає кореспондент “Новинарні“, акцію “Ні мінській зраді!” ініціювала партія “Голос”. До її народних депутатів приєдналися інші небайдужі громадяни, зокрема представники ВО “Свобода”. Загалом на Банкову вийшло понад сотню протестувальників.

Головною вимогою “Голосу” є пояснити чітку позицію України у вирішенні конфлікту.

Лідер партії Святослав Вакарчук, присутній на акції, наголосив на таких вимогах до влади: перше – заявити, що президент не вестиме прямих переговорів із “поплічниками Кремля” – маріонетковими режимами ОРДЛО; друге – Верховна Рада має дати чітку оцінку цим подіям; третє – розглянути “план деокупації”, який партія “Голос” нещодавно представила.

За словами Вакарчука, для відповіді на ці питання національної безпеки слід скликати позачергове засідання Верховної Ради. Також засновник “Голосу” наголосив на вимозі припинити будь-які переговори з приводу політичного врегулювання конфлікту до досягнення повної і всеохопної зупинки бойових дій на Донбасі.

Нова голова партії Кіра Рудик зазначила, що вони готові об’єднуватися з іншими політичними силами задля досягнення результату.

Учасники акції хотіли нанести на асфальт перед ОП слова “Чи це зрада?”, аби їх зміг прочитати президент Володимир Зеленський. Проте поліція завадила це робити.

Після заборони присутні на площі запалили численні фальшфаєри та почали скандувати “ганьба”.

Серед інших вигуків лунало: “Єрмак – х..ло”, а також “Аваков – чорт”.

Письменники і видавці брати Капранови, які приєдналися до протесту, в коментарі “Новинарні” вони зізналися, що не знали, хто є організатором виступу на Банковій, але …

“Ми не знали, що організаторами є “Голос”. Проте коли йдеться про захист України, ми не обираємо, з ким будемо захищати Україну, а з ким ні. Ми тут, тому що це наші особисті інтереси. Сьогодні влада перейшла червону лінію. Сталася державна зрада. Ті, хто підписав цю угоду, мають бути відправленні у відставку та піддані суду”.

“Тут (на акції) зібралися компетентні люди, які розуміють, що це початок боротьби. І ці люди далі будуть контролювати дії влади. Наше завдання, аби влада зараз отримувала реакцію на всі свої дії”, – заявили Капранови.

Наприкінці акції взяли слово представники ВО “Свобода” – вони анонсували наступні протести.

Як інформувала “Новинарня“, 11 березня учасники Тристоронньої контактної групи в Мінську підписали домовленості про створення “консультативної ради” – органу, який фіксує суб’єктність ОРДЛО, а Росія перебуває лише в статусі гаранта-спостерігача, на рівні з Німеччиною, Францією та ОБСЄ.
Від України відповідний протокол завізував другий президент Леонід Кучма, від Росії – спеціальний представник Азамат Кульмухаметов, від ОБСЄ – Гайді Грау, від ОРДО і ОРЛО – Наталія Никонорова і Владислав Дейнего.
У переговорах також брав участь керівник офісу президента України Андрій Єрмак.

Представники української опозиції у Верховній Раді назвали мінський протокол “державною зрадою”. Зокрема, депутат від “ЄС” Володимир В’ятрович звернувся з листом до голови СБУ Івана Баканова, в якому просить відкрити кримінальне провадження за фактом антидержавних дій, вчинених керівником офісу президента Андрієм Єрмаком та другим президентом України Леонідом Кучмою на переговорах ТКГ в Мінську.

текст, відео і фото: Ганна Велігдан, “Новинарня

Читайте також:
Єрмак пояснив, для чого хочуть створити “консультативну раду” при ТКГ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна