ТКГ: “новий механізм” за участю Н4, згода на обмін у березні й ще два КПВВ

доповнено

На засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську сторони домовилися протягом тижня визначити осіб, які підлягають обміну, нові ділянки для розведення, а також “механізм взаємодії сторін зі знаходження політичних рішень щодо врегулювання конфлікту” – за участю країн “нормандського формату”.

Про це заявив заступник глави адміністрації президента Росії Дмитро Козак за результатами зустрічі ТКГ в середу, 11 березня, передає російське урядове інформагентство ТАСС.

При цьому пресслужба офісу президента України, яка оприлюднила свій реліз після росіян, відзначила деякі інші моменти домовленостей:

За результатами зустрічі сторони досягли домовленостей щодо:
1. Питання обміну утримуваними особами.
1.1. Представити в ТКГ перелік осіб, що підлягають взаємному звільненню, маючи на увазі необхідність завершення вказаних звільнень у найкоротший термін.
1.2. Представити в ТКГ остаточно узгоджені списки осіб, що підлягають процедурі взаємного звільнення, включно з підсумками верифікації, проведеної Міжнародним комітетом Червоного Хреста, з безумовним і безперешкодним доступом представників МКЧХ до визначених осіб на територіях України та ОРДЛО.
2. Питання розведення сил і засобів.
3. Питання одночасного відкриття КПВВ у населеному пункті Золоте і населеному пункті Щастя.
4. Питання запровадження Консультативної ради”.

На Банковій розповіли, що в Мінську домовилися “підписати Рішення Тристоронньої контактної групи щодо запровадження Консультативної ради в складі політичної підгрупи ТКГ після консультацій з представниками ОБСЄ, Французької Республіки та Федеративної Республіки Німеччина щодо виконання домовленостей, досягнутих під час саміту в нормандському форматі”.

За інформацією з країни-агресора, зі свого боку Дмитро Козак розповів журналістам: “Домовилися протягом тижня максимально сконцентруватися на тому, щоб визначити всіх осіб, які підлягають взаємному звільненню… Домовилися про необхідність пошуку нових компромісних ділянок по розведенню сил і засобів з точки зору безпеки сторін”.

Крім того, за інформацією ТАСС, він повідомив: “Домовилися також про механізм взаємодії сторін зі знаходження політичних рішень щодо врегулювання конфлікту. Це надзвичайно важливо, тому що ми вважаємо, що це найважливіший елемент врегулювання. Без ухвалення принципових рішень щодо варіантів врегулювання конфлікту ми не зможемо сильно просунутися в гуманітарних питаннях, питаннях безпеки і економічних питаннях”.

Заступник глави адміністрації президента РФ назвав обговорення 11 березня “досить конструктивним”.

“Всі робочі групи знайшли неостаточні, звичайно, рішення”, – сказав він, згадавши тягар “сформованих проблем, обтяжених взаємною недовірою сторін”.

“Я дуже сподіваюся, що на наступному засіданні Контактної групи ми приймемо остаточне рішення за механізмом діалогу сторін і щодо врегулювання конфлікту”, – зазначив водночас Козак.

Відповідаючи на запитання, в чому полягає новизна пропозиції, Козак пояснив, що це буде “діалоговий майданчик за участю країн нормандського формату і сторін конфлікту”.

“Поки більше говорити не треба. Треба дбайливо ставитися до цих домовленостей для того, щоб вони не зірвалися. Ми сподіваємося, що вони відбудуться”, – сказав Козак.

Щодо обміну полоненими, то, зазначив представник РФ, є надія на обмін до кінця березня.

“Ми також домовилися, що протягом тижня, до 18 березня, остаточний список буде верифіковано, підтверджено бажання будь-якої людини, її статус. І я дуже сподіваюся, що вдасться до 25 березня знайти конкретне рішення по обміну цими особами”, – зазначив Козак.

За інформацією інтернет-ресурсів сепаратистів Донецька, представники так званої “ДНР” цього дня на відеоконференції гуманітарної підгрупи ТКГ підтвердили Києву дані 15 осіб, яких Україна розшукує в ОРДО.

Українську сторону на переговорах ТКГ очолював голова офісу президента Андрій Єрмак.

Показово, що на тлі проведення “мінських” переговорів між Києвом і Москвою з початку доби 11 березня штаб ОС станом на 18:00 не зафіксував на Донбасі жодного обстрілу – на відміну від загострення напередодні.

Читайте також:
Для обміну в березні: Єрмак зустрівся з кремлівським куратором українського напрямку Козаком

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна