Демарш “слуг”: депутати монобільшості підписуються під заявою проти “консультативної ради з ОРДЛО”

 

До 61 особи зріс список народних депутатів із фракції “Слуга народу”, які підписалися під відкритим зверненням до президента Володимира Зеленського із закликом не допустити створення “консультативної ради” при політичній підгрупі ТКГ в Мінську за участі представників ОРДЛО.

Заяву було вперше оприлюднено 13 березня, тоді її підписали близько півсотні нардепів. Наступного дня додався ще десяток підписантів.

Станом на вечір 14 березня перелік підписантів виглядає так:

  1. Аллахвєрдієва Ірина
  2. Аліксійчук Олександр
  3. Андрійович Зіновій
  4. Бабій Роман
  5. Безгін Віталій
  6. Боблях Андрій
  7. Богданець Андрій
  8. Богуцька Єлізавета
  9. Бондар Ганна
  10. Борзова Ірина
  11. Булах Лада
  12. Вангєр Вікторія
  13. Василевська-Смаглюк Ольга
  14. Василів Ігор
  15. Герус Андрій
  16. Гурін Дмитро
  17. Дануца Олександр
  18. Дирдін Максим
  19. Жмеренецький Олексій
  20. Жупанин Андрій
  21. Захарченко Володимир
  22. Камельчук Юрій
  23. Кисилевський Дмитро
  24. Кицак Богдан
  25. Ковальов Артем
  26. Костюк Дмитро
  27. Красносільська Анастасія
  28. Кузьміних Сергій
  29. Лерос Гео
  30. Маріковський Олександр
  31. Марчук Ігор
  32. Матусевич Олександр
  33. Мезенцева Марія
  34. Михайлюк Галина
  35. Мовчан Олексій
  36. Мотовиловець Андрій
  37. Наталуха Дмитро
  38. Овчинникова Юлія
  39. Пашковський Максим
  40. Петруняк Євген
  41. Подгорна Вікторія
  42. Потураєв Микита
  43. Прощук Едуард
  44. Рубльов В’ячеслав
  45. Саламаха Орест
  46. Санченко Олександр
  47. Роман Соха
  48. Стернійчук Валерій
  49. Тимофійчук Володимир
  50. Ткаченко Олександр
  51. Трухін Олександр
  52. Фріс Ігор
  53. Циба Тетяна
  54. Чернєв Єгор
  55. Чорний Дмитро
  56. Швець Сергій
  57. Шуляк Олена
  58. Юнаков Іван
  59. Яременко Богдан
  60. Ясько Ліза
  61. Яцик Юлія

Депутати зазначили, що анонсована “консультативна рада” в ТКГ може поставити під сумнів законодавчо закріплену російську агресію щодо України.

“У зв’язку з цим вважаємо за доцільне заявити, що згідно з положеннями Закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» № 2268 від 2018 року Російська Федерація здійснює тимчасову окупацію територій в Донецькій та Луганській областях.
Відповідно до законодавства України, на тимчасово окупованій території України, узурпувавши виконання владних функцій, діють окупаційні органи влади Російської Федерації.
Відтак, українське законодавство унеможливлює визнання в будь-якій формі будь-яких органів влади так званих ЛНР, ДНР, ОРДЛО і т. ін. Усі переговори щодо забезпечення прав та інтересів громадян України, а також щодо припинення збройної агресії повинні вестись винятково з Російською Федерацією та її представниками. Легітимність представників так званих ОРДЛО може бути визнана лише в тому разі, якщо вони призначені законними представниками України чи законними органами влади нашої держави”, – сказано у зверненні.

“Ми усвідомлюємо, що створювана Консультативна рада є лише дорадчим органом без права прийняття рішень. Разом з тим, на наше переконання, реалізація на практиці оприлюдненого українськими ЗМІ положення про згадану Консультативну раду закладає основу для того, щоб поставити під сумнів закріплену в законодавстві України позицію нашої держави про те, що на сході України відбувається збройна агресія з боку Російської Федерації, яка тимчасово окупувала Автономну Республіку Крим, місто Севастополь та території в Донецькій та Луганській областях.
Такий підхід може поставити під сумнів продовження санкцій наших західних партнерів. Крім того він жодним чином не вирішує безпекову складову конфлікту на Донбасі”, – зазначає група “слуг”.

“У зв’язку з цим ми звертаємось до президента України Володимира Зеленського щодо необхідності, в умовах суперечливої громадської реакції на останні Мінські ініціативи, надання доручення представникам України в Тристоронній контактній групі та усім переговірникам України повернутися в рамки законодавства України та не допустити реалізації оприлюднених рішень щодо створення Консультативної групи у спосіб і формах, які не знаходять підтримку народу України, суперечать діючому законодавству держави та національним інтересам”, – сказано в заяві.

Також понад пів сотні нардепів від “СН” зазначили, що “поділяють стурбованість громадськості триваючими заявами різних посадових осіб щодо можливості відновлення постачання води до окупованої Автономної Республіки Крим; неприйнятними заявами про те, що на сході України відбувається внутрішній конфлікт та ін.”.

За даними видання “Європейська правда”, “хоча лист написаний у вельми обережних виразах, Андрія Єрмака він збісив… Глава ОПУ провів зустріч з частиною підписантів, спробувавши переконати їх, що звинувачення на його адресу не мають підстав”.

Ближче до ночі в ефірі ТРК “Україна” він публічно повторив основні тези з цієї зустрічі. Головні аргументи, що прозвучали у п’ятницю від Єрмака, є такими, переказує “ЄП”:

  • бойовики і раніше були у ТКГ, а отже, нічого не змінилося;
  • склад ТКГ лишається без змін, а отже, здачі інтересів немає;
  • із 10 членів консультативної групи “від ОРДЛО” лише 5 призначатимуть Донецьк та Луганськ, решту сформують переселенці, і за рахунок цього Україна матиме більшість;
  • офіційне визнання “Л/ДНР”- це юридичний процес, якого не відбулося; отже тривога хибна;
  • діалогу з бойовиками та погодження з ними законів про вибори вимагає Захід, а ОПУ просто виконує цю вимогу.

За висновками “Європравди”, перший аргумент від глави ОПУ – просто неправдивий. “Представники ОРДЛО” досі не були рівноправними партнерами України на жодних міжнародних переговорах. Зараз це може змінитися.

Щодо другого – корекції самої ТКГ не відбудеться, буде новий формат. Але яка різниця у якому з форматів Україна визнає правосуб’єктність бойовиків?

Третій аргумент був однією з ключових тез на закритій зустрічі з депутатами, кажуть джерела. Мовляв, цим кроком ми виконуємо український план про розмивання впливу Росії, адже частину “квоти ОРДЛО” ми заповнимо “правильними” переселенцями. Однак документ, погоджений Єрмаком, свідчить, що на жодні поступки Росія не пішла, її ставленики зберігають половину місць, які ватажки ОРДЛО наповнять самостійно.
“Та й, зрештою, чи буде 5 представників ОРДЛО, чи 10 – неважливо. Для України небезпечно визнавати легітимність “Л/ДНР” в принципі. Навіть визнання одного представника від “республік” потягне точно такі наслідки”, – пише “ЄП”

Із четвертим аргументом можна погодитися лиш частково. Офіційне визнання “незалежності народних республік” зі створенням Консультативної ради не відбудеться. Але навіть “гібридне” визнання матиме наслідки.

По п’ятому аргументу – по завершенню ефіру в Шустера Єрмак заявив, що “Німеччина і Франція зараз вимагають узгоджувати з ОРДЛО закони”, і тому Київ змушений йти на такі кроки, щоби зберегти санкції.

“Але це – відверта неправда І Андрій Єрмак точно про це знає. Проєкт, підписаний у Мінську, готувався не в Берліні і не в Парижі. А Україна має всі підстави пояснювати європейцям, що без досягнення мінімальних безпекових умов, за регулярних обстрілів навіть у ділянці розведення ми не маємо переходити до політичного блоку. Але чомусь Київ сам форсує події. І прийнятних пояснень такої стратегії глава ОПУ не надав”, – пише “ЄП”.

Читайте також:
“Якби мене не звільнили, день моєї відставки був би сьогодні”, – Загороднюк про рішення ТКГ

Як інформувала “Новинарня“, 11 березня учасники Тристоронньої контактної групи в Мінську підписали домовленості про створення “консультативної ради” – органу, який фіксує суб’єктність ОРДЛО, а Росія перебуває лише в статусі гаранта-спостерігача, на рівні з Німеччиною, Францією та ОБСЄ.
Від України відповідний протокол завізував другий президент Леонід Кучма, від Росії – спеціальний представник Азамат Кульмухаметов, від ОБСЄ – Гайді Грау, від ОРДО і ОРЛО – Наталія Никонорова і Владислав Дейнего.
У переговорах також брав участь керівник офісу президента України Андрій Єрмак.

Представники української опозиції у Верховній Раді назвали мінський протокол “державною зрадою”. Зокрема, 13 березня депутат від “ЄС” Володимир В’ятрович звернувся з листом до голови СБУ Івана Баканова, в якому просить відкрити кримінальне провадження за фактом антидержавних дій, вчинених керівником офісу президента Андрієм Єрмаком та другим президентом України Леонідом Кучмою на переговорах ТКГ в Мінську.
Партія “Голос” провела на Банковій акцію протесту із фаєрами.
14 березня в Києві відбувся протестний Марш патріотів.

Читайте також:
Єрмак пояснив, для чого хочуть створити “консультативну раду” при ТКГ

Безсмертний про нові мінські протоколи: Це катастрофа і відставка для Зеленського

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна