Безсмертний про нові мінські протоколи: Це катастрофа і відставка для Зеленського

 

Згода створити спільну “консультативну раду” з представниками “ДНР/ЛНР” означає для президента Володимира Зеленського “політичну катастрофу і відставку”, вважає Роман Безсмертний.

Про це політик, який представляв Україну в політичній підгрупі ТКГ у 2015-2016 і 2019 рр., заявив 13 березня в коментарі виданню “Українська правда”.

“Це відставка для Зеленського. Він сам вже розуміє, що миру досягти так не вдасться, а політична катастрофа може відбутися.  Як тільки суспільство почне все більше інформації отримувати про запущений процес, то навіть яскраві прихильники Зеленського підуть проти нього”, – вважає Безсмертний.

“Те, що відбулося, зруйнувало хиткий баланс. Все, що буде після підписання цих домовленостей, це вже не політика. Він (Зеленський) перетворив себе на домініона двох господарів. І виходу немає. Це все запускає сильний кризовий маховик. Уявіть собі зараз, що буде з армією у цій ситуації”, – зазначив експерт.

Безсмертний також вважає, що у правовому сенсі підписання протоколу про “консультативну раду” з ОРДЛО – “по суті, це є визнанням сторонами конфлікту представників ОРДЛО та України і виведенням Росії за рамки конфлікту, переведення її у статус спостерігача, а можливо, навіть миротворця”.

“Змістом нових документів є переговорний процес між Києвом та Донецьком і Луганськом. Але там є ще гірша річ – Донецьк та Луганськ там виступає як якесь незрозуміле об’єднання”, – зауважує колишній член ТКГ.

“Це політична сліпота та правове невігластво. І тут я претензії пред’являю не Зеленському, я бачу, він не до кінця розбирається. Я пред’являю претензію Єрмаку. Це він спонукає Зеленського до таких рішень. Єрмак своїми безглуздими діями усадив Зеленського за стіл переговорів з Пушиліним та Пасічником і дав можливість Росії модерувати.
Роль модератора і буде відігравати оця консультативна рада. Будь-яка бухгалтерія, яка створюється не за протоколами ООН, а за регламентом цієї ради, буде нав’язана з Москви”, – заявив Безсмертний, додавши, що “ми намагалися уникнути цього всі останні роки”.

“Інформаційно Росія це подасть як визнання Зеленським та Україною того, що відбувається на Донбасі, “громадянською війною“, – зауважив експерт.

“Росія виведе себе з позиції учасника конфлікту, сама себе зробить миротворцем. Технічно це буде зроблено руками Єрмака з політичного благословення Зеленського, – додав він. – При цьому всю зброю, боєприпаси, спецпідрозділи, які вони (росіяни) перекидали (в ОРДЛО), так і будуть перекидати. Але тепер будуть звинувачувати Київ у всьому, що там відбувається”.

“Створення нового органу може змінити логіку процесу в Мінській тристоронній групі. Посередництво ОБСЄ буде на боці Росії. Париж і Берлін також будуть на боці Росії. Я вже не кажу про те, що порядок денний також формуватиме Росія”, – припускає політик.

Роман Безсмертний зазначив, що Україні за стіл переговорів у Мінську “потрібно посадити такого собі міцного “тигра”, який би все це контраргументував”. Але він сумнівається, що таку людину знайдуть.

Колишній член ТКГ звернув увагу також на те, що в підписаному протоколі згадується домовленість відкрити КПВВ у Золотому і Щасті та необхідність розведення сил у двох місцях, хоча ще місяць тому домовилися про розведення на іншій ділянці – у Гнутовому. 

“Тепер згадування про цей населений пункт просто зникло. І зникло воно, скоріш за все, не випадково. Підвох у тому, що там стоять російські військові бази. Це свідчить про те що, ті, хто з українського боку писали ці речі, не зовсім цього розуміють”, – сказав Безсмертний.

“Тобто ситуація є крайньо небезпечною зараз. Але, як підсумок, можу сказати, вона не є фатальною для України, вона є катастрофічною для самого Зеленського“, – заявив політик.

“Замість того, щоб відповідати на агресивність на Донбасі стійкістю армії, силовими компонентами, він (Зеленський) почав іти в логіці, яку пізніше Сурков озвучив як примушення до миру силою. Він на силу реагує тим, що все більш і більш нагинається. Агресор у такій ситуації все більше заохочується до тиску. Бухгалтерія смертей на фронті, обстрілів не вщухає, вони носять масовий характер”, – констатував Роман Безсмертний.

При цьому він зазначив, що “єдність позиції українського політичного класу українського може дозволити утримати ситуацію”.

Також експерт помітив співпадіння в часі домовленостей у Мінську і поїздки до Москви депутатів з “Опозиційної платформи – За життя”.

“Але у всій цій грі зверніть увагу на ще один момент. Не випадково співпало створення консультативної ради в Мінську і візит Медведчука в Москву. Тут якби створюється громадський вимір процесу, а там – парламентський.
Інформаційно виглядає так: Європа, Рада Європи підтримує це, і громадськість підтримує це”, – сказав Безсмертний.

“Ну, і казус Сивохо. Це все зрежисовано в Кремлі, дурням нав’язано, розумних обіграно, а ще розумніших використано”, – констатував Роман Безсмертний.

Як інформувала “Новинарня“, 11 березня учасники Тристоронньої контактної групи в Мінську підписали домовленості про створення “консультативної ради” – органу, який фіксує суб’єктність ОРДЛО, а Росія перебуває лише в статусі гаранта-спостерігача, на рівні з Німеччиною, Францією та ОБСЄ.
Від України відповідний протокол завізував другий президент Леонід Кучма, від Росії – спеціальний представник Азамат Кульмухаметов, від ОБСЄ – Гайді Грау, від ОРДО і ОРЛО – Наталія Никонорова і Владислав Дейнего.
У переговорах також брав участь керівник офісу президента України Андрій Єрмак.

Представники української опозиції у Верховній Раді назвали мінський протокол “державною зрадою”. Зокрема, депутат від “ЄС” Володимир В’ятрович звернувся з листом до голови СБУ Івана Баканова, в якому просить відкрити кримінальне провадження за фактом антидержавних дій, вчинених керівником офісу президента Андрієм Єрмаком та другим президентом України Леонідом Кучмою на переговорах ТКГ в Мінську.
Партія “Голос” провела на Банковій акцію протесту із фаєрами. 

Читайте також:
Єрмак пояснив, для чого хочуть створити “консультативну раду” при ТКГ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна