Прем’єр Шмигаль виступив за подачу води в окупований Крим

 

Новопризначений прем’єр-міністр Денис Шмигаль вважає, що в окупований Крим треба подавати воду, бо там живуть українці. За його словами, неподача води на півострів “призведе до гуманітарної катастрофи”.

Про це глава уряду заявив у програмі “Право на владу” на телеканалі 1+1, яка йшла у прямому ефірі пізно ввечері 5 березня.

“Питання подавання води в окупований Крим — це не питання торгівлі з окупантом, це не  питання якогось бізнесу, це питання гуманітарної відповідальності перед людьми, які живуть в Криму. Неподача туди води призведе до гуманітарної катастрофи”, — сказав Шмигаль.

На це народна депутатка від партії “Голос” Юлія Клименко зауважила, що якраз звичайні люди в Криму водою забезпечені, а “потерпають” від браку водопостачання передусім промислові та військові об’єкти, які де-факто належать окупантам.

“Крим перетворився на військову базу. Ви хочете подавати воду агресору?” — уточнила Клименко.

“Там живуть українці. Ми не перекриємо воду для українців. Крапка”, — парирував прем’єр.

Він кілька разів наголосив, що “Крим — це Україна”, а “в Україну воду треба подавати”.

Аргументи опонентів про те, що йдеться про окуповану територію, за яку, згідно з міжнародним правом, відповідальність несе окупант, на Шмигаля не подіяли.

“Окупант не може нести відповідальність за українців, які там живуть”, — наголосив глава українського уряду.

Відео (відповіді Шмигаля про водопостачання в Крим — з 1:44:27)

Як писала “Новинарня“, 11 лютого голова парламентської фракції “Слуга народу” Давид Арахамія заявив, що вважає допустимим компромісом подачу води до окупованого Криму в обмін на виведення російських військ із Донбасу.

Після резонансу, який спричинила ця заява, Арахамія заявив, що його слова “вирвали з контексту”, і попросив вибачення перед тими, кого вони образили.
“У нашій фракції ніколи не піднімалося питання про відновлення водопостачання до Криму. Наша позиція була і залишається незмінною – Автономна Республіка Крим є незаконно анексованою частиною України, відновлення суверенітету над якою ми будемо добиватися всіма законними способами”, – наголосив депутат.

12 лютого глава офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що подача води до Криму з материкової України ніколи не була темою переговорів з Російською Федерацією, а пропозиція Арахамії відновити подачу води для переваги в переговорах щодо Донбасу – це його особиста думка.

До того постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич заявляв, що до деокупації Криму подача туди української води неможлива.
Таку ж позицію має Меджліс кримськотатарського народу.

Читайте також:
Москва відреагувала на заяву Арахамії: на постачання води в Крим згодні, але півострів не віддадуть

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна