Уряд вніс COVID-19 до переліку професійних захворювань

 

Кабінет Міністрів ухвалив постанову про внесення коронавірусної хвороби до переліку професійних захворювань.

Відповідне рішення було ухвалено на засіданні уряду в середу, 13 травня, повідомляє “Суспільне“.

Згідно з постановою КМУ, захворювання на COVID-19 внесено до переліку професійних захворювань, яким керуються при встановленні діагнозу, його зв’язку з роботою чи професією, вирішенні питань експертизи працездатності, медичної та трудової реабілітації, а також розгляді питань щодо відшкодування власником підприємства, установи чи організації або уповноваженим ним органом шкоди, заподіяної працівникові внаслідок ушкодження його здоров’я, пов’язаного з виконанням трудових обов’язків.

Зазначається, що така необхідність виникла у зв’язку з епідемією коронавірусного захворювання.

У пояснювальній записці йдеться про те, що постанова покликана “захистити медичних та інших працівників, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації захворювання на коронавірусну хворобу COVID-19 серед людей, внаслідок чого вони можуть отримати професійне захворювання”.

Ініціатива погоджена з Держслужбою з охорони праці, міністерством соціальної політики, фінансів та охорони здоров’я.

Тепер упродовж двох тижнів Міністерство охорони здоров’я має визначити перелік посад медичних та інших працівників, безпосередньо залучених до лікування пацієнтів з COVID-19 та запобігання поширенню коронавірусної інфекції.

Раніше профспілки працівників медичної сфери закликали владу врегулювати питання визнання коронавірусної хвороби професійним захворюванням, що значно спростило б отримання компенсації інфікованим під час роботи з пацієнтами медиків. Проте кількість заражених коронавірусом медпрацівників зростала, а запитання щодо врегульованості цього питання залишалися як у медиків та юристів, так і в органів соціального страхування.

23 березня Міжнародна організація праці випустила нормативний документ “Основні положення міжнародних трудових стандартів стосовно спалаху COVID-19”, у якому, зоакрема, зазначається, що це захворювання може розглядатися як професійне, якщо воно розвинулося внаслідок професійного контакту.

Згідно з нормами МОП, якщо інфікований під час роботи медпрацівник втратив працездатність, він має право на грошову компенсацію та відшкодування медичних і соціальних витрат, а залежні
від постраждалого члени сім’ї в разі його смерті мають право на отримання грошової компенсації.

Міжнародна асоціація соціального страхування, у свою чергу, 2 квітня роз’яснила, що процедура визнання випадків COVID-19 професійними може відрізнятися в різних країнах світу, залежно від прийнятої системи діагностики професійних захворювань, переліку професійних захворювань тощо.

Відтоді питання віднесення COVID-19 до професійних захворювань було вирішене в Італії, Німеччині, Канаді, Бельгії та багатьох інших країнах.

При цьому до переліку професій із високим ризиком розвитку коронавірусного захворювання як професійного Міжнародна організація праці пропонує включити не лише медичних працівників, які безпосередньо контактують із хворими, а й техніків медичного обладнання, фармацевтів, пожежників, журналістів, працівників магазинів, автозаправок, транспорту, сфери обслуговування, правоохоронних органів, освітніх закладів, готельного бізнесу, похоронного сервісу тощо.

В Україні алгоритм визнання та розслідування випадків інфекції на COVID-19 як гострого професійного захворювання був розроблений Міністерством охорони здоров’я та Державною службою з питань праці за участі експертів державного “Інституту медицини праці
імені Ю.І. Кундієва Національної академії медичних наук України”.

Як писала “Новинарня“, 7 травня Верховна Рада ухвалила проєкт закону, який передбачає страхові виплати медичним працівникам у випадку смерті або інвалідності, що настала внаслідок коронавірусної хвороби.

Станом на ранок 13 травня в Україні зафіксовано 16 425 лабораторно підтверджених випадків, при цьому серед тих, хто інфікувався коронавірусом – 3 208 медпрацівників. Померли від коронавірусної хвороби 23 медпрацівників, одужали – 935.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна