ВР прирівняла померлих від COVID-19 медиків до військових. Але живим – виплати лише в разі інвалідності

 

Верховна Рада на позачерговому засіданні в четвер, 7 травня, ухвалила проєкт закону, який встановлює страхові виплати медпрацівникам, які інфікуються коронавірусом, у тому разі, якщо хвороба завершиться інвалідністю, а також у разі смерті.

Проєкт закону “Про внесення змін до статті 39 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» (щодо додаткових гарантій прав медичних та інших працівників, зайнятих у сфері захисту населення від інфекційних хвороб, та членів їх сімей)” підтримали 340 народних депутатів.

Відповідний законопроєкт №3376-1 був внесений на розгляд парламенту головою фракції партії “Слуга народу” Давидом Арахамією та ще низкою депутатів від “СН”, а також співголовою фракції “Опозиційна платформа – За життя” Вадимом Рабіновичем та головою депутатської групи “Довіра” Олегом Кулінічем.

Проєкт закону встановлює, що держава забезпечує страхові виплати медичним працівникам державних і комунальних закладів охорони здоров’я в разі встановлення групи інвалідності, що настала внаслідок захворювання на COVID-19, у випадку смерті медпрацівників і працівників наукових установ, які лікували хворих на COVID-19, а також у разі інфікування медпрацівників та їхньої смерті від коронавірусу під час карантину.

Страхові виплати в розмірі не менш ніж 300 прожиткових мінімумів станом на 1 січня (тобто загалом близько 600 000 гривень) передбачено медпрацівникам у разі встановлення їм групи інвалідності протягом одного календарного року, що настала внаслідок захворювання короновірусною хворобою (COVID-19). Такий розмір страхування може бути встановлено за умови, що захворювання пов’язане з виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження – залежно від встановленої працівнику групи інвалідності та ступеня втрати професійної працездатності.

У разі смерті медпрацівника або працівника державної наукової установи, який виконує професійні обов’язки в умовах підвищеного ризику зараження збудниками інфекційних хвороб, о його родичам виплатять допомогу в 750-кратному розмірі прожиткового мінімуму, тобто трохи більше 1,5 мільйона гривень.

Померлий внаслідок інфікування COVID-19 під час дії карантину або обмежувальних заходів медпрацівник прирівнюється за своїм статусом до військовослужбовця, який загинув під час служби внаслідок поранення, контузії, каліцтва тощо. Члени його сім’ї, батьки та утриманці зможуть користуватися усіма правами та гарантіями, передбаченими законодавством як для військовослужбовців у таких випадках.

Закон набуває чинності наступного дня після його опублікування в парламентській газеті “Голос України”.

Його дія поширюється на всі випадки інфікування або смерті від COVID-19 медичних працівників державних і комунальних закладів охорони здоров’я, державних наукових установ, які виконували професійні обов’язки в умовах підвищеного ризику зараження коронавірусною хворобою, що сталися з моменту встановлення Кабінетом міністрів України карантину відповідно до закону “Про захист населення від інфекційних хвороб”.

Як писала “Новинарня“, раніше Верховна Рада на позачерговому 7 травня ухвалила проєкт закону, який передбачає масове тестування громадян на коронавірус.

Читайте також:
Захистити бійця невидимого фронту:
як медики опинилися без грошей під час пандемії і при чому тут політика

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна