Єрмак заявив про план “Б”, якщо деокупація Донбасу не відбудеться до кінця року

 

Голова офісу президента Андрій Єрмак заявив, що влада хоче досягти миру на Донбасі і повернути окуповані території до кінця року, але водночас має план “Б”.

Про це в четвер, 7 травня, інформує “РБК-Україна”

“До кінця року ми маємо намір робити все від нас залежне, й інтенсифікація роботи ТКГ тому доказ. Але у нас є і пророблений план “Б”: що ми робимо, коли буде так, що робимо, коли буде ось так”, – сказав Єрмак.

Він додав, що українська влада хотіла би проведення місцевих виборів у жовтні зкрема й на території ОРДЛО, але тільки за певних умов.

“Виборів під дулами автоматів не буде. Для початку необхідний контроль над кордоном, можливо спільно з міжнародними інституціями, потрібна безпека і тільки потім вибори”, – зазначив Єрмак.

Водночас віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції Олексій Резніков уточнив, що кампанія на місцевих виборах за законодавством починається за 90 днів до дати їх проведення, а перед цим міжнародні спостерігачі від БДІПЛ ОБСЄ ще мають зробити висновок про принципову можливість проведення демократичних виборів в ОРДЛО.

Читайте також:
Єрмак хоче залучити мешканців ОРДЛО до роботи ТКГ у Мінську

Нагадаємо, напередодні президент України Володимир Зеленський затвердив склад делегації України для участі в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях.

11 березня учасники ТКГ в Мінську підписали домовленості про створення “консультативної ради” – органу, який фіксує суб’єктність ОРДЛО, а Росія перебуває лише в статусі гаранта-спостерігача, на рівні з Німеччиною, Францією та ОБСЄ.
Від України відповідний протокол завізував другий президент Леонід Кучма, від Росії – спеціальний представник Азамат Кульмухаметов, від ОБСЄ – Гайді Грау, від ОРДО і ОРЛО – Наталія Никонорова і Владислав Дейнего.
У переговорах також брав участь керівник офісу президента України Андрій Єрмак.
Ця ініціатива зустріла різкий спротив громадського суспільства та опозиції в Україні. Проти “консультативної ради” виступила також значна частина депутатів фракції “Слуга народу”.
На початку квітня російське МЗС заявило про зрив створення “консультативної ради з ОРДЛО”.

30 квітня міністри закордонних справ нормандської четвірки – України, Німеччини, Франції та Росії – домовилися визначити нову дату повного припинення вогню на Донбасі.

Читайте також:
Зеленський відповів на петицію про звільнення Єрмака

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна