Єрмак хоче залучити мешканців ОРДЛО до роботи ТКГ у Мінську

 

Глава офісу президента Андрій Єрмак поговорив по телефону з політичними радниками лідерів держав-учасниць Нормандського формату і запропонував від української сторони перезавантаження роботи ТКГ.

Про це в середу, 6 травня, інформує пресслужба офісу президента.

Єрмак також закликав залучити до роботи в підгрупах як запрошених осіб, які представляють окремі райони Донецької та Луганської областей, переселенців.

Мовляв, учасники Тристоронньої контактної групи залучатимуть цих людей до дискусії, консультацій та узгодження питань, передбачених Мінськими домовленостями.

Водночас Єрмак наголосив на неприпустимості жодних переговорів з представниками бойовиків “Л/ДНР”.

Він запропонував на наступному засіданні ТКГ, яке має відбутися 14 травня, узгодити розширений склад делегацій України, Росії та ОБСЄ .

“Високий офіційний статус членів делегацій дасть можливість швидше та ефективніше ухвалювати рішення, виконувати їх і бачити, хто їх не виконує”, – зауважив керівник Офісу.

Нагадаємо, напередодні президент України Володимир Зеленський затвердив склад делегації України для участі в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях.

11 березня учасники ТКГ в Мінську підписали домовленості про створення “консультативної ради” – органу, який фіксує суб’єктність ОРДЛО, а Росія перебуває лише в статусі гаранта-спостерігача, на рівні з Німеччиною, Францією та ОБСЄ.
Від України відповідний протокол завізував другий президент Леонід Кучма, від Росії – спеціальний представник Азамат Кульмухаметов, від ОБСЄ – Гайді Грау, від ОРДО і ОРЛО – Наталія Никонорова і Владислав Дейнего.
У переговорах також брав участь керівник офісу президента України Андрій Єрмак.
Ця ініціатива зустріла різкий спротив громадського суспільства та опозиції в Україні. Проти “консультативної ради” виступила також значна частина депутатів фракції “Слуга народу”.
На початку квітня російське МЗС заявило про зрив створення “консультативної ради з ОРДЛО”.

30 квітня міністри закордонних справ нормандської четвірки – України, Німеччини, Франції та Росії – домовилися визначити нову дату повного припинення вогню на Донбасі.

Читайте також:
Київ планує консультації з “представниками громадянського суспільства” ОРДЛО, що мають один паспорт

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна