Зеленський відповів на петицію про звільнення Єрмака

 

Керівник офісу президента призначається на посаду “на строк повноважень” глави держави, може бути звільнений ним, але у випадку з Андрієм Єрмаком підстави для цього немає – незважаючи на те, що Єрмак підписав у Мінську документ про створення “консультативної ради” з ОРДЛО. Хоча СБУ ще проводить з цього приводу досудове розслідування.

Про це в середу, 6 травня, йдеться у відповіді президента Володимира Зеленського на електронну петицію № 22/091322-еп “Звільнити та притягнути до кримінальної відповідальності голову офісу президента Андрія Єрмака“, яка була розміщена на сайті ОП 1 квітня та набрала необхідні 25 тисяч голосів для розгляду.

“Згідно з Положенням про офіс президента України, затвердженим указом президента України від 25 червня 2019 року №436, керівник офісу президента України призначається на посаду на строк повноважень президента України і звільняється з посади президентом України”, – зазначив глава держави.

Серед причин необхідності звільнення Єрмака з посади очільника ОП автор петиції Ярослав Іванов зазначав підписання ним 11 березня протоколу засідання ТКГ у Мінську, згідно з яким планувалося створення так званої “консультативної ради” з сепаратистами ОРДЛО.

Тут Зеленський зауважив, що підписання протоколу ТКГ є частиною поточної роботи з реалізації комплексу заходів, а також інших документів, які складають “пакет” досягнутих у Мінську в 2014-2015 роках домовленостей.

“За результатами засідання ТКГ у Мінську 11 березня 2020 року було підписано робочий документ, який має декларативний характер, не легітимізує суб’єктності ОРДЛО, а також не змінює статусу Росії у переговорному процесі в рамках ТКГ. Протокол не є міжнародним договором, як це визначено в статті 2 Закону України “Про міжнародні договори України”, відтак уповноваження на підписання робочого документа засідання ТКГ у Мінську 11 березня 2020 року не регламентовано законодавством”, – заявив глава держави.

Він зауважив, що 11 березня Єрмак був присутній на консультаціях ТКГ у Мінську з метою оцінки стану виконання домовленостей, досягнутих під час саміту в нормандському форматі 9 грудня 2019 року в Парижі за його участю як представника України на переговорах політичних радників глав держав та урядів країн – учасниць цього формату (Україна, Німеччина, Франція та Росія).

Автор петиції Іванов також наголошував, що Єрмак може бути причетний до незаконної діяльності.

Тут Зеленський заявив, що “стосовно висловлювань щодо Андрія Єрмака та інших осіб необхідно зазначити, що Державним бюро розслідувань та Службою безпеки України здійснюється досудове розслідування з метою перевірки наявних у ЗМІ фактів. Про результати досудового розслідування буде поінформовано суспільство через засоби масової інформації”.

Нагадаємо, напередодні президент України Володимир Зеленський затвердив склад делегації України для участі в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях.

11 березня учасники ТКГ в Мінську підписали домовленості про створення “консультативної ради” – органу, який фіксує суб’єктність ОРДЛО, а Росія перебуває лише в статусі гаранта-спостерігача, на рівні з Німеччиною, Францією та ОБСЄ.
Від України відповідний протокол завізував другий президент Леонід Кучма, від Росії – спеціальний представник Азамат Кульмухаметов, від ОБСЄ – Гайді Грау, від ОРДО і ОРЛО – Наталія Никонорова і Владислав Дейнего.
У переговорах також брав участь керівник офісу президента України Андрій Єрмак.
Ця ініціатива зустріла різкий спротив громадського суспільства та опозиції в Україні. Проти “консультативної ради” виступила також значна частина депутатів фракції “Слуга народу”.
На початку квітня російське МЗС заявило про зрив створення “консультативної ради з ОРДЛО”.

30 квітня міністри закордонних справ нормандської четвірки – України, Німеччини, Франції та Росії – домовилися визначити нову дату повного припинення вогню на Донбасі.

Читайте також:
Єрмак хоче залучити мешканців ОРДЛО до роботи ТКГ у Мінську

Ексголова ОПУ Богдан повернувся до адвокатської діяльності

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна