Справа Шеремета: підозрюваній Дугарь продовжили домашній арешт до 31 травня

 

Печерський районний суд Києва продовжив нічний домашній арешт підозрюваній у справі вбивства журналіста Павла Шеремета Яні Дугарь до 31 травня, дозволивши їй тепер пересуватися не лише селищем, а й районом.

Відповідне рішення суд ухвалив у четвер, 2 квітня, під час засідання лише  за участі сторін через карантинні заходи, повідомляє “Громадське”.

Прокурор у справі Сергій Зузак просив продовжити запобіжний захід Яні Дугарь ще на два місяці, наголошуючи на ризиках втечі підозрюваної, тиску на свідків та експертів, знищенні речових доказів, вчинення іншого злочину.

Також він заявив, що необхідно отримати результати приблизно 20 експертиз та провести додаткові слідчі дії.

Адвокати заперечували, вказуючи на фальсифікації експертиз, розбіжності зросту та наявності свідків, які підтвердили перебування Яни Дугарь у Донецькій області у дні стеження за Шереметом.

Сама підозрювана зазначила, що не має відношення до злочину, а підозра — це брехня.

“Мені гидко дивитися і слухати кожного разу одне й те саме. Жодних доказів немає. Навпаки, є докази, які вказують, що я перебувала в госпіталі”, – сказала Дугарь у коментарі журналістам після засідання.

Читайте також:
Справа Шеремета: суд продовжив арешт Кузьменко до кінця травня

Як писала “Новинарня“, 12 грудня слідчі поліції повідомили, що підозрюють у підриві авто з журналістом Павлом Шереметом п’ятьох людей: дитячу лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, музиканта з гурту “Ріффмастер”, добровольця Андрія Антоненка, медсестру 25 опдбр Яну Дугарь, добровольців Владислава Грищенка “Бучу” (раніше судимого) та його дружину Інну Грищенко “Пуму”.
Ці оголошення керівники МВС і Нацполіції зробили на брифінгу за участі президента Зеленського.

За версією правоохоронців, 20 липня 2016 року закладала вибухівку під авто Шеремета Кузьменко, допомагав їй Антоненко, який нібито організував весь злочин, а Дугарь здійснювала розвідку. Грищенко ж нібито виготовляв вибухівку.

Заступник голови Національної поліції, начальник кримінальної поліції Євген Коваль заявив, що основним мотивом вбивства Шеремета була спроба “дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в країні”.

Сержант Сил спецоперацій ЗСУ Андрій Антоненко – киянин, 1971 р.н., відомий також як музикант, лідер гурту Riffmaster, автор неофіційного гімну ССО “Тихо прийшов…”

Лікар Юлія Кузьменко “Лиса” – 40 років, походженням із Бахмута на Донеччині. Вона відомий дитячий кардіохірург (ендоваскулярний хірург) та військовий волонтер. Працює в дитячій лікарні Охматдит, також працювала в Інституті Амосова.

Яна Дугарь – військова медсестра, військовослужбовець за контрактом у 25-й повітряно-десантній бригаді ДШВ ЗСУ.

13 грудня суддя Печерського районного суду міста Києва Сергій Вовк відправив Яну Дугарь під цілодобовий домашній арешт, а Юлію Кузьменко та Андрія Антоненка – у СІЗО без права застави на два місяці.

Юлія Кузьменко заявила про порушення керівниками МВС і Нацполіції презумпції її невинуватості.

23 грудня Київський апеляційний не задовольнив клопотання захисту та не змінив міру запобіжного заходу для фігуранта справи про вбивство журналіста Павла Шеремета сержанта ССО ЗСУ Андрія Антоненка “Ріффмастера”, згодом цей же суд  відхилив апеляцію захисту, тому Антоненко залишається в СІЗО.
24 грудня Київський апеляційний суд залишив у силі міру запобіжного заходу і для Юлії Кузьменко.

2 січня 2020 року на столичних вулицях Івана Франка, В’ячеслава Липинського та Бульварно-Кудрявській провели слідчий експеримент у справі вбивства журналіста Павла Шеремета за участі підозрюваної лікарки й волонтерки Кузьменко.

15 січня адвокати підозрюваної у вбивстві журналіста Павла Шеремета Яни Дугарь заявили, що вона не відмовлялася від слідчого експерименту.

24 січня суд пом’якшив запобіжний захід Яні Дугарь на нічний домашній арешт із 20:00 по 7:00.

4 лютого суд продовжив термін дії запобіжного заходу – тримання в СІЗО – для Юлії Кузьменко ще на два місяці.

5 лютого Печерський районний суд Києва залишив під вартою до 3 квітня Андрія Антоненка та продовжив запобіжний захід до 4 квітня Яні Дугарь.

Наприкінці січня прокурори офісу генерального прокурора надали письмові вказівки слідчим поліції, які проведуть “додаткові розшукові дії” у справі Шеремета.

Поліція надала заперечення тверджень захисту щодо невинуватості Яни Дугарь.

Читайте також:
Справа Шеремета: офіс генпрокурора продовжив терміни слідства

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.