За добу понад 37 тис. українців повернулися з-за кордону, з них 22,5 тис. – пішки

 

За добу 27 березня понад 37 тисяч українців повернулися з-за кордону, з них 22,5 тисячі перетнули кордон пішки.
Для порівняння: попередньої доби в Україну повернулося 18 тисяч громадян, з них пішки – 6,5 тисячі.

Про це повідомила Державна прикордонна служба України.

Загалом за добу український кордон на в’їзд та виїзд перетнули майже 49 тисяч осіб.

Така ситуація склалася після того, як напередодні президент Володимир Зеленський помилково заявив, що з 28 березня кордони на в’їзд в Україну задля стримування коронавірусу закриваються, а про громадян України, які залишаться поза її межами, будуть піклуватися дипломати.
Насправді повністю закрито лише пасажирське сполучення (авіа, залізниці, автобуси), тоді як на авто й пішки кордон у певних ПП можна перетинати й надалі, після 27 березня. Це підтвердило МЗС України.

Через хибну заяву президента в пунктах пропуску фіксувалося значне скупчення людей, які очікували на перетинання кордону.

Для перевезення громадян за сприяння Держприкордонслужби України залучалися транспортні засоби, надані місцевою владою та ДСНС. Крім того, на певний час на одному з напрямків був відкритий піший напрямок.

“…Прикордонники прийняли безпрецедентне рішення – відкрити піший напрямок руху поряд з пунктом пропуску «Краківець», де на автомагістралі А 4 розгорнули пересувні автомобільні комплекси прикордонного контролю на базі двох автомобілів. Тут 12 експертів з перевірки документів оформили на вхід в Україну майже 2400 пішоходів”, – інформує ДПСУ.

Найбільше “пішоходів” 27 березня українські прикордонники пропустили на таких ПП: “Ягодин” і “Краківець” – по 6,5 тисячі, “Рава-Руська” – 4,7 тисячі, “Чоп (Тиса)” – 2,2 тисячі, “Вилок” – понад 800, “Лужанка” – 800, “Ужгород” – 700 громадян.

Щоб перевезти громадян було залучено 80 автобусів та мікроавтобусів, якими здійснено більше 500 рейсів.

В аеропорту “Бориспіль” за добу було оформлено 5,5 тисячі українців, які повернулися в Україну майже 30 спецрейсами.

Також учора Україну залишили 4,4 тисячі іноземців, яких було оформлено на виїзд.

У понад 39 тисяч осіб провели температурний скринінг та опитування про стан здоров’я. Виявлено двох громадян України з підвищеною температурою тіла. За результатами додаткової перевірки лікарями ознак захворювання на Covid-19 не виявлено, зазначає пресслужба ДПСУ.

Читайте також:
На польському кордоні вишикувалися тисячі українців: чекають повернення додому. ВІДЕО

З 28 березня виїхати за кордон можна лише через автомобільні пункти пропуску, – МЗС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна