Із 28 березня Україна закриває кордони, – Зеленський

 

Президент України Володимир Зеленський заявив, що влада країни закриє кордони з 27 березня, в тому числі для українських громадян у рамках карантину через коронавірус.

Про це він повідомив у своєму відеозверненні в четвер, 26 березня.

При цьому він додав, що про українців, які залишилися за кордоном, подбають дипломати.

До кінця п’ятниці, 27 березня, буде закрито державний кордон та припинено усі пасажирські перевезення. Два тижні тому я закликав громадян терміново повернутися до України. Більшість зробила це самостійно. Інших – а це понад 80 тисяч – ми повернули додому літаками, потягами та автобусами… Ми опинились перед важким вибором між громадянами та безпекою 40 мільйонів громадян всередині країни… Про тих, хто не зможе повернутися у найближчі два дні, подбають наші дипломатичні представництва та українські громадяни за кордоном. Про жодного українця, який залишився за кордоном, ніхто не забуде”, – заявив Зеленський.

Він додав, що поступово будуть евакуювати тих, хто залишився за кордоном, але з урахуванням епідемічної ситуації у місцях їх перебування.

Раніше Міністерство закордонних справ закликало українців повернутися на територію країни до 27 березня. Відзначається, що в цей час будуть здійснюватися щоденні спецрейси.
При цьому глава МВС Арсен Аваков уточнив, що із 28 березня закривається кордон лише для літаків, автобусів і поїздів, але громадяни зможуть повертатися в Україну на авто і пішки.

Журналіст, головний редактор видання “Європейська правда” Сергій Сидоренко після звернення Зеленського процитував статті Європейської конвенції з прав людини та Конституції України.

“Нікого не може бути позбавлено права в’їзду на територію держави, громадянином якої він є“, – відповідає Зеленському Європейська конвенція з прав людини (ст.3 прот. 4). Ну, це на випадок, якщо ми вважаємо себе членом Ради Європи. Ну, це на випадок, якщо ми вважаємо себе членом Ради Європи. Київ міг надіслати запит на деррогацію (призупинення цього зобов’язання), але поки – не зробив цього, стверджують у РЄ. Але ок, уявімо, що документи готові, а наша місія у Страсбурзі вже їх друкує і завтра ось-ось донесе”, – написав Сидоренко у фейсбуці.

“Громадянин України не може бути позбавлений права в будь-який час повернутися в Україну”, – каже ст.33 Конституції України. От її дію вже ніяк не зупинити”, – додає журналіст.

Читайте також:
Аваков ще напередодні уточнив заяву Зеленського про закриття кордонів

КМДА розіслала лікарням наказ про VIP-палати: Зеленський доручив скасувати та пригрозив санкціями

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна