КМДА розіслала лікарням наказ про VIP-палати: Зеленський доручив скасувати і пригрозив санкціями

 

Департамент охорони здоров’я Київської міської держадміністрації розіслав медичним закладам міста наказ про особливі умови лікування “особливих пацієнтів”, але президент Володимир Зеленський розпорядився скасувати такі нормативні документи та пригрозив санкціями.

Про це він заявив під час вечірнього відеозвернення у четвер, 26 березня.

Наказ датований 25 березня.

У документі йдеться про осіб, щодо яких здійснюється державна охорона, по суті – це всі чиновники високого рівня країни. Департамент визначив перелік медзакладів, які повинні будуть приймати таких пацієнтів та прописав особливі вимоги до утримання хворих.

Це 17 медзакладів, серед яких Олександрівська лікарня, Дитяча клінічна лікарня №7 та Київський міський центр дитячої нейрохірургії.

Серед головних вимог – окремі, ізольовані від інших приміщень, палати площами не менше 13 квадратних метрів з затіненими вікнами. Палати повинні мати зручні комунікації з операційним блоком, діагностичним та іншими відділеннями.

Також передбачена наявність окремого резерву лікарських засобів та розгортання знову таки окремих сестринських цілодобових постів у вищевказаних палатах або ж біля них. Ще закладам наказали зарезервувати окремі операційні і забезпечити їх необхідними ліками, медичними засобами та обладнанням.

Спеціальні вимоги Департамент прописав і до професійного складу бригад медичної допомоги для VIP-пацієнтів.

В них має бути по чотири людини – лікар, двоє фельдшерів і водій. Всі вони повинні мати досвід роботи в закладах екстреної медичної допомоги не менше 5 років. Якщо таких не знайдеться, то бригади повинні формуватися з “найбільш кваліфікованих медичних працівників”.

Коло людей, які будуть користуватись VIP-режимом в наказі визначено, як “особи, щодо яких здійснюється державна охорона”.

Державна охорона за законом надається низці посадових осіб, зокрема – президенту, прем’єр-міністру, генпрокурору, голові Конституційного суду, міністру закордонних справ тощо.

Водночас мер Києва Віталій Кличко заявив, що інформація щодо забезпечення VIP-палатами депутатів та чиновників у лікарнях не відповідає дійсності.

Очільник столиці також попросив президента скасувати накази, у яких йдеться про те, що на випадок захворювання, перші особи держави повинні мати певні умови.

Реакція президента не забарилася – під час вечірнього відеозвернення він доручив скасувати вищезгадані нормативні акти.

“Прем’єр-міністру України поставлена задача вирішити питання так званих VIP-палат та відмінити усі нормативні акти, які цього вимагають. У нас не “совок” і не буде ніяких люксових палат для “членів ЦК”, – сказав глава держави.

Президент пообіцяв, що в жодного політика чи бізнесмена, у державних та комунальних лікарнях не буде кращих умов, ніж у звичайного українця.

“Ви будете перебувати саме в тих палатах і тих лікарнях, які за 28 років ви побудували в цій країні. Можливо, тоді зрозумієте, як це – не мати можливості лікуватись у Швейцарії або Ізраїлі. Рівні умови стосуються абсолютно всіх. Виключень не буде і для перших осіб держави: президента, прем’єр-міністра і голови Верховної Ради”, – запевнив Зеленський.

Крім того, він “наполегливо рекомендував” керівникам медичних закладів не перетворюватись у “готельєрів”, не займатись торгівлею палатами чи облаштуванням ординаторських під перебування якихось “шишок”.

Інакше, за словами президента, “будуть санкції”.

Читайте також:
Кличко прокоментував розмову із Зеленським щодо VIP-палат у лікарнях

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна